Speech! Speech! Speech!

Betrapt! Je zocht ‘kerstspeech’ op Google. Je weet toch dat jouw successen te vinden zijn in je organisatie, niet op Google?! Wel heel interessant wat je daar tegenkomt. Kant en klare kerstspeeches die je zo kunt voorlezen, inclusief tips wanneer je tijdens de speech moet glimlachen of verbaasd moet kijken. Zo ga jij het dit jaar dus niet doen! Wij dagen je uit om het eens anders aan te pakken.

Lees in dit blog onze tips voor een inspirerende kerstspeech!

Kerstspeech

Voor jouw inspirerende kerstspeech is het vooral belangrijk om kraakhelder te hebben welke boodschap je over wilt brengen. Pak niet de microfoon om zomaar een rijtje met resultaten op te dreunen. Daar heeft niemand iets aan.

Zorg dat de kerstspeech een moment is om het glas te heffen en te proosten. Maak er een speciaal en verrassend moment van. Benadruk voor de verandering juist die mooie samenwerking tussen collega’s in plaats van de jaarcijfers. Betrek je collega’s bij de voorbereidingen en vraag welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Laat meerdere mensen een deel van de speech doen, of vraag je collega’s of ze überhaupt een kerstspeech willen!

Je wilt toch graag iedereen bedanken voor het afgelopen jaar? Niets mee mis, medewerkers stellen deze waardering zeer op prijs. Je kunt je wel afvragen waarom je het pas aan het einde van het jaar doet. Wat weerhoudt je ervan dit vaker te doen? Dat is effectiever en zorgt pas echt voor beweging of de gewenste gedragsverandering.

Vier de successen!

Het einde van het jaar is een markeermoment, er is momentum om resultaten te benoemen en successen te vieren. We schreven al eerder een veelgelezen blog over hoe je dat het beste kunt doen. Jouw kerstspeech is ook een prachtig podium om de gezamenlijke ambitie nog eens te benadrukken. Maar denk ook vooral eens aan de voorlopers in je organisatie. De collega’s die eigenaarschap hebben gepakt en de trekkers zijn van de veranderprocessen in jouw organisatie. Ook hier geldt, waarom wachten tot het einde van het jaar om dit te zeggen?

Leermomenten zijn ook successen

Gooi het dit jaar over een andere boeg en noem ook f*ck-ups. Deze leermomenten hebben jullie misschien meer gebracht dan je denkt. Natuurlijk moet het niet een opsomming met fouten zijn, maar hou in je achterhoofd dat het geen kwaad kan om hardop te zeggen waar het mis ging. Waar liep het niet zo lekker het afgelopen jaar? Wat nemen jullie daarvan mee naar volgend jaar? Op deze manier komt het bij iedereen tussen de oren dat fouten maken mag.

Past het niet? Doe het niet!

Is de kerstspeech een moetje? Of is het niet duidelijk waarom je eigenlijk een speech houdt? Doe het dan niet. Ga borrelen met je collega’s en breng een gezamenlijke toast uit. Doe wat het beste bij jou past.

 

Nu doorpakken en vaker vieren

Wil je jouw successen na de kerstspeech van dit jaar voortaan op een andere manier vieren? Of vooral veel vaker? Dan kunnen wij jou helpen! Hoe? Kijk op onze website of neem contact met ons op. Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?