Merkverhaal als brandstof voor verandering

Als ondernemer wil je het liefste impact maken. Door jouw passie weten klanten je te vinden, willen partners graag met je samenwerken en willen medewerkers graag bij je werken. Maar hoe zorg je dat je jouw visie en ambitie met zoveel overtuiging en drive overbrengt dat zij daar ook in geloven en daar hun steentje aan willen bijdragen? Ofwel: hoe zorg je voor een krachtig, energiegevend verhaal dat klanten, medewerkers en samenwerkingspartners transformeert in ambassadeurs van jouw missie?
In dit blog duiken we dieper in op wat jij als ondernemer en leider kan doen om voor jouw organisatie een onderscheidend en authentiek verhaal te maken waar mensen in geloven.

Vlijmscherp naar de essentie

In gesprek met Jeroen Veldkamp, de bevlogen verhalenmaker achter Veldkamp Stories, ontdekken we de kracht van verhalen. “De functie van het verhaal is dat het doorgegeven wordt”, legt Jeroen uit. Vergis je niet welke impact een verhaal kan hebben: “Als mensen het verhaal doorgeven reikt dat veel verder dan traditionele marketing.”

Wanneer heb je een goed verhaal te pakken? Je hebt dan kraakhelder te maken waar je voor gaat en staat als organisatie. “Dat is niet iets wat je verzint of bedenkt”, geeft Jeroen aan. “Ik haal het op bij de mensen van de organisatie.” Een goed verhaal heeft vlijmscherpe focus op wat echt belangrijk is en wat een organisatie uniek maakt. Waar zit die sprankeling in jouw organisatie waarmee jullie je onderscheiden? Is dat alleen het product of merk? Nee, dat is het niet. “Het gaat juist over het gevoel dat je als organisatie overbrengt op jouw klanten en medewerkers. Daar ga ik naar op zoek en dat comprimeer ik in een uniek verhaal van specifiek die organisatie,” legt Jeroen uit.

Een goed verhaal op tafel leggen helpt de organisatie en jou als leider. Hoe dan? Een goed verhaal laat heel duidelijk zien waar de organisatie naartoe gaat en welk gedrag daarbij hoort. Besluitvorming wordt makkelijker, het biedt zingeving en een duidelijke visie. Terugkijkend op voorgaande trajecten merkt Jeroen op dat een helder verhaal veel positieve energie losmaakt in een organisatie. “Het is bijzonder om te zien in de trajecten die we tot nu toe gedaan hebben dat er zoveel energie komt in de organisatie.”

Navigeren met het merkkompas

Hoe kom je met elkaar van een verhaal tot echte concrete resultaten? “We gaan altijd eerst op zoek naar de unieke merkwaarden van een organisatie”, geeft Jeroen aan. “We komen samen met de organisatie tot een merkkompas.” In het merkkompas staat op een motiverende manier opgeschreven waar je als organisatie voor staat en gaat, wat je merkwaarden zijn en welk gedrag daarbij hoort. “We vertalen de containerbegrippen, want dat zijn merkwaarden toch vaak, naar drie gedragsvormen. Vervolgens kunnen je elkaar binnen de organisatie in dit gedrag trainen en elkaar erop aanspreken,” licht Jeroen toe. Je wordt met elkaar accountable op de merkwaarden.

Met het merkkompas heb je een kraakheldere bril die werkt als check of alles wat je doet in lijn ligt met je ambitie. Het resultaat is dat elke beslissing in de organisatie, hoe klein ook, in de richting is van de ambitie. Niet alleen beslissingen van managers en directie geeft Jeroen aan: “Uiteindelijk wil je als organisatie elke beslissing die wie dan ook in de organisatie maakt, elke dag, in de richting is van de ambitie. Dan hoef je het niet meer met elkaar te controleren of af te stemmen. Dat maakt het voor leidinggevenden zoveel prettiger. Daar zit de kracht van het verhaal!”

Houd het verhaal levend

Houd het verhaal levend en het brengt je resultaat. We kennen allemaal de waan van de dag die voorbij waait. De grootste valkuil is dat iedereen weer verzand in het dagelijks werk en het verhaal ‘even vergeet’. Wat is de remedie? Jeroen geeft in dit soort gevallen altijd mee: “Mensen moeten binnen de organisatie 80% van hun tijd bezig zijn met dagelijks werk, maar altijd 20% ruimte krijgen om te kijken binnen je werk, met dat verhaal in de hand, waar zaken kunnen veranderen, verbeteren, aanpassen. Leidinggevenden zouden juist 80% van de tijd met het verhaal bezig moeten zijn en het verhaal te toetsen.”

Welk resultaat zie je als het verhaal blijft bruisen in de organisatie? “Wat je ziet is dat managers niet meer nodig zijn om te commanderen en controleren. Zij zien dat dingen gaan werken en dat mensen enthousiast zijn.” Weg met micro-managen! Jouw kraakheldere verhaal met focus biedt houvast, richting en een stevig fundament waar medewerkers op kunnen bouwen.    

Wijze lessen

Wat gun jij de leiders van Nederland? “De tijd en ruimte om over het verhaal na te denken. Geef prioriteit aan de lange termijn, bedenk hoe de organisatie er over 2 jaar uit zou moeten zien in plaats van alle focus op de organisatie van vandaag.” Laat de waan van de dag los! Je hebt als leider vooruit te kijken en je blik op de toekomst te richten, met een stevig inspirerend verhaal in de hand. “Ik gun dat leiders zien dat hun teams begrijpen waar de organisatie voor staat en voor gaat op lange termijn. Dat ze ook in gedrag zien dat de organisatie de juiste kant op gaat. Leiders, geef ruimte om te experimenteren – zelfs als het fout gaat! Want ook jij als leider of directie hebt ooit fouten gemaakt. Laat los, want met een goed verhaal als fundament beweegt de organisatie in de juiste richting. “Heb het vertrouwen om los te laten en voor jezelf te kunnen zeggen: Ik ga me richten op de koers en het verhaal van onze organisatie over 2 -3 jaar,” geeft Jeroen aan. “Neem de tijd om met je belangrijke medewerkers, leveranciers en klanten te sparren. Wat zie je in de markt, waar gaat het naartoe? Dat is wat ik leiders gun!”

Jeroen Veldkamp is verhalenmaker en merk- & organisatiestrateeg. Met zijn bedrijf Veldkamp Stories helpt hij organisaties een merkstrategie te ontwikkelen (of aan te scherpen) én te implementeren.

Wat zijn jouw ervaringen met ethisch beïnvloeden? Wat werkt voor jou wel en wat niet? We zijn benieuwd – laat het ons weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?