Hoe leid je een on-Nederlands groot idee naar volwassenheid?
Even lekker generaliseren: als Nederlanders hebben we – door de bank genomen – toch een beetje een kruideniersmentaliteit. Want wie is er niet opgevoed met het mantra ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Maar wat als je je als ondernemer voorneemt om dat mantra eens helemaal los te laten? Om on-Nederlands groot te denken en cultuur voor iedereen in de wereld (!) toegankelijk wilt maken? En daarmee een van de grootste online boekingsplatforms ter wereld in het leven roept, waarmee wereldwijd inmiddels meer dan 40 miljoen tickets voor musea en attracties zijn verkocht? Hoe leid je een onderneming van dat grootse idee naar volwassenheid, met jaar op jaar indrukwekkende groeicijfers? Neem in deze Rainmen podcast een kijkje in het leidershoofd van Luuc Elzinga, een van de oprichters en president van Tiqets. Rainmakers Robbert van Waart en Geert Stradmeijer horen hem uit over zijn ondernemersavonturen, over zijn rol als leider, zijn successen en f*ck ups. Een boeiend gesprek met leiderschapslessen uit onverwachte hoeken!
Kraakheldere missie en groots denken
Cultuur toegankelijker maken voor iedereen. Niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. Het is de kraakheldere missie van Tiqets. “We willen barrières verlagen zodat mensen meer én vaker cultuur kunnen bezoeken” geeft Luuc aan. De fases van groei verliepen hobbelig met onverwachte wendingen, maar ook mooie successen om te vieren. Vanaf het begin was het doel van Tiqets duidelijk: on-Nederlands groot worden. Een mindset van alles of niets met bijbehorende ambities. “We hadden belachelijk hoge ambities en doelstellingen. Ik word daarover nog vaak voor gek verklaard, we wilden in de beginfase elke week 100% groeien” glimlacht Luuc en licht verder toe: “Het interessante in die eerste fase van investeringen ophalen, is dat mensen geloven in jou. In je enthousiaste verhaal. We hadden snel kapitaal bij elkaar. Het idee was erg sterk en we zijn van start gegaan.” De beginfase duurde ongeveer drie jaar waarin ook tegenslagen om de hoek kwamen kijken. De twee partners met wie Luuc het idee startte vertrokken toen een volgende groeifase zich aandiende.
Ego opzij en gaan!
“We hebben in de beginperiode heel vaak ons eigen ego opzij gezet, omdat we zagen dat onze aanpak en uitwerking van het idee niet werkte.” Klats, een spiegel in je gezicht. Dat was niet prettig, erkent Luuc, maar hij benadrukt dat eerlijkheid, flexibiliteit en zelfreflectie zeer belangrijk zijn op dat soort momenten. “Zet je ego opzij, want uiteindelijk geloof je in je idee. Daar heb je je pitch op gemaakt en investeerders in mee gekregen. Het is even slikken als het niet lukt en je terug moet naar je investeerders om nieuwe financiering te vragen. Dat vergt veel flexibiliteit en vooral eerlijkheid.” Leiders, blijf dus niet in een roze wolk hangen. Je hebt soms te accepteren dat het pad anders loopt dan gedacht. “Die zelfreflectie en het ego opzij zetten hebben we heel goed met elkaar gedaan,” kijkt Luuc terug.
Balans tussen experimenteren en winst
“Je bent nooit klaar met bouwen en groeien”. Als ondernemer heeft Luuc altijd willen bouwen aan de waarde van zijn bedrijf. “Het moment dat je minder op groei focust, zorgt ook dat je een ander soort organisatie wordt. Als je meer op winstgevendheid gaat sturen, dan ben je gericht op kosten en efficiëntie en minder op experimenteren.” Luuc geeft aan steeds de balans in de organisatie te zoeken tussen focus op winstgevendheid en aan de andere kant blijven experimenteren en groeien. Daarin heb je jezelf als leider ook diep in de spiegel aan te kijken. Breng jij op dit moment wat de organisatie nodig heeft? Luuc kwam bij zichzelf tot de conclusie dat hij gericht is op experimenteren, en dat het bedrijf iemand nodig heeft die zich bezighoudt met efficiëntie en winstgevendheid. Met dat inzicht heeft hij een tijd gelden besloten het stokje van CEO over te dragen. Na de komst van zijn opvolger “gingen de resultaten door het dak. Dat deed wel pijn aan mijn ego en was voor mij ook het moment dat ik realiseerde dat ik niet alles kon,” vult Luuc aan.
On-Nederlands ondernemen
“Laten we die kruideniersmentaliteit van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg eens een keer overboord zetten” zegt Luuc stellig. Voor wie on-Nederlands wil ondernemen, adviseert hij om zich te omringen met mensen die anders zijn dan jijzelf. “Zoek mensen die je durven uit te dagen en met wie je een eerlijk en constructief gesprek kunt hebben. Vertrouwen in elkaar is cruciaal.” En leiders, parkeer het ego! Luuc benadrukt daarbij: “Om je ego opzij te kunnen zetten heb je een vertrouwde omgeving om je heen nodig. Je moet boos op elkaar kunnen worden zonder dat het maanden doorsuddert.” Luuc licht toe dat je ook wat naïef moet durven zijn. “Als je alles te goed gaat analyseren dan komen er zoveel beren op de weg, dat je al snel denkt ‘laat maar’. Gewoon doen!” Wat wordt jouw volgende bold-move?
F*ck ups!
Groei stopt nooit volgens Luuc en gaat gepaard met fouten. Je kent het ongetwijfeld uit je eigen carrière als leider waarin fouten, hoe pijnlijk ook, horen bij de groei die je maakt. We vragen Luuc naar zijn grootste f*ck up als leider. “We zijn ooit bijna kapot gegaan toen we in een investeringsronde zaten en ik de zaken toch iets rooskleuriger aan het voorstellen was dan hoe het daadwerkelijk ging. Toen heeft een investeerder zich teruggetrokken.”
De les die Luuc hieruit trok was dat je zeker kunt blijven dromen, groots dromen zelfs! En tegelijkertijd moet je de feiten op orde hebben. Je bedrijf groeit en dat brengt verantwoordelijkheid naar je medewerkers om een goed winstgevend bedrijf te worden. “Het erge was dat de cijfers op zichzelf al prima genoeg waren geweest om aan te geven dat we in een prachtig groeitraject zaten, ook zonder dat ik de cijfers had aangedikt.” Dikke vette f*ck up en toch heel veel van geleerd.
Wat was jouw laatste f*uck up? Welke les bracht het je?
Luuc Elzinga is mede-oprichter en president van Tiqets, hét online boekingsplatform voor musea en attracties dat reizigers wereldwijd meer manieren biedt om cultuur te ervaren.
Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door