Terug in je kracht in 6 stappen

De recente corona-pandemie heeft op elk gebied van ons leven voor veel onzekerheid gezorgd. Onze financiën, persoonlijke gezondheid en toekomstplannen zijn overhoop gegooid en velen van ons zijn gedwongen om grote veranderingen aan te brengen in hun routines en werkomstandigheden. Hoe kun je als leider in tijden van corona opkomen voor de mensen die op je rekenen? In dit artikel lees je hoe jij als leider in 6 stappen terug in je kracht komt.

Leiden in tijden van corona

Een leider zijn temidden van de chaos en onzekerheid die de corona-crisis met zich meebrengt, verschilt niet zoveel van een leider zijn op elk ander moment. De crisis kan echter wel om meer flexibiliteit en creativiteit vragen, omdat grote en onverwachte beperkingen zich veel sneller aandienen dan we gewend zijn. Maar om succesvol door een crisis als deze te komen, is een scherp zelfinzicht nodig, zodat je kunt herkennen of en wanneer je op de situatie reageert met angst of beperkingen die jouw wijsheid, creativiteit en veerkracht beperken. We noemen dit de ‘Stuck Cycle’.

Terechtkomen in de Stuck Cycle heeft weinig te maken met externe omstandigheden, hoewel het vaak kan voelen alsof dat wél zo is. Het heeft eerder alles te maken met de manier waarop we met die externe omstandigheden omgaan.

Er zijn zes veelvoorkomende valkuilen die horen bij de Stuck Cycle. Voor iedere valkuil is echter ook een oplossing die je vandaag al kunt gebruiken als je in een van deze valkuilen valt:

Valkuil #1: Negeren van de situatie

Vaak hebben mensen de neiging om een extreem uitdagende situatie te negeren. Misschien vermijd je een conflict met jouw leidinggevende of stel je een belangrijk project steeds maar uit? In het geval van de corona-crisis kan dit betekenen dat je doorgaat met de normale gang van zaken, en zo niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf, je gezin of jouw medewerkers te beschermen. Wanneer we situaties negeren, spelen we een gevaarlijk spel door te denken dat als we er niet mee bezig zijn, het er ook niet is.

Oplossing: erken openlijk de situatie die je negeert

Om stappen te kunnen nemen die het probleem oplossen, moet je het probleem eerst openlijk erkennen. Het is niet nodig om er een mening of verhaal over te vormen of het zelfs maar op te lossen. Erken gewoon de realiteit zoals ‘ie is. Kijk er eerlijk en open naar, en weet dat het probleem je niet beheerst en niets over jou zegt. Het ís gewoon, en dat is oké, ook al voelt het niet zo. Een probleem moet altijd eerst eerlijk worden erkend; anders belemmert het elke oplossing die je probeert te ondernemen, omdat je probeert eromheen te werken. Bekijk ook deze video, waarin Rainmaker Geert Stradmeijer uitlegt hoe je het gedrag van jouw medewerkers kunt herkennen in tijden van corona!

Valkuil #2: Je betrokkenheid bij de situatie ontkennen

Als een probleem zo groot wordt dat je het niet langer kunt negeren, kun je je er nog steeds zo geïntimideerd door voelen dat je ervoor kiest je betrokkenheid te ontkennen, waardoor je nog dieper in de ‘Stuck Cycle’ komt. In dit stadium denk je misschien dingen zoals:

‘Dit is niet míjn probleem om op te lossen’

‘Ik zou hier niet mee te maken moeten krijgen gezien mijn leeftijd, positie of omstandigheid’

‘Niemand heeft me voorbereid op deze uitdaging’

Met deze vorm van ontkenning probeer je jouw verantwoordelijkheid te verminderen om de uitdagende of onzekere situatie aan te pakken.

Oplossing: moedig eigenaarschap nemen voor jouw deel van de oplossing

Vaak wordt eigenaarschap gelijkgesteld aan het toegeven van schuld. Mensen denken dat als ze geen deel uitmaken van het probleem, ze niet bij de oplossing betrokken hoeven te worden. In werkelijkheid is een probleem ook jouw probleem als het je raakt. Anders kruip je in de slachtofferrol, en blijf je je machteloos en boos voelen.

