Help! Geen tijd voor strategie!

Strategie? Daar is het dit jaar niet van gekomen…

Volle agenda, nog even die grote klus afronden, dit brandje blussen, dat project op poten zetten. Hoppa, je bent ineens weer een jaar door de kalender heen geracet. Strategie? Daar is het dit jaar niet van gekomen. Je werd opgeslokt door dagelijks werk, door dat grote monster genaamd: “Waan van De Dag”. Zonde! Weten hoe het anders kan? Wij helpen je op weg om dit monster te temmen.


Geen tijd voor strategie

Belangrijkste wapens in deze strijd tegen Geen Tijd

  • Maak prioritijd voor je strategie.
  • Maak strategie voor de verandering eens pragmatisch en laagdrempelig. Blaas dat traject niet op. Nergens voor nodig.
  • Creëer reflectie.

Elke organisatie zit op enig moment met dit dilemma: is er voldoende balans tussen ‘running the business’ en ‘changing the business’? Vaak zie je dat er nog even doorgehakt wordt met de botte bijl, met de gedachte dat er straks wel weer tijd komt voor strategie. Guess what, je hebt als organisatie niet meer de luxe om dingen op dezelfde manier te doen en met die botte bijl door te blijven hakken. De enige constante factor is de verandering zelf, dus changing the business hoort onderdeel te zijn van running the business.

Bedenk dat strategie geen dagvullende bezigheid hoeft te zijn. “Niet?”, horen we je denken. Strategie, dat zijn toch alleen al die heidagen? Dat grootse plan richting een verre stip op de horizon? Ja, dat is óók strategie.

Maar strategie is een dagtaak. Ofwel, bezig zijn met de koers van je business hoort dagelijks in je agenda terug te komen. Strategie is namelijk niet alleen dat hele grote ding waar je eens in de zoveel tijd een heidag voor inricht. Strategie is het pad dat je aan het bewandelen bent om tot je gewenste resultaten te komen. Dat betekent dus ook bijsturen op de dag, op de week of op het moment. Laat strategie terugkomen in kleine acties. Maak het toegankelijk, maar blaas het niet op. Dan wordt het groots en meeslepend. Niet doen, nergens voor nodig. Strategie is juist constant tunen, inzoomen, uitzoomen en keuzes maken.

Help! Geen tijd voor strategie!

Strategie maak je aan het einde van het jaar. Toch?

Het zit bij veel van ons tussen de oren dat strategie in de laatste acht weken van het jaar of aan het begin van het nieuwe jaar uit de pen geperst moet worden. Laat die gekke datummarkering eens los. Het is namelijk ons eigen hersenspinsel, alsof de hele wereld voor of na de jaarwisseling compleet vernieuwd is. Het denkwerk, de inspiratie en creaties kunnen het hele jaar door. Start eens in juli. Verken nieuwe markten, onderzoek nieuwe proposities, ontwikkel concepten, voer inspirerende gesprekken.

Door alles in de eerste of laatste weken van het jaar te proppen geef je namelijk ook een bepaald signaal af aan je medewerkers. Blijkbaar mag je alleen met goede ideeën komen aan het begin en het einde van het jaar. De rest van het jaar gewoon doorgassen met z’n allen. Organiseer nou juist met elkaar dat goede ideeën, die bijdragen aan de strategie, ALTIJD een voedingsbodem kunnen vinden.

Maar hoe dan?

Hoe vlieg je dat hele strategie gebeuren dan het beste aan? Om misverstanden te voorkomen, er is niets mis met heidagen. Kosten ze tijd? Ja. Plan deze dagen dus in, bij jezelf en bij anderen. Plan de tweedaagse ver van tevoren. Dan zijn die dagen bij iedereen in de agenda geblokt. Want geen tijd voor strategie? Dat kan niet, dat geloven we niet. Daar mag je elkaar in de organisatie niet op laten glippen. