Successen vieren doe je zo!

Het is alom bekend dat veranderen en successen vieren hand in hand gaan. Toch zijn wij Nederlanders een behoorlijk bescheiden volkje. Wij horen dan ook regelmatig van klanten dat ze eigenlijk te weinig stil staan bij de resultaten die zij behalen. Wanneer we ze er op bevragen, horen we vaak “och, het stelt niks voor” of “dat hoort toch gewoon bij mijn werk?” Herkenbaar? Wij zijn van mening dat het vieren van successen wel degelijk van belang is. Laat je in dit blog inspireren door de manier waarop andere organisaties successen vieren.

En omdat we nu meer en meer op afstand werken, vind je onderaan dit blog extra tips hoe je jouw medewerkers gemotiveerd en actief betrokken houdt door digitaal successen te vieren!

Waarom is het vieren van successen juist zo belangrijk in tijden van verandering?

Als individu en als team ga je bij elke verandering een uitdaging aan. Je laat gedrag, overtuigingen en gewoontes die niet meer werken los, en leert nieuw gedrag en nieuwe gewoontes aan. Met andere woorden, iedereen in jouw team doet iets wat hij of zij nog nooit gedaan heeft – niet alleen op individueel niveau, maar ook nog eens samen met andere teamleden. Veranderen gebeurt buiten de comfort zone en dat is *spoiler alert* behoorlijk oncomfortabel!

Maak dus duidelijk wat je goed vindt gaan en welk gedrag bijdraagt aan succes, zodat het oncomfortabele langzaamaan comfortabel voelt en het zelfvertrouwen groeit. Sta bewust stil bij successen, want het is juist dat nieuwe gedrag dat je wilt behouden! Het vieren van successen zorgt voor:

  • Het vergroten van betrokkenheid
  • Motivatie
  • Het verhogen van productiviteit
  • Het versterken van werkplezier
  • Het creëren van een voedingsbodem voor nieuwe successen

Laat je inspireren: successen vieren doen zij zo!

Vind je het lastig om te bedenken hoe je een succes kunt vieren? Wij hebben een hoop organisaties naar succes begeleid en bij hen afgekeken hoe zij successen vieren. We hebben de leukste en meest gebruikte varianten voor je verzameld. Laat je inspireren en ga successen vieren!

1. Trakteren

De klassieker onder het successen vieren. Een vers stukje taart of een schaal warme saucijzenbroodjes doet het nog altijd goed, zelfs bij teams die regelmatig stilstaan bij hun successen!

2. High Fives

Het is de meest eenvoudige manier van successen vieren, maar wellicht daardoor juist zo effectief. Het leuke van high fives is dat ze prima in te zetten zijn voor kleinere successen. Ze geven een aanstekelijke energie af en zijn laagdrempelig. Sommige van onze klanten maken er een echt kunstje van. Wist je trouwens dat de Amerikanen een National High Five Day hebben?

3. Champagne

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje, en we zien het ook regelmatig langskomen bij onze klanten. Wellicht wel handig om deze vorm van succes vieren af te wisselen met andere vormen. Bij Rainmen zorgen we dat teams die zorgen voor het implementeren van strategie elke 3 tot 6 weken een mijlpaal halen. Dat is heel wat champagne in een jaar!

4. Complimentenbox

Laat je teamleden gedurende het project alle dingen die goed gaan op een briefje schrijven en in een afgesloten doos stoppen. Houd het anoniem (geen afzender), maar maak het wel heel persoonlijk; het moet echt te herleiden zijn naar 1 iemand. Zorg er bovendien voor dat de complimenten gedrag beschrijven: wat heb je iemand zien doen? Vier periodiek een succes en trek er dan eentje of een paar uit de doos en lees hem voor in de groep.

5. Communiceren

Successen vieren hoeft niet alleen binnen je eigen team te blijven. Laat de rest van de organisatie – en wellicht zelfs daarbuiten – zien welke toegevoegde waarde jullie hebben geleverd. Maak zichtbaar wat het team allemaal bereikt heeft en zet het op intranet, in een nieuwsbrief of, als dit past bij jouw organisatie, op social media.

