Leiderschap en stressbeheersing: Lessen uit de Oosterse geneeskunde
Het leveren van topprestaties betekent niet alleen extreme focus op het gewenste resultaat, maar juist ook ruimte voor ontspanning en stressmanagement. Immers, wanneer je lekker in je vel zit, presteer je beter. Dat leiders daarin veel kunnen leren vanuit de Chinese geneeskunde, begint langzaamaan door te dringen in onze snelle, hectische westerse wereld. We gingen in gesprek met Mieke Roovers, executive coach en lifestyle expert voor CEO’s, topsporters en artiesten. Zij maakt in haar praktijk gebruik van de kennis en inzichten uit de Chinese gezondheidskunde.
De Kracht van Oosterse geneeskunde voor stressmanagement
Volgens de Chinese geneeskunde is alles in ons lichaam energie. De sleutel is om die energie op peil te houden en in balans te krijgen, zodat het op de juiste manier kan stromen. Dit houdt ons gezond, want volgens de Oosterse geneeskunde word je juist ziek als je energie uit balans is. Met andere woorden: richt je op het voorkomen van ziektes en het behouden van een gezond lichaam, in tegenstelling tot de Westerse geneeskunde die zich vooral bezighoudt met het behandelen van ziektes nadat ze al zijn opgekomen.
Stressbeheersing voor topresultaten
Een cruciaal aspect van de Chinese geneeskunde is het meten van fysieke en emotionele spanning, evenals mentale stress via energiefrequenties en hersengolven. Deze informatie geeft ons inzicht in het stressniveau dat we hebben. ‘Is iemand bijvoorbeeld in staat om die hersengolven weer tot rust te brengen? Dus dat je eigenlijk tegen jezelf zegt: ik zet mijn hoofd even uit en ga ontspannen’, licht Mieke toe. ‘Kun jij je eigen gevoel managen? Als je stress ervaart kun je dan jezelf weer tot rust brengen?’ Omgaan met emotionele stress is heel belangrijk om je energie in balans te houden. In onze drukke wereld vol prikkels is het vermogen om met stress om te gaan en innerlijke rust te vinden cruciaal. Maar we zijn daar helemaal niet goed in! Oosterse filosofieën zoals yoga of meditatie leren ons juist hoe we innerlijke rust vinden in een wereld vol chaos. ‘Mensen zijn echt op zoek naar een manier om af te schakelen, weer die rust te pakken krijgen en hun energie te managen’, stelt Mieke.
Stressbeheersing voor leiders: cruciaal voor succes
Stressbeheersing is niet alleen belangrijk voor ons welzijn, maar heeft ook directe invloed op onze prestaties, zeker voor jou als leider. Te veel stress kan leiden tot slechte besluiten en een gebrek aan overzicht. Wat misschien nog wel veel meer impact heeft is dat je dan onrust uitstraalt.
Wat heb je te doen om een optimale prestatie te kunnen leveren? Je moet in de juiste hersenfrequenties zitten. Veel mensen kennen dat als werken in een “flow” of in de “zone”. Dan komen echt de best mogelijke resultaten naar boven. “Als je in de flow kunt blijven, dan heb je het meeste veerkracht en presteer je optimaal. Dan sta je ook open voor je omgeving” licht Mieke toe. “We zitten nu vaak 80% van de dag in ons overlevingsmechanisme. Daarmee wordt ons immuunsysteem onder druk gezet. Terwijl we juist 40 tot 50% van onze tijd in een flow of ontspanning zouden moeten zitten om optimaal te presteren.” Als je als leider constant gestrest bent, kun je niet effectief sturen en leiding geven. “Dan maak je de verkeerde beslissingen, dan zie je niet hoe het met de mensen om je heen gaat en heb je geen overzicht. Je straalt onrust uit,” stelt Mieke. Stressbeheersing is dus cruciaal voor topprestaties.
Hoe schakel je als leider af?
Ja, hoe doe je dat als leider? “Daar heb je breintraining voor nodig”, zegt Mieke. “We hebben een ‘monkey in our head’, en die tettert de hele dag door. Dat heeft te maken met ons analytisch denkvermogen. Dat innerlijke stemmetje gaat constant door en die moet je tot rust weten te brengen.” Breintraining helpt om andere neurale verbindingen te leggen in je hersenen. Je bent dan minder gevoelig voor de prikkels van buitenaf en dat maakt je veel stressbestendiger. ‘Je wordt empathischer en hebt meer focus’, licht Mieke de voordelen toe. Dus wat heb je te doen?
- Neem microbreaks: Gun jezelf korte pauzes gedurende de dag. Hup, weg bij je werkplek. Ga 10 tot 20 minuten buiten lopen. Het helpt de constante stroom van prikkels te doorbreken en vermindert stress.
- Brein-workouts: Besteed elke dag minimaal 10 minuten aan meditatie oefeningen om je te focussen op je ademhaling en je gedachten tot rust te brengen. Hierdoor word je beter in het weerstaan van stress en bouw je meer veerkracht op.
Breng je team in de flow
Hoe krijg je als leider jouw team in een flow? Geef ruimte aan ontspanning. Leiders, jullie runnen geen robotfabriek! Gun jezelf en je team de tijd voor pauzes. Het ouderwetse 40-urige werkweekmodel mag best plaatsmaken voor meer aandacht voor preventie en welzijn. Dan presteer je pas optimaal. Je kunt ook veel winnen door het onderwerp bespreekbaar te maken legt Mieke uit: “Als je met z’n allen aandacht hebt besteed aan stress, dan ben je als team veel sterker. Niet iedereen is elke dag op z’n best. Je versterkt juist elkaar, want hoe jij je van binnen voelt, dat bepaalt hoe jij die buitenwereld ervaart en hoe je presteert.”
Mieke Roovers is Executive Coach, lifestyle expert en eigenaar van Top Life, een organisatie voor verbetering van prestaties en vitaliteit bij CEO’s, topsporters en artiesten.
Hoe ga jij om met stressbeheersing en vitaliteit op de werkvloer? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- In 5 stappen naar JA zeggen en JA doen