Vruchtbare samenwerking met NL Greenlabel

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Je ziet overal kansen, hebt mooie producten en een bak aan energie. Waar ligt je focus? Waar wil je naartoe? Wat is je gewenste resultaat? Elke onderneming kent dit soort uitdagingen, ook de groene visionairs van NL Greenlabel. Ondernemer Lodewijk Hoekstra klopte aan bij Rainmen om deze uitdaging met zijn onderneming aan te gaan. Dit verzoek mondde uit in een vruchtbare samenwerking. Lees of luister hier hoe wij dit samen met NL Greenlabel hebben gedaan.

Uitdaging van NL Greenlabel

NL Greenlabel heeft een prachtig product ontwikkeld om duurzaamheid te meten. De uitdaging was om deze producten ook naar de juiste doelgroep te brengen en er een succesvolle onderneming van te maken. ‘We liepen heel erg tegen onze proposities aan. We hadden heel veel proposities, producten en nog meer verschillende doelgroepen’ geeft Lodewijk aan. ‘Hoe krijgen we dat nou in lijn met elkaar? Hoe maken we de volgende stap?’ Die vragen dropte zij bij Rainmen.

NL Greenlabel

Label voor duurzaamheid

Duurzaamheid was voorheen niet meetbaar. Weet jij hoe duurzaam de planten, planken of aarde is die je hebt gekocht? Of het schoolplein van je kinderen? Of jouw woonwijk? Je kunt vaak niet zien waar een product vandaan komt of wat de impact van een product of gebied is op jouw leefomgeving. Je weet ook niets over de identiteit van het product. Dus hoe duurzaam is die biologische palmboom die je koopt en die uiteindelijk uit Italië blijkt te komen? NL Greenlabel heeft daar helderheid in gebracht. Zij ontwikkelden een paspoort om duurzaamheid te meten. Je kent het wel van je wasmachine met een A, B, C, D of E label. Dankzij NL Greenlabel is dat er nu ook speciaal gericht op de duurzaamheid van producten of gebieden.

Heldere focus en gerichte keuzes

Heldere focus is essentieel. ‘We handelden vooral op intrinsieke motivatie en konden wel wat hulp gebruiken op commercieel vlak’ vertelt Lodewijk. ‘Alles was belangrijk! We misten focus en maakten geen keuzes. Daar heeft Rainmen bij geholpen.’

Je hebt helderheid te creëren op: wat is de missie? Hoe vertaald die missie zich in doelen en producten? In hoeverre leveren de producten die je hebt ook een 1-op-1 bijdrage aan de missie en doelen die je voor ogen hebt? Hoe zorg je voor een gezond verdienmodel? Ook bij NL Greenlabel hebben we deze vragen gesteld. ‘We hebben de vraag helemaal afgepeld. Laag voor laag’ geeft Lodewijk aan. Robbert van Waart van Rainmen voegt daaraan toe: ‘We zijn op zoek gegaan naar de juiste hefbomen. Waar zit de prioriteit? Waar gaat jullie tijd naartoe?’ Dat gaat er dan heel praktisch aan toe: ‘We hebben gewoon een keer de week erbij gepakt en gekeken waar besteden we veel tijd aan.’ Bedenk dat ook eens voor jezelf in je eigen bedrijf: Waar gaat veel tijd en energie naartoe? Zijn dat ook de juiste activiteiten die een bijdrage leveren aan het gewenste resultaat?

“Alles was belangrijk! We misten focus en maakten geen keuzes. Daar heeft Rainmen bij geholpen.”

Lodewijk Hoekstra – Ondernemer NL Greenlabel

Mouwen opstropen en gaan!

Wij als Rainmen gaan letterlijk naast de ondernemer of directie staan. Dus niet van een afstand meekijken en roepen: ‘zo moet je het doen’. We kijken juist samen hoe we de uitdaging kunnen oplossen en via welke stappen. Mouwen opstropen en echt aan de slag gaan met elkaar. De ondernemer blijft eigenaar, maar wij staan ernaast. Wij laten zien welke effecten bepaalde keuzes kunnen hebben. Of we gaan samen ontdekken wat er kan gebeuren als je bepaalde keuzes maakt. ‘Het keuzeproces faciliteren en een klankbord zijn’, zoals Lodewijk het kort samenvat. ‘Rainmen zorgde dat de juiste mensen met elkaar aan tafel zitten, dat de juiste gesprekken gevoerd werden.’ Rainmen was het klankbord en dat heeft Lodewijk als erg prettig ervaren: ‘Het klankborden, en dat je daarna zelf de keuzes maakt waardoor het proces in je onderneming door kan gaan, dat is een heel fijn gevoel’.

Wijze lessen

Het werken met Rainmen heeft Lodewijk ook verschillende inzichten gegeven en vooral ‘wijze lessen’, zoals hij het zelf verwoord. Een voorbeeld dat Lodewijk uitlicht gaat over focus aanbrengen: ‘Maak van die tien doelen nou eens twee, en ga deze nieuwe doelen niet financieren vanuit de lopende budgetten, middelen en mensen. Dan overbelast je je team elke keer met nieuwe proposities, terwijl ze eigenlijk focus moeten hebben om te doen wat ze eigenlijk moeten doen. Dat soort zaken waren heel waardevol.’

Op de vraag waarom Lodewijk Rainmen heeft ingeschakeld, komt hij met een mooie afsluitende metafoor: ‘Als je auto het niet doet, ga je naar de monteur. Als je niet lekker in je vel zit ga je met iemand praten. Als je een uitdaging hebt met je onderneming en je wilt stappen maken, kun je daar dus ook heel goed mee aan de slag. En dat gevoel heb ik heel erg bij Rainmen gekregen: hands on! En dat voelde goed.’

“Rainmen zorgt dat de juiste mensen met elkaar aan tafel zitten, dat de juiste gesprekken gevoerd worden.”

Lodewijk Hoekstra – Ondernemer NL Greenlabel

Wil je meer weten over deze case study of onze methode? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?