De menskant van verandering
Laten we helder zijn: veranderen zonder mensen heeft geen zin. Je hebt processen en systemen voor en door mensen. Dat mensen een essentieel onderdeel zijn van verandering betekent nog niet dat het makkelijk is. De menskant van veranderen is een lastig dingetje. Hoe pak je dat dan aan? Wij helpen je op weg om te doen wat nodig is om de verandering tot stand te brengen.
De menskant van verandering is erg van toepassing op deze tijd met veranderingen door corona. Tijdens deze corona periode hebben we allemaal plotsklaps te maken gekregen met een mega wervelstorm in ons dagelijks leven, op werk en privé. We leven in een tijd vol veranderingen, en zullen ook de komende periode nog moeten dealen met nieuwe situaties en veranderende regels.
Veranderen is een paradox in mensen
Vanuit de psychologie weten we dat mensen verandering moeilijk vinden. Toch zit er een behoorlijke paradox in ons mensen wat betreft veranderen. Mensen verlangen altijd naar iets nieuws, maar vinden veranderingen lastig. We willen in werksituaties iets anders totdat het echt verandert. Dan hoor je vaak: ‘Ja maar zo anders had ik het even niet bedoeld hè?! We willen het anders totdat de verandering daar is. Deze paradox speelt heel erg op tijdens de corona periode. We wilden iets nieuws, maar nu hebben we wel iets heel raar nieuws. Je ziet dat mensen het hier lastig mee hebben. Dat komt vooral door het ontbreken van perspectief. Verandering zonder perspectief is erg lastig. Veranderingen kunnen we als mensen prima aan, alleen het moet ons wel verbeteren en perspectief bieden op een betere situatie na de verandering. Als er geen lonkend perspectief is, dan krijgen we last van stemmingen en angst en dat soort narigheid.
Vervalhoekjes
Iedere persoon reageert anders op verandering, en uit zich daarbij op een andere manier. Dat komt door patronen en gewoontes waar jij mee groot geworden bent. De patronen waar je snel inzakt en naar teruggrijpt. Wij noemen dat ook wel het slachtoffergedrag wat dichtbij jou staat, je eerste verval. Het is dan ook belangrijk om jezelf goed te kennen. Weet waar jouw eerste vervalhoekjes zitten. Luister je genoeg naar je gevoel? Zorg je goed voor jezelf fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel?
Batterijen van ons lijf
We hebben als mensen vier batterijen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. We zijn zen als alle batterijen voldoende opgeladen zijn. Daar staat tegenover dat we uit balans raken op het moment dat een van de batterijen leeg raakt. Je zou denken dat je heel veel aandacht moet besteden aan de batterij die leeg is. Nope, niets is minder waar. Als een van je batterijen leeg is helpt het niet om extra in te zetten op die batterij. Stel, het lukt niet meer om verbanden te leggen en je bent totaal inefficiënt, terwijl je normaal gesproken heel effectief bent. Je zit er mentaal doorheen, die batterij staat op een te laag pitje. Kijk, dan heeft het dus geen zin om extra na te denken waarom het niet lukt. Ga doen wat nodig is, check bij jezelf welke van de andere drie batterijen jij kunt inzetten om die lege weer op te laden. Door aandacht te geven aan een van de andere batterijen, laadt de batterij die leeg is weer op. Als je mentaal vastloopt, ga dan eens twee uur wandelen of wielrennen en kijk dan eens wat er gebeurt in je kop en met je emotie. Als je fysiek niet lekker in je vel zit kun je bijvoorbeeld via je mentale batterij opladen. Kijk bijvoorbeeld eens wat meditatie voor je kan doen. Ga via die weg op zoek naar wat er in je lichaam blokkeert.
Ga voor jezelf eens na welk cijfer je elke batterij geeft. Welke batterij staat onvoldoende? Welke batterij heb je in te zetten om een andere weer op te krikken?
Fysiek
De fysieke batterij gaat over je lijf. Zorg je goed voor je lichaam? Heb je aandacht voor je gezondheid? Ben je fit? Denk hierbij in de categorie genoeg vitaminen, voldoende slaap en ben je actief. Kortom, zorg jij goed voor je machientje? Zonder oordeel naar jezelf: hoe scoor je hier nu op? Hoe scoorde je daar een half jaar geleden op? Ben je meer of minder gaan bewegen?
Emotioneel
Dit is de batterij die gaat over jouw gevoel en emotie. Kan je bij jouw emoties en gevoel? Ben je uitgehuild of heb je emoties weggeslikt de hele dag? Zit er voor jouw gevoel balans in je emoties, of kan je zo uit je slof schieten zonder dat je eigenlijk weet waarom? Als je je emoties totaal niet in de hand hebt of het gaat de hele dag met je aan de haal, dan scoor je onvoldoende op deze batterij. Als je het idee hebt dat je grip hebt op je emoties, dat je weet wat je moet doen om bij je gevoelens te komen en ervoor kan zorgen, dan is deze batterij voldoende opgeladen.
