Extreem resultaatgericht werken mét menselijke maat
Kun je extreem resultaatgericht werken en tegelijkertijd oog houden voor de menselijke maat? Auteur en spreker Frank Brilman is ervan overtuigd dat deze combinatie mogelijk is in het bedrijfsleven. In zijn boek Reimagine teams – extreem resultaatgericht werken mét menselijke maat legt hij kraakhelder uit hoe je mensen en hun gedrag in lijn brengt met het gewenste resultaat.
Menselijk en resultaatgericht, past dat?
Organisaties, teams en leidinggevenden krijgen een stortvloed aan uitdagingen over zich heen. Denk aan de pijlsnelle ontwikkelingen in het veld van artificial intelligence, het effect van klimaatverandering of explosieve relaties in de geopolitiek. Je hebt daar als organisatie mee te dealen. Ondanks deze ontwikkelingen heb je resultaten te halen. Daar komt vaak nog een flinke portie druk bij kijken. Je hebt de klus te klaren, samen met de mensen uit jouw organisatie. Hoe breng je als leider het gedrag van mensen in lijn met het gewenste resultaat? We horen je denken: ‘Dat levert altijd veel gedoe op!’ Hoe zorg je dat de menselijke maat geïntegreerd wordt en je nog steeds resultaten haalt? “Ik ben ervan overtuigd dat je beter presteert als je serieus en menselijk benaderd wordt”, geeft Frank aan. Het klinkt zo logisch, maar hoe doe je dat?
Frank geeft aan dat de methode uit zijn boek het pleidooi is voor hoog presteren, vooral als mensen radicaal hun houding en gedrag moeten veranderen, en tegelijkertijd oog houden voor de mensen die het werk uitvoeren. “De methode laat zien hoe je heel goed leiding geeft aan deze transformatie, terwijl mensen er ook energie van krijgen,” vult Frank aan.
Focus op de B
De B? Wat is de B-situatie en waarom is die zo belangrijk? “Extreem resultaatgericht werken betekent dat je het resultaat ALTIJD in gedachten hebt, bij ALLES wat je doet. Ik noem dat de B-state”, geeft Frank aan. “Bij alles wat je doet hou je het eindresultaat voor ogen.” Let op, dat is iets anders dan met een bulldozer op weg naar een eindpunt.
Neem als leider je team helemaal mee in deze B-mindset. Zorg dat zij samen met jou deze toekomstige situatie helemaal doorleven. “Ik zeg altijd: je moet het in je hoofd, hart en handen hebben.” Waarom in alle drie? Heel simpel, je kunt als mensen deze elementen niet scheiden. Mentaal, emotioneel en fysiek zitten bij mensen nu eenmaal aan elkaar vast. Jij als leider hebt je mensen dus op elk vlak mee te nemen naar die B-state. Lastig? Nee, begin klein met een eerste stap. Visualiseer de B-situatie eens met elkaar. Kruip helemaal in die nieuwe werkelijkheid in de toekomst. Wat zie je? Hoe gaan jullie met elkaar om? Welke successen vieren jullie? Waar werken jullie naartoe?
Voor teams en organisatie is het essentieel dat je een gezamenlijk beeld heb van de B-situatie. Creëer helderheid op het gewenste resultaat. Stel met elkaar de vraag: waar willen we écht naartoe? Begin bij het begin. Je kunt in het klein starten met bijvoorbeeld een meeting. Bepaal met elkaar vooraf wat je met de meeting wilt bereiken. Hoe breng je jullie gedrag in lijn met dat afgesproken resultaat?
Team habits
De sleutel van deze methode is gedrag. “Gedrag is alles wat je voor kunt doen en na kunt doen. Je kunt het filmen” legt Frank uit. In gedrag zit de hefboom voor veranderen. Via gedrag ontstaat synergie in de samenwerking tussen mensen, dan versterken zij elkaar richting het gewenste resultaat. Hoe kom je tot het juiste gedrag? Je hebt met elkaar afspraken te maken over gedrag dat past bij jullie B-situatie. Stel eerst met elkaar vast waar je naartoe wil. Bepaal daarna samen een antwoord op de volgende vragen: Hoe gaan we optimaal met elkaar om? Wat zien we elkaar doen als we functioneren als super succesvol team? In wat is dat anders dan we nu doen? Welke patronen van gedrag willen we met elkaar inslijpen? Hoe gaan we elkaar daaraan houden? Maak hier afspraken over. “Die set van afspraken noem ik team habits. Het zijn collectieve vormen van gedrag binnen een team”, licht Frank toe. Precies hier zit de grootste hefboom richting het gewenste resultaat. Team habits bestaan niet in een kant en klaar pakket. Je hebt deze afspraken met elkaar te creëren en te onderhouden.
Verandering geeft toch altijd gedoe?!
“Je ziet heel veel problemen tijdens transformaties. Voor je het weet heb je gedoe en ben je weer terug bij af”, put Frank uit ervaring. “De problemen zijn vaak zichtbaar in onderlinge relaties” voegt hij daaraan toe. Je herkent vast de lastige verhoudingen tussen collega’s of afdelingen. De oplossing zoeken we vaak in teambuilding met kookworkshops of een middag vlottenbouwen. We kunnen allemaal uittekenen hoe dat afloopt. De relatie is korte tijd goed en daarna knettert het weer bij het eerste serieuze meningsverschil waar druk op staat. De oplossing zoeken op de relatie is volgens Frank dan ook een vorm van symptoombestrijding. De oorzaak zit niet in de relatie, maar nog drie stappen daarvoor:
1. B-state: gewenste resultaat
Op het moment dat mensen het niet met elkaar eens zijn over het gewenste resultaat – de B-state; wat willen we met elkaar bereiken? – dan krijg je per definitie gedoe. Zorg dat je met elkaar op één lijn zit wat betreft het gewenste resultaat.
2. Strategie & prioriteiten
Heb je de B voldoende helder met elkaar? Fijn! Je weet met elkaar waar je naartoe beweegt. De volgende stap is: hoe gaan we bij die B komen? Wat is de strategie en wat zijn de prioriteiten? Dan bepaal je ook wat je niet meer doet. Die stap slaan bedrijven vaak over. Maak kraakhelder met elkaar welke prioriteiten je vaststelt. Medewerkers hebben dan scherp hoe hun rol in lijn ligt met de doelen en het resultaat. Zij kunnen gaan bewegen en hun gedrag in lijn brengen met het gewenste resultaat. Heb je met elkaar niet helder wat de strategie en prioriteiten zijn? Dan krijg je onderlinge problemen.
3. Coördinatie & Uitvoering
Als je én weet waar je naartoe wil – de B-state – én je weet wat de middelen zijn (strategie en prioriteiten), dan krijg je de stap van coördinatie en uitvoering. Knoop dit zinnetje in je oren: Beweeg met imperfecte acties. Beweeg! Maak afspraken dat je op elkaar kunt rekenen, dat je optimaal aan de strategie bijdraagt om de gezamenlijke doelen te bereiken. De team habits zijn hierbij van essentieel belang. Blijven deze afspraken tussen wal en schip hangen? Zijn de afspraken over de uitvoering niet helder? Dan heb je een gegarandeerd recept voor problemen tijdens de transformatie.
Beweeg vanuit imperfectie
Enthousiast? Pas de methode gelijk toe! Start met kleine punten. Ga experimenteren. Bekijk met elkaar wat werkt. Onthoud: beweeg vanuit imperfectie. Pak het stap voor stap aan. “Kies een klein aantal projecten als hefboom. Kies projecten waarvan je echt zegt: daar zijn we écht van afhankelijk; laten we die projecten nou eens met deze methode oppakken. “Dit zijn je doorbraakprojecten”, licht Frank toe. “Deze projecten werken aanstekelijk bij anderen in de organisatie. Het is zo gaaf om bij een organisatie te zien als dat mechanisme, of rimpel effect eenmaal start. Je ziet het steeds verder verspreiden in de organisatie. Dat maakt mijn werk en deze methode zo mooi om mee te werken!”, sluit Frank af.
Wil je meer weten over de B-state methode die Frank in zijn boek beschrijft? Lees dan verder op deze speciale pagina over Reimagine Teams.
Rainmen biedt in samenwerking met Frank Brilman verschillende maatwerk masterclasses, events en key notes voor team- en/of bedrijfsevents. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op via hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
Successen vieren doe je zo
10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
Kernwaarden vertalen naar gedrag
Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
Meet het gedrag, niet het resultaat
Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door
De rol van de middenmanager bij verandering