Wat is eigenaarschap in High Performance teams?
Wat maakt een team, high performance?
In een wereld waar organisaties steeds sneller moeten schakelen, zijn high performance teams de ruggengraat van succes. Maar wat maakt een team écht een high performance team? Is het hun inhoudelijke expertise, hun samenwerking, of misschien hun toewijding? High performance teams weten resultaten te behalen, ook als het lastig is en er uitdagingen zijn. Daarnaast hebben ze niet enkel oog voor inhoudelijke resultaten, maar ook voor de manier waarop zij deze bereiken. Op deze manier zijn ze een lerend team dat duurzame groei en resultaten weten te bereiken. Een cruciaal element dat vaak over het hoofd wordt gezien, is eigenaarschap. Laten we dieper ingaan op wat eigenaarschap betekent binnen een high performance team en waarom het zo essentieel is voor het succes van je organisatie.
Wat betekent eigenaarschap in een high performing team?
Eigenaarschap gaat verder dan simpelweg je verantwoordelijkheden vervullen. Het betekent dat teamleden zich persoonlijk betrokken voelen bij het team, het werk én de resultaten. In een high performance team nemen individuen niet alleen verantwoordelijkheid voor hun eigen taken, maar ook voor het succes (én falen) van het team als geheel. Ze zien de doelstellingen van het team als hun eigen doelstellingen.
Bijvoorbeeld, stel je voor dat je werkt aan een cruciaal project met een strakke deadline. In een team met een sterk gevoel van eigenaarschap zal ieder lid niet alleen hun deel van het werk volbrengen, maar ook actief meedenken over hoe andere teamleden kunnen slagen. Ze durven initiatief te nemen, problemen te signaleren en op te lossen, en ze aarzelen niet om hulp te vragen of te bieden wanneer dat nodig is.
Hoe creëer je eigenaarschap in je team?
Het bevorderen van eigenaarschap binnen je team is geen eenvoudige taak, maar de beloning is de moeite meer dan waard. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om eigenaarschap in je team te versterken:
- Kraakheldere doelstellingen: Zorg ervoor dat iedereen in het team weet wat de doelen zijn en waarom ze belangrijk zijn. Betrek hen bij het formuleren van deze doelen.
- Autonomie geven: Geef teamleden de ruimte om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor hun werk. Teken niet iedere stap uit, maar geef eerder kaders en duidt welke speelruimte ze (samen) hebben.
- Transparante communicatie: Moedig open en eerlijke communicatie aan. Creer tijd en ruimte om te reflecteren hoe jullie samenwerken naar succes. Iedereen moet zich veilig voelen om ideeën te delen, fouten toe te geven, en feedback te geven.
- Verantwoordelijkheid stimuleren: Maak het normaal dat teamleden elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden, niet vanuit controle, maar vanuit het streven naar gezamenlijke successen.
- Erkenning en beloning: Waardeer en beloon eigenaarschap wanneer je het ziet. Dit hoeft niet altijd materieel te zijn; erkenning en lof kunnen al een grote motivatie zijn.
De rol van leiderschap in eigenaarschap
Als leider speel je een cruciale rol in het stimuleren van eigenaarschap binnen je team. Je kunt eigenaarschap niet afdwingen, maar je kunt wel een omgeving creëren waarin het gedijt. Een aantal manieren om dit te doen:
- Lead by example: Toon zelf eigenaarschap in je handelen en beslissingen. Laat zien dat je de verantwoordelijkheid neemt voor zowel successen als mislukkingen.
- Empower je team: Vertrouw je team en geef hen de ruimte om zelf beslissingen te nemen. Dit betekent ook dat je bereid moet zijn om los te laten en niet elke stap van het proces te willen controleren. Zorg met name voor vrijheid en veiligheid dat het team zelf invulling kan geven aan werkzaamheden en uitdagingen. Laat weten dat jij er altijd voor hen bent. Empoweren is namelijk niet volledig loslaten, zeker niet als je team iets voor het allereerst doet. Volledig loslaten creëert namelijk onveiligheid en dit breekt eigenaarschap nemen juist af.
- Open feedbackcultuur: Moedig een cultuur van continu feedback geven aan, waarin teamleden elkaar constructieve feedback geven en ontvangen. Dit helpt om eigenaarschap te bevorderen, omdat iedereen constant leert en verbetert.
- Coach in plaats van command: Richt je op het begeleiden en ontwikkelen van je team, in plaats van het simpelweg geven van opdrachten.
- Reflecteer op jouw leiderschap: Creer momenten van reflectie op je eigen rol, geef je voldoende ruimte en eigenaarschap, ben jij voldoende benaderbaar als het moeilijk gaat, vier jij succes en falen. Het bewustzijn van jou als leider bepaalt in grote mate de groei en ontwikkeling van jouw team
Conclusie: De impact van eigenaarschap op het succes van high performance teams
Eigenaarschap is de lijm die high performance teams samenhoudt en hen naar het volgende niveau tilt. Zonder eigenaarschap blijft een team vaak steken in middelmatigheid, zelfs als de inhoudelijke vaardigheden top zijn. Het creëren van een cultuur van eigenaarschap vraagt tijd, aandacht, en vooral leiderschap dat bereid is te investeren in mensen. Maar wanneer het eenmaal is ingebed, zal je zien dat je team niet alleen beter presteert, maar ook meer voldoening haalt uit hun werk.
Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het stimuleren van eigenaarschap in jouw team en zie hoe ze zich ontwikkelen naar een echt high performance team!
Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door