6. Vraag het je team

Weet je niet zo goed hoe je je successen moet vieren? Wil je geen standaard high fives geven of elke maand champagne drinken? Vraag je team om advies! Betrek hen ook bij dit deel van het proces en laat de creativiteit vloeien! Een IT team dat wij begeleiden brainstormt regelmatig over nieuwe vormen van succes vieren – ze hebben er zelfs een backlog voor aangemaakt en grabbelen elke keer een nieuw feestje uit de hoge hoed!

7. De F*ck Up Wall

Een van onze klanten biechtte aan ons op dat ze niet zo goed zijn in het vieren van successen: elk viermoment verzandde in het benoemen van dingen die niet goed gingen. Een van de kernwaarden van deze klant was Experimenteren, dus zij besloten om deze kernwaarde te laden met concreet gedrag, vanuit de overtuiging dat als je geen fouten maakt, je ook niet aan het experimenteren bent. Zij hebben het credo “vauten maken mag niet, het moed” geïntroduceerd en volledig omarmd: iedereen verzamelt de eigen fouten op een speciaal ingerichte F*ck Up Wall en wekelijks wordt de Vaut van de Week gekozen.

8. Dank je wel!

De meest eenvoudige manier om succes te vieren is naar onze mening ook meteen de krachtigste. Een welgemeend dank je wel is een mooie blijk van erkenning, helemaal als dit vanuit de hoogste leidinggevende komt. We schreven al eerder over het leiderschap van Louis van Gaal: hij zette de Champions League beker die Ajax gewonnen had, pontificaal op de wasmachine tussen de ongewassen sokken en shirtjes. “Zo, deze is ook voor jullie”. Een manier om de dames die iedere dag de was deden duidelijk te maken dat zij net zo belangrijk waren voor het resultaat als de spelers, de coaches en de bestuurders. Zo is iedereen ook gezamenlijk eigenaar van het succes.

Werken op afstand: zo vier je (digitaal) successen!

Nu we meer en meer op afstand werken, verlies je (kleine) successen gemakkelijk uit het oog. En juist nu is het belangrijk om medewerkers gemotiveerd te houden en hen actief te betrekken bij het succes. Dus trek het vieren van successen ook zeker door naar de digitale wereld. Hoe? We geven je hieronder een paar inspirerende voorbeelden die wij hebben gespot bij onze klanten!

  • Een Kudo’s Kanaal. Een aparte appgroep voor jouw team, waarin alle teamleden hun waardering voor andere collega’s kunnen uitspreken. Geen zin in weer een nieuwe appgroep? Laat de kudo’s in jullie bestaande appgroep dan vergezellen door typische succes-emoji: ? ? ? ?????. Je kunt natuurlijk ook andere kanalen inrichten (denk aan Teams, Slack, Yammer, etc.)
  • De Successen Spotter. Een van je collega’s krijgt de taak om alle successen, mijlpalen en prestaties van andere collega’s te verzamelen in een bepaalde periode. Tijdens jullie wekelijkse of maandelijkse overleg doet de spotter verslag, daarna schuift de beurt door naar een andere collega.
  • Persoonlijk kaartje. Succes vieren terwijl je op afstand werkt hoeft niet altijd digitaal te zijn. Juist een ‘offline’ vorm van succes vieren kan jouw waardering heel krachtig over laten komen. Stuur je teamleden regelmatig een persoonlijk kaartje of kleine attentie per post, dat wordt enorm gewaardeerd!
  • De Succes Spotlight. Vergelijkbaar met de Successen Spotter, maar nu maak je een klein groepje verantwoordelijk om een van je collega’s in het zonnetje te zetten. Tijdens een van jullie meetings wordt er 2 minuten lang waardering over jouw collega uitgesproken, uiteraard gelardeerd met mooie voorbeelden, anekdotes en foto’s.
  • Pizza Sessie. Werken jullie een avondje digitaal door? Zorg dat er bij jouw collega’s op hetzelfde tijdstip een heerlijke pizza bezorgd wordt en eet hem gezamenlijk aan de digitale tafel!

 

 

Hoe vier jij successen? Heb jij een leuke vorm bedacht die niet in dit rijtje voorkomt? Inspireer ons en laat het weten. Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?