In het geval van de coronacrisis gedraagt een ‘Bewuste Leider’ zich zó dat hij/zij deel uitmaakt van de oplossing: bijvoorbeeld met compassie luisterend naar mensen die negatieve gevolgen hebben ondervonden, helpen hun bedrijf van kantoor naar thuis te verplaatsen, geld doneren of contact opnemen met geliefden. Zelfs gewoon thuis blijven, je handen wassen en andere stappen nemen in overeenstemming met de overheidsmaatregelen is eigenaarschap nemen over jouw deel van de oplossing. Bekijk in deze video hoe je jouw medewerkers, die ieder anders omgaan met de nieuwe werkelijkheid, kunt helpen om precies datgene te doen wat nodig voor gewenst succes.

Valkuil #3: Anderen de schuld geven van de situatie

We doen het allemaal: elkaar de schuld geven. In het geval van de coronacrisis leggen mensen de schuld bij politieke partijen, andere landen, de media en elkaar. Elkaar beschuldigen geeft ons een vals gevoel van controle en kan ons zelfs het gevoel geven dat we hiermee het probleem oplossen, ook al is dat niet zo. Je gaat ook niet vrijuit als je de schuld voor jezelf reserveert. Dat zet alleen maar meer negatieve druk op je, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen; hierdoor verlies je alleen maar energie die je nodig hebt om creatieve oplossingen te bedenken.

Oplossing: Anderen en onszelf vergeven

Om te stoppen met elkaar de schuld te geven, is het essentieel om vergeving te oefenen, te beginnen bij jezelf. Hoe toegewijd je ook bent aan het ‘accountable’ zijn, je zult fouten maken, een deadline missen of een belangrijke verplichting vergeten. Onthoud dat accountability niet draait om perfect zijn; het gaat erom te herkennen wanneer we een fout hebben gemaakt of het beter hadden kunnen doen, en om te doen wat nodig is binnen onze kracht en verantwoordelijkheid te nemen de tekortkomingen op te lossen. Hoe eerder je de menselijkheid vergeeft die hoort bij elke breakdown, hoe sneller je kan terugkeren naar de groeicyclus, waar je je kunt concentreren op het oplossen van het probleem en het aanbrengen van verbeteringen.

Valkuil #4: Rationaliseren om ‘juist’ te zijn

Het is moeilijk om elkaar te blijven beschuldigen zonder bewijs dat we gelijk hebben. Daarom creëren en bouwen we een verhaal om ons gelijk te bewijzen en verzinnen we excuses voor keuzes die we hebben gemaakt. We plannen vergaderingen, houden enquêtes of bellen onze vrienden om onze kant van het verhaal te vertellen. In de coronacrisis kan rationalisering er uitzien als het zoeken naar bewijs dat ongewenste verandering een onnodige reactie is. Rationalisatie is het favoriete speelveld van degenen met sterke analytische vaardigheden. Hoe slimmer je bent, hoe gemakkelijker het is om vast te komen te zitten in deze fase, met behulp van spreadsheets, grafieken en enquêtes om je punt te maken. Of je nu bewijsmateriaal en gegevens gebruikt om anderen de schuld te geven of jezelf vrij te spreken, je bent veel harder bezig om de situatie te vermijden dan er mee leren om te gaan.

Oplossing: Neutraal en toekomstgericht zelfonderzoek

Hoe solide je argumenten ook zijn, ze betekenen uiteindelijk niets, omdat je met rationaliseren alleen in de achteruitkijkspiegel kijkt. Je kunt niet autorijden door je te concentreren op wat er achter je zit, en op dezelfde manier kun je een uitdagend probleem niet oplossen door alleen maar te letten op wat je daar heeft gebracht. In plaats van je eigen inactiviteit goed te praten, kun je nieuwsgierig worden naar hoe je wél in actie kunt komen. Stel jezelf de vraag: ‘Wat kan ik anders doen om de situatie te verbeteren?’ Nieuwsgierigheid is de bron van uitvinding, creativiteit en ontdekking. Als je stopt met het stellen van vragen, loop je vast in je oude gewoontes, overtuigingen en gedragingen. Je trekt verkeerde conclusies, doet verkeerde veronderstellingen of voelt je gevangen, omdat je geen uitweg ziet. Zelfonderzoek stelt je in staat om te leren, beslissingen te nemen en uiteindelijk actie te ondernemen om een verschil te maken.

