Voorelkaar krijgkunde:met energie veranderen
Iedereen kent wel het gevoel van beginnen met de beste intenties, die uiteindelijk nergens toe leiden. Je hebt grootse plannen en ergens onderweg komt de klad erin. De redenen zijn legio: waan van de dag, toenemende complexiteit en lastige mensen. Je energie sijpelt weg en je geeft je doelen op. Maar kan het ook anders? Gelukkig wel! Rainmakers Robbert van Waart en Geert Stradmeijer gaan in gesprek met Marjolijn Feringa, interim directeur en auteur van het boek ‘Voorelkaarkrijgkunde’. Ontdek hoe jij je volgende doel voor elkaar krijgt!
Droom concreet
Waarom zou je eigenlijk dingen voor elkaar willen krijgen? vraagt Marjolijn zich hardop af. We leven steeds langer en hebben daardoor meer tijd om dingen te doen. Wat wil jij nou echt? Wat willen jullie als team? Vanuit deze vraag neemt Marjolijn je mee om je dromen concreet te maken. Het gaat niet alleen om grote dromen, zevenmijlslaarzen en klinkende resultaten. Jouw gewenste resultaat komt samen in kleine stapjes die je dichter bij je doel brengen. “Wat kom je onderweg tegen aan valkuilen en goede ideeën? Hoe maak je je droom concreet? Daar help ik individuen, maar ook teams bij,” legt Marjolijn uit. In haar boek beschrijft ze acht stappen om tot je doel te komen. “Concreet maken van je droom is misschien wel de belangrijkste van die acht stappen”, geeft Marjolijn aan. Vraag jezelf vooral af: Wat bedoel ik nu eigenlijk? Wat wil ik precies?
Kracht van reflectie
Reflectie is een essentiële volgende stap. “En misschien ook wel de moeilijkste” geeft Marjolijn toe. Het klinkt misschien simpel, maar in de hectiek van het dagelijks leven vergeten we om echt na te denken over wat we willen. Vaak gaan mensen nadenken over hun doelen en dromen in het leven als hen iets vervelends overkomt. “Je hoeft niet te wachten op een keerpunt in je leven om te starten met reflecteren. Het is zelfs beter voor je hersenen om continu bezig te blijven en regelmatig je koers bij te stellen”, licht Marjolijn toe. Reflecteren is geen eenmalige oefening. Blijf jezelf continu afvragen waar je heen wilt en of je nog op de juiste weg bent.
Het is spannend en super oncomfortabel om iets nieuws te gaan doen en voor elkaar te krijgen. Je hebt moed, lef en bereidheid nodig om die nieuwe weg in te slaan. Wat heb je over voor je droom?
Grote dromen, kleine stappen
Heb je je droom kraakhelder en concreet? Nou, hup zevenmijlslaarzen aan en richting dat resultaat…Of toch niet? “Het is niet nodig om meteen grote sprongen te maken. Door elke dag een kleine stap te zetten, blijf je gemotiveerd” licht Marjolijn toe. Je hebt je droom op te splitsen in kleine stapjes. Zorg dat je elke dag of week beweegt richting het doel. “Vergeet niet om elke stap drastisch te vieren, hoe klein ook!” moedigt Marjolijn aan. Niet alleen het einddoel, maar ook de kleine mijlpalen onderweg. Vier alles wat je bereikt. Kun jij tien dingen bedenken om te vieren op weg naar je einddoel?
Worstelen met belemmerende overtuigingen
“Een van de grootste obstakels die mensen tegenkomen bij het bereiken van hun doelen zijn hun eigen belemmerende overtuigingen” stelt Marjolijn op basis van haar ervaring in de praktijk. “Deze overtuigingen houden je tegen en zorgen dat je niet in actie komt.” Ga op onderzoek uit bij jezelf. Wat belemmert jou? Waar komt dat vandaan? Hoe kun je deze overtuigingen naast je neerleggen? Het onderzoeken van deze vragen vraagt moed en lef, én helpen je om de stappen te zetten die nodig zijn om je doelen te bereiken.
Voorelkaarkrijgkunde in de praktijk
Hoe werkt voorelkaarkrijgkunde nu in een organisatie? Volgens Marjolijn is het belangrijk dat mensen in een organisatie hun eigen ideeën en visie hebben. Het draait om de juiste aansturing en het doel van de organisatie. Het boek bevat opdrachten die zowel individuen als teams kunnen doorlopen. Wat willen we nu als team? Hoe passen de individuele dromen van teamleden binnen het grotere geheel? Door deze vragen te beantwoorden, kun je als team en als individu stappen zetten naar het bereiken van je doelen. “De mindset die ik in het boek beschrijf helpt organisaties om creatiever mee te denken met hun medewerkers en hun persoonlijke ontwikkelingsplannen echt concreet te maken. Als je echt serieus om gaat met het ontwikkelen van je mensen, geeft het veel meer waarde in je organisatie,” stelt Marjolijn.
Marjolijn Feringa (https://marjolijnferinga.nl/) is interim-directeur en executive coach. Zij heeft als interim-directeur jarenlang veranderingen geleid gericht op het verbeteren van resultaat, organisatiestructuur en manier van werken. Haar boek ‘Voorelkaarkrijgkunde’ brengt zij al jaren in praktijk en is hier verkrijgbaar
Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- In 5 stappen naar JA zeggen en JA doen