Leiderschapslessen van een wereldreiziger
Ken jij als leider de uitdaging van het onbekende? Ongetwijfeld! Je komt op onbekend terrein waar de organisatie nog niet eerder geweest is of staat voor onverwachte situaties. Hoe ga je daarmee om? Hier kan Boris Kester ons alles over vertellen. Hij bezocht, als een van de weinige mensen op aarde, alle landen ter wereld. Inderdaad, hij heeft 193 stempels in zijn paspoort en heeft zo’n beetje alle hoeken van onze aardbol gezien! Het kan dan ook bijna niet anders dat hij een hoop inspirerende verhalen te vertellen heeft! Hij tekende ze op in zijn boek De lange weg naar Cullaville, waarin hij zijn unieke ervaringen en inzichten deelt over zijn ambitieuze doel om alle landen van de wereld te bezoeken. Welke leiderschapslessen ontvouwen zich uit zijn avonturen?
Overtuiging, lef en creativiteit – het leiderschapsrecept
De avontuurlijke reizen die Boris gemaakt heeft hebben hem langs alle landen van de wereld geleid. Tijdens zijn reizen kwam hij in onverwachte situaties terecht en liep zeker niet alles volgens plan. Hoe ging hij om met het besef dat je niet alles kunt plannen, regelen en organiseren? “Gelukkig niet!” benadrukt Boris en deelt dat de kick van reizen juist zit in dat onvoorspelbare. Hij benadrukt het belang van lef tonen en niet blijven steken in het zoeken naar redenen waarom iets mis kan gaan. “Stel jezelf de vraag: Hoe kan ik het werkend maken? Benader de situatie vanuit verschillende invalshoeken, en wees daar flexibel en creatief in” adviseert Boris. “Denk buiten de gebaande paden en ga ervoor! Want wat je doet moet je met volledige overtuiging doen vanuit het hart”, voegt hij daaraan toe. “Ondanks de clichés had ik deze dingen wel nodig om naar onbekende gebieden te gaan en mijn reizen te maken.” Ha! Mooi momentje van reflectie: hoe pak jij dat aan als leider? Wat doe jij als je geconfronteerd wordt met onverwachte wendingen?
Focus op de oplossing
Als ervaren wereldreiziger heeft Boris vaak te maken gehad met onverwachte tegenvallers. Hij is ervan overtuigd dat er altijd een oplossing te vinden is, mits je bereid bent deze te zien. “Ga niet bij voorbaat al denken: ‘Het zal wel niet kunnen’ want meestal is er wél een mogelijkheid dat je een oplossing vindt. Dat is mijn overtuiging!” Oplossingen vinden gaat ook gepaard met risico’s nemen. Maar hoe groot is het risico nou eigenlijk echt? “Mijn boek is vooral een zoektocht naar de vraag: Was mijn reis wel gevaarlijk en was er eigenlijk wel zoveel risico?” Vaak zien we de verlammende werking van risico’s binnen een organisatie. De beweging gaat eruit en dat is zonde! Challenge de aannames die jullie hebben op bepaalde risico’s: zijn die wel echt zo groot als gedacht? Of is het de spanning voor het onbekende?
Vertrouwen en luisteren
Een cruciaal aspect van zowel het reizen als leiderschap is de kunst van het luisteren en het opbouwen van vertrouwen. “Je moet tijdens je reis heel vaak mensen vertrouwen, want per definitie ken je niemand. Maar je moet wel zakendoen met deze mensen of bent van hen afhankelijk tijdens je reis.” Boris licht toe dat zijn vertrouwen op bepaalde momenten ook zeker geschonden is. “Het heeft soms echt wel een tijdje geduurd voordat ik het vertrouwen weer terug had gevonden. Maar het is essentieel om bij tegenslag weer vertrouwen op te brengen om de volgende uitdaging aan te gaan.”
Naast vertrouwen noemt Boris luisteren als belangrijke vaardigheid. “Als je het over leiderschap hebt is luisteren essentieel. Je kunt wel leidinggeven, maar als niemand naar jou luistert of jij luistert niet naar het team, dan kun je lang wachten op jullie gewenste resultaat!” Als reiziger heeft het hem geholpen om weg te blijven van snelle aannames en zich open te stellen voor verschillende invalshoeken. Dat beschrijft hij ook treffend in zijn boek:
‘Avontuur begint waar het vertrouwde ophoudt. Een stad die je voor het eerst bezoekt, een pad dat je nooit eerder volgde, een berg die je nimmer beklom. Onbekende geuren, vreemde geluiden, mensen ontmoeten waar je de taal niet van spreekt noch de tradities van kent. Met nieuwsgierigheid komt de verwondering over al het onbekende. Hoe eigenaardig het ook lijkt, wat je ook om je heen ziet, de grootste vergissing die je als reiziger – OF ALS LEIDER – kunt maken is te vergeten dat JIJ de vreemdeling bent. Het is aan jou om te proberen te begrijpen wat je ziet, wat je hoort, wat je leest. Cruciaal is daarbij om je vooroordelen thuis te laten en niet op zoek te gaan naar bevestiging van stereotypes en clichés. Alleen dan kun je beginnen je nieuwe omgeving te waarderen zoals zij werkelijk is.’
Boris Kester is avonturier en auteur van het boek De Lange Weg Naar Cullaville. Het boek won onlangs de NomadMania’s Best Travel Book 2023 Award.
Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door