Netwerk 2100: Jongeren met een vuist op de bestuurstafel

Ben jij in gedachten al eens doorgewandeld naar 2100? Nee? Wie denkt eigenlijk wel na over het jaar 2100? “Veel te weinig mensen” stelt Nikki Trip, medeoprichter van Netwerk 2100. Dit netwerk pleit voor meer brede welvaart vanuit de bestuurskamers. Zij maken zich hard voor meer jonge mensen op bestuurlijke posities. “De tijd tikt, we hebben als generatie niet de luxe om te wachten op het moment dat wij een invloedrijke functie hebben. We moeten nu in actie komen.”


Talent scouten: Hoe doet Ajax dat?

Algehele macht pakken!

Besluiten die vandaag in bestuurskamers worden genomen hebben invloed op hoe het leven er in de toekomst uitziet. Jongeren willen meer zeggenschap over hoe deze toekomst eruit komt te zien, terwijl ze op dit moment juist afhankelijk zijn van beslissingen die ouderen daarover nemen. Als het aan Netwerk 2100 ligt wordt de invloed van jongeren veel groter. “Algehele macht pakken”, vat Nikki de ambitie samen. “Ik zeg het natuurlijk een beetje grappend, maar het zou me wel geruststellen als we meer jonge mensen in bestuurskamers hebben. Jonge mensen die willen sturen op brede welvaart.”

Scouten van talent - Ajax

Grootaandeelhouder in tijd en toekomst

Het is een stevige frisse wind waar Netwerk 2100 mee door de bestuurskamers waait. Trekt het netwerk niet een te grote broek aan? Heb je wel recht van spreken op dit hoge niveau als je nog maar zo jong bent? “Ik ben groot aandeelhouder in tijd en toekomst ten opzichte van oudere generaties. Want ik heb nog een veel langere horizon. Dus ik denk dat ik meer recht van spreken heb over bepaalde zaken”, reageert Nikki. “We kunnen onderhand wel stellen dat het huidige systeem niet werkt. We lopen tegen de grenzen van onze planeet aan en het huidige systeem loopt vast. De mensen die nu aan de macht zijn hebben blijkbaar ook niet de oplossing. Alle denkkracht is dus nodig om tot nieuwe oplossingen te komen. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Dat geeft iedereen recht van spreken,” concludeert Nikki.
Netwerk 2100 brengt alle generaties samen om het doel van brede welvaart te bereiken. “Ik zou nooit pleiten voor alleen maar jongeren in de bestuurskamer. Dat lijkt me een bijzonder slecht idee. Net als dat het volgens mij bijzonder slecht is dat jongeren daar nu niet zitten. We moeten gaan voor de mix.” Dus welk recept gaat in de mixer? Vooral de ervaring van de gevestigde bestuurders, met een flinke schep nieuw perspectief van jonge mensen.

Brede welvaart in een maatschappelijke jaarrekening

Bedrijven focussen vaak alleen op het financieel kapitaal. Ook als maatschappij hebben we bij welvaart vooral een financiële en economische bril op. Think again! Netwerk 2100 pleit voor brede welvaart. “Bij brede welvaart stuur je niet alleen op financieel kapitaal”, licht Nikki toe. “Wat heb je aan geld als je geen gezonde planeet meer hebt om op te wonen? Hoe gaan we verder als we geen biodiversiteit meer kennen? Welke welvaart creëren we als we mensenrechten schenden?”

Als het aan Netwerk 2100 ligt gaan bedrijven een maatschappelijke jaarrekening voeren. “Wij zouden heel graag zien dat bedrijven niet alleen sturen op financieel kapitaal, maar juist ook op allerlei andere vormen van kapitaal. Denk aan sociaal, menselijk en natuurlijk kapitaal. Allerlei vormen die binnen brede welvaart vallen.” In een maatschappelijke jaarrekening kun je die verschillende soorten kapitaal tegen elkaar afzetten. Hiermee kunnen bedrijven echt laten zien wat zij aan brede welvaart toevoegen. Aandeelhouders kunnen via zo’n maatschappelijke jaarrekening ook veel makkelijker zien wat de impact is van het bedrijf, op de verschillende vormen van kapitaal.

Hoe passen de doelen van jouw organisatie in het idee van brede welvaart? Welke stappen kun jij zetten richting een maatschappelijke jaarrekening? De eerste stap kan al zijn om je accountant of financiële afdeling zich eens te laten verdiepen in impact weighted accounts – een boekhoudkundige manier om de positieve en negatieve impact van de organisatie op medewerkers, klanten, de omgeving en de samenleving te kwantificeren.

Zet de eerste stap!

De eerste stap is vaak lastig. Dat merken ze ook bij Netwerk 2100: “We horen heel vaak bezwaren waarom bedrijven niet starten met brede welvaart: ‘De aandeelhouders gaan dit nooit goed vinden’, of ‘ja, maar we kunnen toch niet zomaar ineens omschakelen?’ Kleinere organisaties geven vaak aan: ‘Ja, we hebben maar één accountant. Hoe gaat die ineens een maatschappelijke jaarrekening doen?’ Ondanks dit soort bezwaren merken zij wel dat de weerstand steeds verder afneemt. “Bestuurders komen regelmatig bij ons terug en zijn bij nader inzien toch wel heel geïnteresseerd in de boodschap die wij meebrengen in de bestuurskamers,” aldus Nikki.

We helpen je op weg naar de eerste stap. Netwerk 2100 heeft een manifest waarin zij verschillende tools noemen om te sturen op brede welvaart. Lees het hier en laat je inspireren!

Wil je meer weten over Netwerk 2100 en hun missie voor meer brede welvaart vanuit de bestuurskamers, kijk dan op https://www.eenentwintighonderd.nl.

Hoe denkt jouw organisatie na over het jaar 2100? Wij zijn benieuwd! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?