Leiderschap op elk niveau

Leiderschap. Een prachtig containerbegrip. Samen met Maarten Koudenburg, Managing Director bij HEINEKEN Netherlands Supply, nemen we een frisse duik in deze term. Wat betekent leiderschap bij een grote corporate als HEINEKEN? Hoe vertaal je leiderschap naar de plek waar het moet gebeuren: de werkvloer? Kortom, hoe organiseer je leiderschap op alle niveaus in de organisatie?

Freedom within the framework

“Leiderschap gaat vooral over de rol van de leider,” licht Maarten toe. “Een leider geeft richting aan, maar geeft ook autonomie. Een leider helpt mensen om zelf de oplossing te bedenken en ondersteunt bij het realiseren van die oplossing.” Leiderschap werd binnen HEINEKEN lang niet altijd op deze manier neergezet. “Dat laat ook de transitie zien binnen onze organisatie,“ geeft Maarten aan. “We hebben de term heel lang vertaald als: de leider moet alles weten en alle oplossingen hebben. We stappen nu van dat beeld af,” concludeert Maarten.

De grootste bierbrouwer van Nederland werkt steeds meer vanuit de gedachte Freedom within the Framework. Dat betekent dat er wel degelijk regels, procedures en standaarden zijn, maar dat medewerkers daarbinnen heel veel vrijheid hebben. Juist die vrijheid vraagt wat van medewerkers! “In de organisatie voelen we dat er mensen zijn die zeggen: ok, maar wat moet ik nu doen dan?”, geeft Maarten aan. Nu wordt van medewerkers gevraagd om een stuk van de oplossing zelf te bedenken. “Ik zeg vaak tegen mensen: pak die ruimte!”

Scouten van talent - Ajax

Managers opvoeden

De transitie naar leiderschap op alle niveaus is een two-way-street. Het vraagt van medewerkers om meer eigenaarschap te pakken. Managers hebben juist deze ruimte en autonomie te geven. Je hebt als leider randvoorwaarden te organiseren om leiderschap op elk niveau te realiseren.

Twee randvoorwaarden zijn daarin essentieel volgens Maarten: “Neem als eerste de angst weg om fouten te maken. Je moet met elkaar af van de gedachte: als ik iets verkeerd doe gaat m’n kop eraf.” Als tweede punt noemt Maarten het opvoeden van managers. “We hebben jarenlang onze managers opgevoed met de gedachte dat zij de oplossing moesten aangeven en vertellen wat anderen moesten doen.” De leiders binnen HEINEKEN gaan nu veel meer richting de leiderschapsstijl om medewerkers te betrekken: “Dus eigenlijk dat je tegen anderen zegt: Luister, dit resultaat willen we bereiken. Wat is jouw voorstel? Hoe zouden we dit kunnen doen? Dat klinkt heel klein maar ik denk dat het voor ons, ook als ik voor mezelf praat, een enorme transitie is.”

Comfortabel zijn met het niet weten

De transitie die HEINEKEN doormaakt laat zich het best omschrijven als: comfortabel zijn met het niet weten. “Als leider voel je een soort onzekerheid als je moet uitspreken dat je het niet weet. Je vraagt letterlijk aan medewerkers ‘ik heb jullie hulp nodig.’ Dat voelt in het begin heel oncomfortabel,” laat Maarten in alle eerlijkheid weten. “Het interessante is, als ik naar mezelf kijk, krijg ik ook veel meer energie als iemand tegen mij zegt: Luister, dit is het probleem. Hoe gaan we het aanpakken? Dan ga ik aan! Niet als iemand mij gaat vertellen hoe het moet.”

De leider is de bewaker van de beweging

Hoe weet je als leider nou dat je met elkaar de juiste kant op beweegt? Wat zie je dan gebeuren? Binnen HEINEKEN is de nieuwe mindset op verschillende manieren merkbaar. Maarten ziet meer openheid op alle lagen binnen de organisatie: “Medewerkers zeggen bijvoorbeeld tegen mij: ‘waarom ga je hierover meedenken? Het is nu toch aan ons om de oplossing te vinden? We komen daarna bij jou.” Het feit dat medewerkers zich durven uit te spreken en zelf eigenaarschap nemen, laat zien dat de beweging gaande is. “Ik merk dat het voor medewerkers veilig genoeg is om tegen managers te zeggen: Laat los,” constateert Maarten. Iedereen heeft nog valkuilen en de transitie gaat met vallen en opstaan. Maar de mindset shift is in volle gang. Het komt tussen de oren dat de grootste toegevoegde waarde van een leider zit in richting aangeven, vooruit kijken (niet achteruit), vragen stellen en faciliteren dat je met elkaar tot het gewenste resultaat komt. Je bent als leider de bewaker van de beweging!

HEINEKEN Netherlands Supply is onderdeel van HEINEKEN Nederland. De grootste bierbrouwer van Nederland, met een historie van meer dan 150 jaar, is inmiddels aanwezig in meer dan 190 landen. In Nederland werken 3.700 mensen bij HEINEKEN, wereldwijd zelfs meer dan 80.000! Lees meer op https://www.heinekennederland.nl/

Hoe ziet leiderschap op alle niveaus eruit in jouw organisatie? Wij zijn benieuwd! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?