In 5 stappen naar JA zeggen en JA doen

Herken je dat? Je roept je team bijeen en je schetst waarom en hoe je de komende tijd een aantal veranderingen gaat doorvoeren. De urgentie van deze veranderingen is voor iedereen helder. De feiten zijn duidelijk en iedereen knikt instemmend. Maar zodra de vergadering voorbij is, zie je iedereen nog steeds doen wat ze daarvoor ook deden… alsof er niets hoeft te veranderen!

Maar al te vaak krijgen wij van managers te horen dat mensen JA zeggen, maar NEE doen. En dat de beoogde veranderingen vervolgens niet van de grond komen, met alle frustraties van dien. Hoe zorg je dat je een team bouwt met koersvaste mensen die JA zeggen als ze JA bedoelen, en NEE zeggen als dat nodig is?

Is dit te verklaren? Zijn we geprogrammeerd om te liegen? Nee hoor. Daar vinden de meeste mensen niks aan. Het antwoord is simpel: mensen die JA zeggen en NEE doen, voelen zich geen eigenaar van de uitdaging. Het eenvoudigweg delen van de urgentie en jouw visie op de verandering gaat daar niets aan veranderen, hoe helder je de feiten ook presenteert. Zolang mensen nog in hun oude mindset zitten, met oude gewoontes en patronen, kan je eigenlijk geen nieuwe resultaten verwachten. Om het nog maar niet te hebben over het nieuwe gedrag dat nodig is om die resultaten te bereiken.

In 5 stappen naar JA zeggen en JA doen

We helpen je graag verder om in vijf stappen in actie te komen, in woord én daad!

STAP 1: Identificeer factoren die eisen dat je verandert

Stel samen met je team vast welke externe en interne factoren er allemaal op jouw organisatie, afdeling of team inwerken. Externe factoren bestaan uit nieuwe verwachtingen van jouw klanten, bewegingen van concurrenten, nieuwe technologie, veranderde wet- en regelgeving, verschuivingen in de economie en maatschappelijke veranderingen, om er maar een paar te noemen. Bij interne factoren kun je denken aan nieuwe eisen van het hoofdkantoor, budgetbeperkingen, samenvoegen van afdelingen, enzovoorts.

Deze factoren zijn niet te negeren: ze vormen jouw nieuwe werkelijkheid en je MOET er dus op reageren. Of, zoals wij het graag zeggen: ze zijn niet onderhandelbaar. Zorg dat iedereen binnen jouw team dit heel duidelijk tussen de oren heeft, want het betekent namelijk dat de wijze waarop jullie op deze factoren reageren ook niet onderhandelbaar is!

STAP 2: Maak helder voor wie je het doet

Weet je wie je klanten zijn? En denk je dat iedereen binnen jouw team datzelfde beeld heeft? Wij moeten de eerste organisatie nog helpen waar een eenduidig antwoord te horen was op de vraag wie de klant is!

STAP 3: Creëer een heldere teamambitie

Stel voor jouw team een kraakheldere teamambitie op: een krachtige beschrijving van de bedoeling, de richting en het gewenste prestatieniveau van het team. En nee, een teamambitie is niet hetzelfde als een mission statement. Hoe nuttig die ook zijn in het geven van richting, het ontbreekt ze vaak aan urgentie en praktische haalbaarheid om teams echt JA te laten doen.

Ontwikkel je teamambitie voor de komende twaalf maanden en richt hem in langs 3 niveaus:

1. Reputatie bij klanten
Hoe wil je dat er over twaalf maanden over het team gepraat wordt? Wat zegt men over jullie?

2. Teamwork 
Welk ander samenwerkingsgedrag moeten jullie laten zien om die reputatie waar te maken?

3. Bijdrage
Welke bijdrage levert dit vervolgens op voor de organisatie? Maak helder waarom er in dit team geïnvesteerd moet worden.

STAP 4: Maak de teamambitie leidend in alles wat het team doet

Vanaf het moment dat jullie de teamambitie kraakhelder hebben gemaakt, is deze leidend in alles wat het team doet. In teams die wij begeleiden in het opstellen van een teamambitie zien we een aanstekelijke energie opborrelen op het moment dat de ambitie op papier staat, en dat alle teamleden zich hier in vol vertrouwen aan committeren.

Ook belangrijk: houd de teamambitie levend! We hebben teams geholpen die de teamambitie bij elke vergadering aan de muur hebben hangen, zodat ze heldere besluiten kunnen nemen en acties kunnen definiëren die daarmee in lijn zijn. We hebben zelfs een team begeleid die hun teamambitie omgezet heeft in een traditionele Maori haka dans, die ze één keer per week met het team opvoeren. Reken maar dat die teamambitie bij iedereen top of mind is!

STAP 5: Communiceer je successen 

Nu het team helderheid heeft op wat er nodig is om in beweging te komen, zullen ook de eerste resultaten gehaald worden. Laat dit ook zien: vier je successen! Zorg er hierbij voor dat alle teamleden hetzelfde consistente verhaal vertellen. Stel een krachtige One Voice op wanneer een succes behaald is, zodat er binnen de organisatie geen ruis ontstaat over de resultaten van het team.

JA!

Is dit voor jou herkenbaar? Welke vormen van JA zeggen en NEE doen kom jij tegen in jouw organisatie? Deel je ervaringen of vragen met ons. Daar zeggen we graag JA tegen.

Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?