Valkuil #5: Verzetten tegen verandering of meedoen

Verzet tegen verandering of een lijn uitgezet door anderen is niet ongebruikelijk. We willen veilig, comfortabel en de baas blijven. We kunnen ons verzetten tegen een grote organisatieverandering, een regel die we niet leuk vinden of een virus dat we weg zouden wensen. Als het erop aankomt, heeft verzet over het algemeen een vertrouwd, infantiel stemmetje:

‘Ik wil niet’

‘Ik zou niet hoeven’

‘Het is niet eerlijk’ of

‘Je kunt me niet dwingen!’

Het is een laatste poging om controle over de situatie uit te oefenen.

Oplossing: Leren groeien en aanpassen

Rationalisatie en verzet gedijen op aannames, oordelen en op emoties-gebaseerde conclusies die je inflexibel maken waardoor te vast komt te zitten. Als je wilt groeien, moet je leren. Leren vereist openheid, nieuwsgierigheid en bereidheid om ideeën, gedragingen en perspectieven op te zoeken die anders zijn dan de jouwe. Leren vereist moed; het opent de deur naar het onbekende, het onvoorspelbare en het risico op fouten, maar dit is nodig om een nieuwe realiteit te creëren. Als je veilig binnen je comfortzone blijft, zul je steeds hetzelfde creëren, wat zou kunnen werken zolang de wereld ook hetzelfde blijft. Maar wanneer iets gebeurt waar je niet op had gerekend, zoals het coronavirus of zelfs iets veel minder verstorends, heb je geen andere keus dan je aan te passen en te leren, of erdoor te worden opgeslorpt. Als je weerstand ervaart, haal dan diep adem, blijf erbij en word nieuwsgierig. Door je openheid zullen er moeiteloos nieuwe ideeën bij je opkomen.

Valkuil #6: Verbergen voor iedereen of elke situatie die laat zien dat je vastzit

Het is vermoeiend om vast te zitten. Het kost veel moeite om de veranderende wereld om je heen de schuld te geven, te rationaliseren en je er tegen te verzetten, of je nu verantwoordelijk bent voor die verandering of niet. Het is zelfs zo vermoeiend dat je uiteindelijk weg wilt rennen en je wilt verstoppen. We kunnen ons verbergen door onze kop in het zand te steken, door de persoon met wie we moeten spreken te vermijden, door onszelf onbekwaam en onzeker te noemen, of door opzettelijk onwetend en verward te blijven.

Oplossing: Actie ondernemen om je vooruit te helpen

Het doel van actie is niet om gelijk te hebben, te winnen of zelfs maar te slagen. Actie ondernemen is bedoeld om ervaring op te doen, en ervaring vormt je ruggengraat. Het is door onze acties en opgedane ervaring dat we leren wat wel en niet werkt voor ons, en het is voortdurende actie die een momentum creëert voor meer voldoening of de feedback geeft om te leren en richting te geven. We zullen fouten maken bij het ondernemen van actie, maar de lessen uit die ervaring zullen ons naar nieuwe hoogten van vrede, vertrouwen en waardering stuwen. Tijdens de corona-crisis hebben degenen die de anderhalve-meter-maatregelen in acht hebben genomen – zonder in de ‘Stuck Cycle’ te komen – ook nieuwe manieren ontdekt om met hun kinderen om te gaan, met hun teamleden op het werk en met zichzelf.

Samenvattend

Het vreemdste aan de ‘Stuck Cycle’ is dat het meer moeite kost om te rechtvaardigen waarom je een probleem níet kunt oplossen dan om te doen wat nodig is om het wél op te lossen. In de tijd van het coronavirus is het absoluut noodzakelijk dat we ons best doen om voor onze gezinnen, onze gemeenschappen en onszelf te zorgen. De winst is niet alleen het temmen van een crisis, maar ook de groei en het vertrouwen die volgt uit het overwinnen van tegenslagen. We bevinden ons op onbekend terrein. Hoe zullen we zijn? Wat gaan we bouwen?

Wij wensen je veel succes bij het omgaan met de gevolgen van de corona-crisis. Blijf gezond, blijf thuis als je kunt en zorg voor elkaar. Als je onze steun bij het aanpakken van deze crisis kunt gebruiken, of uw bedrijf wilt herstructureren om beter met toekomstige crises om te gaan, aarzel dan niet om contact op te nemen. We zijn hier voor jou.

 

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Mark Samuel, CEO van B State en partner van Rainmen. 

 

 

Lees meer over onze corona-aanpak en hoe je jouw eerste teamdag in het nieuwe normaal kunt vormgeven. Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?