Run je bedrijf met de mindset van een marinier

Door bezuinigingen bij Defensie werd het contract van marinier Kenny Oosterhoff niet verlengd. Hij richtte NumberOne Personal Training op, waar hij naast fysieke uitdagingen ook vooral mentale training geeft aan mensen die iets willen veranderen in hun leven. Hoe helpt zijn mindset als marinier hem om tegenslagen te overwinnen en echte resultaten te behalen? En wat kunnen leiders daarvan leren? Je leest het in dit blog!


Run je bedrijf met de mindset van een marinier, met Kenny Oosterhof

Ondernemen met mindset van een marinier

In je rol als leider komen altijd tegenslagen op je pad. Hoe ga je daarmee om? Welke lessen leer je uit die situaties? Kenny Oosterhoff weet daar alles van. Door bezuinigingen bij Defensie werd zijn contract niet verlengd. Hij richtte NumberOne Personal Training op, waar hij naast fysieke uitdagingen ook vooral mentale training geeft aan mensen die iets willen veranderen in hun leven. Hoe past hij zijn ervaring als marinier toe? Hoe helpt zijn mindset als marinier hem om tegenslagen te overwinnen en echte resultaten te behalen?

Scouten van talent - Ajax

Mentaal fit

Tijdens zijn werk als personal trainer merkte Kenny al snel dat de grootste blokkades bij mensen tussen de oren zitten. “Hun gedachtes staan resultaat in de weg”, licht Kenny toe. “Mensen kunnen veel meer dan ze zelf denken. Jouw kracht komt voort uit de gedachtes die je hebt en keuzes die je maakt. Heel vaak willen mensen een doel bereiken, maar er vervolgens iets voor doen of laten…dat voelt heel eng of ongemakkelijk.” Die mindset knelt als je resultaat wilt bereiken. Wij zien het heel vaak en bij heel veel organisaties terug: Ik ben er nog nooit geweest dus ik denk dat ik het niet kan. In plaats van: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat het wel kan. Welke mindset herken jij in je organisatie? In welke mindset zit jij als leider op dit moment?

Omgaan met onvoorspelbaarheid

Je mentale fitheid is essentieel om resultaat te bereiken. Mindset kan je grootste belemmering zijn of juist je grootste krachtbron. Vaak begint Kenny zijn trainingsprogramma niet eens in de sportschool. Hij begint met een mentale uitdaging: “Dan laat ik mensen met het gewicht dat zij af willen vallen een paar keer een viaduct op en neer lopen. Op het moment dat mensen denken dat we er zijn, lopen we toch weer door”, zegt Kenny. “Ik kijk naar wat er in het koppie gebeurt. Wat doet de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de oefening met mensen?” De mentale uitdaging zorgt bij heel veel mensen voor blokkades. Die blokkade wegnemen zorgt dat mensen groeien en maakt hen metaal sterker.”

Jij als leider krijgt ook te maken met onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Hoe ga jij daarmee om? In het dagelijks leven heb je tegenslagen te verwerken, heb je te maken met weerstand en heb je om te gaan met onvoorspelbare situaties. Train je mentale weerbaarheid. Train de mindset dat er altijd een mogelijkheid is. Er is altijd een oplossing. Je kunt altijd verder.

Militaire mindset als ondernemer

Kenny heeft als ex-marinier veel trainingen gehad in mentale fitheid. Hoe pas hij deze militaire mindset toe in het ondernemen? “Ondernemen is hard werken. Je komt teleurstellingen tegen. Je gaat heel veel tegenslagen tegenkomen, maar hoe ga je daarmee om? Dat is belangrijk. Gaat je koppie hangen? Of maakt de tegenslag je juist sterker? In het koppie worden de keuzes gemaakt. It is all about the mind”, benadrukt Kenny.

Een ander belangrijk punt is geduld en volhouden geeft Kenny aan. “Je moet eerst heel veel geven voordat je een keer wat kan nemen. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik zie vaak dat mensen veel te snel willen. Het moet allemaal binnen een jaar gerealiseerd zijn. Terwijl de realiteit vaak niet zo is. Het duurt vaak veel langer. Stapje voor stapje. Het gaat om volhouden.”

Lessen voor jou als ondernemer

Hier vind je drie lessen die Kenny jou als ondernemer mee wil geven:

1. Hou vast aan je visie
Je moet een bepaalde visie in je hoofd hebben en daar alles voor willen doen. Dat maakt of je succes hebt of niet. Alles wat je doet, de hele dag door, elke dag, moet in lijn staan met jouw visie. Dus schakel daar ook naar.

2. Bouw een goed team om je heen
Zorg dat je een goed team om je heen bouwt. Je kan het niet in je eentje. Het is net zoals bij Defensie: in je eentje ga je de oorlog niet winnen, dat doe je met een team. Ik denk dat het in het bedrijfsleven net zo is. Zorg dus dat je mensen om je heen verzamelt, die allemaal wat anders kunnen en dat er een bepaalde saamhorigheid is. Mensen moeten echt voor elkaar willen werken.

3. Doorzetten
Doorzettingsvermogen. Hoe ga je om met tegenslagen? Blijf altijd je kansen zien en benutten. Leef niet in angst, dat is een slechte raadgever. Dat stemmetje in je hoofd, dat heeft iedereen. Laat daar niet je keuzes door beïnvloeden. Zet door.

Kenny Oosterhoff is eigenaar van Number One Personal Training in Delft. Als oud marinier weet hij als geen ander hoe je moet presteren onder moeilijke omstandigheden. Zijn kennis en ervaring zet hij in om resultaten te behalen, daar waar andere mensen stoppen gaat hij door.

Met welke mindset geef jij leiding? Zit er een marinier in jou verscholen?Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?