De sorry van de minister-president (en hoe het nog beter kan)

Je hoort een minister-president niet vaak sorry zeggen. En als-ie het doet ben je argwanend. Maar van sorry zeggen wordt je geen betere president.

Rainmen kijkt graag vanuit verschillende camerastanden naar mensen en organisaties. Met onze diverse club mensen leveren wij op eigen wijze een bijdrage aan succes. Deze blog neemt je mee langs de camerastand van Tim Vreugdenhil. Tim is dominee, ondernemer en aangesloten als associate Rainmaker bij Rainmen. Benieuwd wat hij kwijt wil over ‘sorry’? Lees hier zijn blog.

Sorry
Het is in de Nederlandse parlementaire geschiedenis niet vaak voorgekomen dat een zittende minister-president sorry zegt. Premier Abraham Kuyper raakte in 1909 verzeild in wat ‘de lintjesaffaire’ is gaan heten. Hij zei sorry in de taal en stijl van toen: “Het boetekleed ontsiert den man niet.”

Sorry zeggen aan de start van een verkiezingscampagne heeft iets ingewikkelds. Het maakt verschil of het ‘sorry’ uit Rutte’s eigen koker komt of eerst door een campagneteam op een whiteboard is geschreven. Ook lijkt Rutte ietwat gehinderd door zijn optimistische karakter om de juiste ‘tone of voice’ te vinden voor een sorry-statement. Dat is niet typisch liberaal trouwens. Kuyper kreeg een dikke eeuw geleden het verwijt dat hij zijn boetekleed wel erg zelfbewust aantrok. Bij accountability moet je inderdaad niet steeds roepen: ‘kijk mij toch eens accountable zijn…’

Excuses aanbieden
Columnist Theodor Holman heeft geen ongelijk als hij ‘sorry’ “de aller-luiste vorm” noemt (Parool, 3 september). Holman geeft de voorkeur aan ‘excuses aanbieden’. Want daar kun je tenminste antwoord op geven, door die excuses te aanvaarden of niet (Holman zelf opteert voor nee). Nog beter vindt Holman een vorm van boetedoening. Het geld naar Griekenland komt niet meer terug, maar de beloofde duizend euro had Rutte alsnog moeten geven.

Zijn alle zonden te vergeven?
In de vroege christelijke kerk (de 3e en de 4e eeuw na Christus) werd een theologisch debat gevoerd over de vraag of alle zonden te vergeven zijn. Nee, vonden ook veel christenen destijds. Voor zaken als moord en overspel kun je geen excuses aanbieden of áls iemand het doet moet je er nee op zeggen. Toch is de kerk op een dag tot de conclusie gekomen dat alle zonden te vergeven zijn – vanuit het geloof dat God alle zonden wil vergeven. Wel is er een traject van boete nodig. Niet om je vergeving te verdienen. Het is een expressie van je schuld. Een oprecht boetekleed weerspiegelt nederigheid. Sorry zeggen impliceert sorry doen. Dat is pas echt accountable.

Het boetekleed aantrekken
Wat nu als Mark Rutte na zijn ‘sorry’ had gezegd: ‘en daarom treed ik af?’ Of: ‘ik ben niet meer waard om jullie minister-president te zijn?’ Dat was breaking news geweest in de hele wereld. We hebben iemand die in zo’n geval namens ons allemaal kan antwoorden. Een premier biedt niet het volk zijn ontslag aan maar de koning. Die had in dat geval een prachtige kans om terug te zeggen: “Mark, juist nu ben je meer geschikt om ons land te leiden dan eerder. Je blijft dus gewoon doen wat je doet. Je boetekleed is dat je als de donder terugkeert naar je Torentje. Sorry!

Inspiratie
Sorry zeggen is een kunst. In deze video gaat de Australische presentator door het stof. Ken jij meer van dit soort voorbeelden? Laat het ons weten!

Wil je meer weten van Tim of van Rainmen? Neem gerust contact met ons op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

nog meer inspiratie

Ervaar onze impact
met een gratis sessie