5 voorbeelden van verschillende werkvormen voor een strategische sessie

Het belang van een strategische sessie

Elke organisatie heeft ze nodig: strategische sessies. Dit zijn de momenten waarop je met je team de koers voor de toekomst bepaalt, belangrijke beslissingen neemt en creatieve oplossingen bedenkt voor complexe uitdagingen. Denk bij strategische sessies aan kwartaalbijeenkomsten waarin je een dag met je team “de hei op gaat”. Maar laten we eerlijk zijn, strategische sessies kunnen soms eentonig en ineffectief worden als ze altijd op dezelfde manier worden uitgevoerd.

Daarom is het cruciaal om de juiste werkvormen te kiezen die niet alleen de betrokkenheid vergroten, maar ook de productiviteit en creativiteit van je team een boost geven. In deze blog delen we vijf werkvormen die je strategische sessie naar een hoger niveau tillen.

Wat betekent eigenaarschap in een high performing team?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je dezelfde aanpak steeds herhaalt, de energie in een team kan wegebben. Variatie in werkvormen is één van de sleutels om dat te voorkomen. Verschillende werkvormen zorgen ervoor dat iedereen op een andere manier kan bijdragen, wat niet alleen de dynamiek verbetert, maar ook nieuwe ideeën en perspectieven naar boven brengt. Bovendien maakt het je strategische sessies interessanter, wat de algehele betrokkenheid, motivatie en de prestaties verhoogt.

Vijf werkvormen voor een succesvolle strategische sessie

Hier zijn vijf werkvormen die je kunt overwegen voor je volgende strategische sessie:

  • Brainwriting: Als je op zoek bent naar een manier om alle deelnemers actief te betrekken zonder dat dominante stemmen de overhand krijgen, is brainwriting een uitstekende keuze. In plaats van mondelinge discussies schrijft iedereen tegelijkertijd zijn of haar ideeën op papier. Vervolgens worden deze ideeën gedeeld en besproken. Het voordeel? Je krijgt een breder scala aan ideeën en ook introverte teamleden voelen zich meer op hun gemak om bij te dragen. Je voorkomt tevens dat het eerst gedeelde idee de rest van de ideeën beïnvloed, dit noemen we ook wel groupthink of anchoring.

  • World Café: World Café is een methodiek die zich richt op het faciliteren van grote groepsgesprekken in een informele, café-achtige setting. De groep wordt opgedeeld in kleinere subgroepen die aan verschillende tafels plaatsnemen. Na een bepaalde tijd wisselen de deelnemers van tafel en bespreken ze een nieuwe vraag of onderwerp, waarbij ze voortbouwen op de inzichten van de vorige groep. Deze werkvorm bevordert diepgaande discussies en zorgt ervoor dat de kennis en ideeën van alle deelnemers optimaal worden benut. Voordeel is tevens dat je met een grote groep in beperkte tijd verschillende onderwerpen kunt bespreken en van input kunt voorzien.

  • SWOT-Analyse: Een klassieker, maar nog steeds zeer effectief. De SWOT-analyse helpt teams om hun interne sterktes en zwaktes te identificeren, evenals externe kansen en bedreigingen. Door deze elementen in kaart te brengen, krijg je een duidelijk beeld van waar je organisatie of een inhoudelijke onderwerp staat en waar de focus moet liggen. De SWOT-analyse is vooral nuttig als je op zoek bent naar een gestructureerde manier om strategische keuzes te onderbouwen.

  • Scenario Planning: Toekomstgericht denken is essentieel in elke strategische sessie. Met scenario planning kun je verschillende toekomstige situaties verkennen en strategieën ontwikkelen om daarop in te spelen. Deze werkvorm daagt je team uit om buiten de gebaande paden te denken en voorbereid te zijn op zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. Het resultaat? Een flexibele strategie die je organisatie veerkrachtig maakt tegen onvoorziene omstandigheden.

  • Design Thinking: Als je creativiteit en innovatie centraal wilt stellen, is design thinking de werkvorm bij uitstek. Deze methode moedigt je team aan om de gebruiker of klant centraal te zetten en problemen op te lossen door middel van empathie, brainstormen, prototyping en testen. Design thinking is vooral nuttig wanneer je complexe problemen wilt aanpakken en op zoek bent naar innovatieve oplossingen.

Hoe kies je de juiste werkvorm voor jouw strategische sessie?

Naast bovenstaande 5 werkvormen zijn er nog vele andere vormen waar je je strategische sessie mee naar het volgend niveau kunt tillen. Hoe beslis je nu welke werkvorm het beste bij jouw strategische sessie past? Houd rekening met de volgende factoren:

  • Het gewenste resultaat: Wat wil je bereiken? Het doel van de sessie moet leidend zijn in de keuze van de werkvorm. Een werkvorm kiezen, omdat deze leuk is/klinkt of vorige keer zo goed werkte is absoluut het verkeerde argument. Wil je brainstormen, oordeelsvorming of juist besluitvorming organiseren vraagt reeds een belangrijk verschil van aanpak.
  • Teamgrootte: Een open deur, maar sommige werkvormen werken beter met kleinere groepen, terwijl anderen juist geschikt zijn voor grote teams.
  • Tijdsduur: Hoeveel tijd heb je? Sommige werkvormen zijn tijdrovender dan anderen.
  • Lokatie: organiseer je de strategische sessie in house waar je altijd je normale vergaderingen organiseert dan zul je wellicht meer uit de kast moeten halen dan dat je een nieuwe buiten de deur hebt waardoor teamleden gelijk al meer “aan staan”.
  • Facilitatie: Wie begeleidt de strategische sessie, doe je dit zelf of laat je het faciliteren door een professional. Zeker bij strategische sessies kan deze laatste optie zo ontzettend veel meer opleveren.

Overweeg ook om verschillende werkvormen te combineren om zo een dynamische en veelzijdige sessie te creëren die alle deelnemers betrokken houdt.

Haal het beste uit je strategische sessie

Strategische sessies zijn de sleutel tot het succes van elke organisatie, maar ze hoeven niet saai of voorspelbaar te zijn. Door te variëren in werkvormen kun je je sessies effectiever, creatiever en vooral energiegevender maken. Probeer de bovenstaande werkvormen eens uit en zie hoe ze de dynamiek in je team en de kwaliteit van de output kunnen verbeteren. Dus, waar wacht je nog op? Plan je volgende strategische sessie en geef je team de tools om te schitteren!

Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?