Teamwork bij de brandweer: Brand meester of vlam in de pan?

Hoe werkt leiderschap tijdens een crisis? Hoe organiseer je optimaal resultaat als je te maken hebt met piketdiensten en gelegenheidsteams? Tjeerd Neumann, directeur brandweerzorg bij Veiligheidsregio Holland Midden, weet hier alles van. Leer over leiderschap in tijden van crisis, samenwerking binnen de brandweer en wijze lessen van een leider met meer dan 20 jaar ervaring!


Teamwork bij de brandweer: Brand meester of vlam in de pan?

Leiders blijf weg van de inhoud

Hoe doe je dat nou, leiderschap tijdens een crisis? “De uitdaging zit er vooral in dat de teams bestaan uit mensen van verschillende organisaties. Het zijn gelegenheidsteams”, licht Tjeerd toe. “Wij draaien piketten. Het is dus een wild guess wie aan tafel zit tijdens een crisis.” Samenwerkingsafspraken en een gedeeld beeld zijn dan cruciaal om tot het gewenste resultaat te komen. “We werken met een bepaalde structuur. De BOB structuur: Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming. Een gedeeld beeld is heel belangrijk. Je werkt met beperkte informatie, waar je wel stevige besluiten op neemt.”

Tijdens een crisis heb je als leider direct boven de inhoud uit te stijgen. Je hoeft geen expert te zijn op een bepaald soort crisis om wel leiding te kunnen geven aan een crisisteam: “Je moet niet zozeer op de inhoud gaan zitten. Want dan zijn er meer crises waar ik geen verstand van heb, dan waar ik wel verstand van heb,” stelt Tjeerd. “Je moet vooral op het proces zitten en op de samenwerking tussen de organisaties.” Leiders, de inhoud is dus niet jouw pakkie an. Je hebt te organiseren dat de mensen die de inhoud kennen, op de juiste plekken aan de juiste tafels zitten en daar doen wat ze moeten doen.

Scouten van talent - Ajax

High Performance Team

Crisisteams zijn een sterk voorbeeld van high performance team. Zij draaien echt op leiderschap. Het team is gebouwd rondom hele heldere processen en samenwerkingsafspraken, los van de inhoud. In een crisisteam heb je met elkaar te vertrouwen dat iedereen op dezelfde manier werkt, ongeacht uit welke organisatie zij komen. Vooraf zijn hele duidelijke afspraken gemaakt over de werkwijze en het systeem dat zij daarbij gebruiken. Kortom, middelen en systemen zijn aangepast op de manier van samenwerken. Zij hebben hierop een support systeem ingericht, zodat zij kunnen vertrouwen dat iedereen doet wat nodig is. Dat is een kraakheldere les voor bedrijven: om je gewenste resultaat te realiseren, heb je je processen en systemen goed in te richten, los van de inhoud. Zodat er, ongeacht de situaties waar je in terechtkomt, een eenduidige werkwijze is. Leiders, het is aan jullie om dit te organiseren.

Lessen

Wat zijn de drie grootste lessen die Tjeerd heeft geleerd over het bouwen van teams en organisaties?

1. Voorwaartse kracht
“Wacht niet tot de organisatie beweegt, maar doe dat zelf. Ik noem het voorwaartse kracht. Dat moet je echt hebben als leidinggevende.”

2. Vertrouw je mensen
“De meeste mensen willen echt wel. Zij zijn misschien bang voor verandering. Neem hen mee in jouw beweging.”

3. Blijf sprankelen
“Heb plezier in je werk, ook tijdens een crisis. Zorg dat het blijft sprankelen, dat het leuk blijft. Geef mensen plezier.”

Als leidinggevende maak je een bak met fouten, elke dag. Je kunt vast wel een situatie voor je halen. Zo een waarvan je zegt: Oef, dat heb ik toch slecht aangepakt!
Tjeerd is geen uitzondering op de regel: “Jeetje, even nadenken, dat zijn er zoveel!”, biecht hij lachend op. Als advies geeft hij mee: “Je moet blijven leren van je fouten, want die komen toch wel.” Gooi je moed en lef op tafel en ga door met fouten maken. Tjeerd constateert wel dat we veel te weinig leren van situaties die goed gaan: “Niet om het te koesteren en achterover te leunen, maar om te kijken: wat maakt nou dat het daar wel goed gaat? Wat zit in dat succes wat we kunnen gebruiken op terreinen waar het minder gaat? Die vind ik interessant!”, sluit hij glunderend af.

Wil je meer weten over wat de Veiligheidsregio Hollands Midden allemaal doet? Kijk op https://www.vrhm.nl/ voor meer informatie!

Met welke mindset geef jij leiding? Zit er een marinier in jou verscholen?Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?