Mentaal
Dit is de batterij die aangeeft of je scherp genoeg bent ik je kop. Kun jij je hersens voldoende inzetten? Word je voldoende geprikkeld? Ben je goed in staat om verbanden te leggen? Geen system overload?
Als je te maken hebt met een system overload, stap dan uit het denken en ga iets doen. To do lijstjes maken heeft op dat moment geen zin. Niet doen dus! Dan blijf je in het denken hangen. Ga een van je andere batterijen langs om je mentaal weer op te laten.
Spiritueel
Deze batterij is je purpose. Het zorgt voor zingeving. Waarom ben je op aarde? Het gaat meer over de grotere levensvragen. Je hoeft hier niet de hele dag voor je Boeddhabeeld te zitten (kan uiteraard wel), maar met deze batterij sta je stil bij hoe je in het leven staat. De dingen die je de hele dag doet, dat doe je niet zomaar.
Via het spirituele kun je vaak ook weer je mentale strubbelingen in perspectief brengen. Als je bijvoorbeeld een taak of activiteit mentaal heel moeilijk vindt, zoom dan eens uit en bedenk weer ‘Wat is nu het eigenlijke doel?’ Je pakt een nieuw perspectief. Vanuit dat nieuwe perspectief blijkt dan vaak dat het stukje op de kleine vierkantje meter waarop jij je helemaal te pletter aan het vechten bent, eigenlijk meer balans kent dan je dacht.
Batterijen in je team
De vier batterijen zijn een manier om te kijken naar de menskant van veranderen. Je kunt deze manier van kijken op jezelf toepassen, maar ook op collega’s en je team. Dat moeten we ontzettend gaan doen! Wat ons betreft moeten we allemaal brutaler worden in echt doorvragen. Het is best oncomfortabel om bij iemand door te vragen en te duwen op een batterij waarvan je weet dat die leeg is. Zoek het oncomfortabele wel op! Vraag door, want je kunt echt iemand helpen. Waarschijnlijk baalt die collega eerst flink van al jouw lastige vragen die op dat moment best confronterend zijn. Onthoud goed dat hij of zij je er later dankbaar voor is.
We horen je denken: ‘Waarom wil je die oncomfortabele vragen stellen en duwen op batterijen die leeg zijn? Helemaal als leidinggevende hoef ik dat toch niet te doen?’ Ja, dat is dus wel noodzakelijk om een high performance team te creëren. Mensen die uit balans zijn, leveren niet maximaal. Als je een high performance team wilt hebben, dan is het belangrijk dat bij iedereen de batterijen voldoende zijn opgeladen.
Vanuit werkgeverschap heb je aandacht te geven aan de balans bij mensen, zeker als je kijkt naar de menskant van een verandering. Je kent het bij jezelf: als jij je goed voelt en al je batterijen staan op groen, dan kun je een verandering makkelijk aan. De verandering komt anders bij je binnen. Je kunt rustig luisteren naar een andere mening zonder dat je daar boos op wordt. Hoe zit dat als je uit balans bent?
Het werkt hetzelfde in een team. Je hebt met elkaar te zorgen dat je balans hebt en dat je batterijen goed genoeg opgeladen hebt om high performance werk te kunnen afleveren. Je hebt als leider dus te dealen met deze batterijen en je hebt hier aandacht aan te besteden. Als je niet op de batterijen van jouw teamleden let, dan ben je bezig met korte termijn gewin. Je slaat de plank dan echt mis en verliest uiteindelijk ook heel veel snelheid tijdens de verandering.
Hakken in het zand
Dat komt omdat mensen die uit balans zijn, vaak met de hakken in het zand gaan staan en niet meebewegen op de manier dat jij wilt dat zij gaan bewegen. Je kunt hiermee omgaan door als het ware steeds bij iedereen die batterijtjes langs te gaan. Je wilt immers een high performance team creëren. Vanuit bedrijfsoogpunt is het ook efficiënter als iedereen in z’n opgeladen batterij zit! Het is daarbij heel belangrijk om jouw team de veiligheid te bieden om het gesprek aan te gaan als het een keer niet zo is. Creëer een omgeving waarin mensen ook kwetsbaar mogen zijn, inclusief jijzelf als leider.
Wij dagen je uit om door te vragen bij collega’s, je teamleden en bij jezelf. Zeker in deze tijden met corona heeft iedereen te letten op de vier batterijen. Dat doe je niet door een algemene vraag te stellen: Hoe gaat het met je? Ga juist samen de vier batterijen langs. Wat voor cijfer geef je ze?
Wil je meer weten over de menskant van verandering? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door
Nog meer inspiratie