10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen

Maak van je strategiedagen een succes!

Ook in tijden van online samenwerken

Strategiedagen in tijden van corona. Ondanks alle beperkingen, zal eerdaags het ritueel van budgetrondes, formats invullen en jaargesprekken voor veel organisaties weer beginnen. De tweede helft van het jaar wordt traditioneel gebruikt om plannen voor het komende jaar te maken en elkaar te contracteren op doelstellingen die we dit keer wél gaan halen. Kan dat nou niet anders? Met deze 10 tips voor jouw strategiedagen doorbreek je dit patroon!

Op strategiedagen zien we vaak alle leiders (online) bij elkaar, klaar om zich door een eindeloze stroom powerpoint slides te worstelen en te discussiëren over inhoudelijke details. Tussendoor snel een mailtje of telefoontje beantwoorden. Wat veelal overblijft zijn plannen vol intenties, doorspekt met woorden als jouw nummer 1, dé partner op het gebied van [vul hier de kerndienst van jouw organisatie in] of toonaangevende specialist.

Met welke mindset duik jij jouw strategiesessie in?

  • Zit ik daar als team met mijn collega’s, of is het ieder voor zich? 
  • Ben ik er helemaal bij met mijn gedachten, of ben ik grotendeels alleen ‘fysiek’ aanwezig?
  • Spreek ik uit wat ik denk en voel, of onderdruk ik mijn mening en gevoelens?
  • Gaat ieder teamlid echt ‘doen wat nodig is‘ om de strategie in executie te brengen?

10 handige ‘do-different’ tips voor jouw strategiedagen

1. Bereid je extreem goed voor
Je wilt dat iedere deelnemer aan jouw strategiedagen maximaal kan bijdragen. En dus wil je dat het voor iedereen kraakhelder is wat jij wilt bereiken. Een handig ezelsbruggetje dat wij vaak inzetten om die helderheid te brengen, is de DRAW methode:

D: wat is het DOEL van jouw strategiedagen?
R: met welk RESULTAAT lopen jouw deelnemers straks weg?
A: langs welke AGENDA gaan jullie die resultaten bereiken?
W: met welke WERKWIJZE of WERKVORM vul jij je agenda in?

Deel deze opzet vooraf met alle deelnemers en je bent al goed op weg om jouw strategiedagen tot een succes te maken. Laat hen ook zeker ons e-book Van Strategie Naar Resultaat – De 5 onmisbare stappen om strategie écht om te zetten in succesvolle executie lezen. Zo weet je zeker dat iedereen in de juiste mindset en met volle energie aan jouw strategiedag begint.

2. Geen afleiding
Geef afleiding die je weer in de waan van de dag kan brengen geen kans. Ofwel: je telefoon blijft uit. Zorg voor volledige focus en concentratie op elkaar en op de strategie. Dit is zeker belangrijk in het geval jouw deelnemers via video calls deelnemen – even wat mails wegwerken kan prima buiten het zicht van de groep, maar zorgt er ook voor dat je er niet voor de volle 100% bij bent. 

3. Niet-onderhandelbare marktontwikkelingen
De strategie is geen doel op zich, maar een reactie van de organisatie op kansen en bedreigingen in de markt. Houd je blik op de markt tijdens de strategiedagen en voorkom intern navelstaren. 

4. Ambitie-energie
Doelen moet je halen. Maar ambitie verbindt, is besmettelijk en zet mensen in hun kracht. Deelnemers aan de strategiedagen willen met meer energie vertrekken dan waarmee ze aankwamen! Zoek dan ook eerst naar gezamenlijke ambitie in plaats van gezamenlijke doelen. 

5. Strategie-executie-systeem
Zonder een krachtig en vooraf gepland ‘executie-systeem’ blijft de strategie een papieren tijger. Zorg dat het geen eenmalige exercitie wordt die in de loop van het jaar doodbloedt, maar ontwikkel een systeem waarin jouw ambities en beoogde resultaten continu levend gehouden worden. 

6. Doorbraakprojecten
In veel organisaties lopen er wel 35 tot 50 ‘solo’ initiatieven die moeten bijdragen aan strategie-executie. Dat zijn er veel te veel! Bovendien beconcurreren ze elkaar en wordt er om resources gevochten om het succes van het eigen project te garanderen. Kies tijdens de strategiedagen gezamenlijk de 4-8 cross-functionele doorbraakprojecten waarmee de strategie binnen 12 maanden werkelijk kan worden gerealiseerd.

7. Samenwerkingsgedrag
Heeft het de afgelopen jaren aan de strategie gelegen? Of moeten we als leiders samenwerken? Welke ‘do-different’ samenwerkingsafspraken maken we dan onderling en binnen/tussen onze eigen teams? Zorg voor samenwerkingsafspraken die dermate helder zijn, dat iedereen weet hoe hij of zij zich moet gedragen. 

8. Samenwerkingsrelaties
Werk veilig en oncomfortabel samen. Huh? Oncomfortabel? Juist: daag jezelf en elkaar uit om uit de comfort zone te komen. Ga de beleefdheid voorbij en zoek constructief conflict, maar luister meer dan je praat. Begrijp de ander voordat je zelf begrepen wilt worden. Maak gebruik van elkaars talenten. ‘Play big’!

9. Perfectie is dodelijk
Er bestaat geen perfecte strategie in een onzekere markt. Streven naar perfectie haalt de energie en de snelheid uit het strategie- en groepsproces. De kern is ‘nu doen wat nodig is’. Zorg dat jouw deelnemers het lef op kunnen brengen om in beweging te komen én te blijven, ook al is het nog niet perfect. Word extreem goed in tussentijds bijsturen.

10. Vraag wat je nodig hebt
Spreek met elkaar af dat iedereen open en eerlijk reageert wanneer hij of zij mentaal of emotioneel dreigt af te haken. De bedoeling is dat alle teamleden de strategie omarmen en optimaal bijdragen aan een succesvolle executie. Van ‘ja knikken en nee doen’ wordt niemand wijzer. Zorg ook dat iedereen aan jouw strategiesessie kan deelnemer als een topsporter: stel een programma op waarin ook ruimte is voor ontspanning en energie-opbouw. 

Wij wensen jou ‘do-different’ strategiedagen toe, zodat je na afloop wegloopt met hernieuwde energie en een strategie-executie-plan voor een snelle en daadkrachtige uitrol!

Ben je benieuwd hoe wij strategiedagen begeleiden en hoe we jou kunnen helpen?

Onze suggesties voor tijdsbesteding voor een tweedaagse ‘do-different’ strategiesessie:

5% Scherp stellen van de niet-onderhandelbare marktontwikkelingen die impact hebben op de organisatie
5% Werken aan het strategische antwoord (hoe te reageren) op deze marktontwikkelingen
10% Open en eerlijk delen van gedachten, gevoelens en behoeften, met als doel om de strategie individueel en als groep te kunnen omarmen
25% Uitwerken van strategie-executie sprints voor de komende 6 maanden
25% Expliciet maken van en elkaar contracteren op ‘do-different’ samenwerkingsgedrag
20% Investeren in welzijn & vitaliteit & energie: de werksessie wordt na iedere 90 minuten afgewisseld met fysieke en mentale oefeningen om het mentale en emotionele energieniveau, de helderheid, focus, de productiviteit, de efficiency en de creativiteit hoog te houden
10% Focus op de follow-up, zodat alle teamleden er op kunnen vertrouwen dat iedereen na de tweedaagse strategiesessie gaat doen wat nodig is voor een succesvolle strategie-executie
Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?