Jaarplan: poppenkast of powertool?

Is jouw jaarplan een poppenkast of een powertool? En hoe ervaart jouw organisatie dat?
Scouten van talent - Ajax
In veel organisaties is een jaarplan een moetje. Of iets waar enthousiast aan gewerkt wordt, maar in praktijk al snel weer in de kast verdwijnt. In no time is iedereen weer bezig met de waan van de dag. Maar dat kan anders!

Hoe?

Vanuit 4 perspectieven nemen we je mee:

1) Zorg voor een heldere en krachtige voorbereiding

Een jaarplan maak je niet in een middagje, het is een proces. Welke grote ontwikkelingen spelen er binnen en buiten je organisatie? Op welke vraag geeft jouw jaarplan antwoord? Wie kan jou helpen bij het opstellen van een jaarplan? En wie in de uitvoering?

Scouten van talent - Ajax

2) Maak keuzes

Het maken van keuzes bepaalt jouw succes! Je wordt er blij van, want het geeft focus en focus geeft rust. Als je weet waar je antwoord op moet geven, wordt ook helder wat je links kan laten liggen of waar je simpelweg minder prioriteit aan gaat geven.

Scouten van talent - Ajax

3) Samen voor het resultaat

Bij het uitrollen van je jaarplan is het zaak dat het hoogste doel helder is én leidend. Een veelgemaakte fout is dat vanuit het strategische jaarplan de afdelingen gevraagd wordt om na te denken over hun afzonderlijke bijdrage aan de organisatiedoelstellingen. Vervolgens reist iedereen terug naar het eigen eiland en voor je het doorhebt zijn er conflicterende doelstellingen. Zorg ervoor dat de teamdoelstellingen teamoverstijgend gemaakt worden, zodat ook de (conflicterende) belangen voor alle partijen helder zijn en niet botsen. Daarnaast is het in de communicatie fijn om rekening te houden met de ontvanger; behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden zoals hij/zij behandeld wil worden.

Scouten van talent - Ajax

4) Zicht op de uitvoering

Vier succes! Het maakt namelijk de beweging en verandering voor iedereen zichtbaar en kweekt daarmee vertrouwen in een goede afloop. Daarnaast is het belangrijk om vooraf na te denken over je meetmomenten: wat ga je wanneer meten en hoe weet je nou of je succesvol bent?

Scouten van talent - Ajax

Meer weten? Download de Jaarplan Checklist

Download Checklist

5 min. leestijd, een jaar lang voordeel.

Scouten van talent - Ajax

Wil je na het lezen eens vrijblijvend sparren over jouw jaarplan? Laat het ons dan even weten! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

PS. Plaatjes komen, met goedvinden van Christ, uit “de leukste nieuwsbrief over marketing(psychologie)

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?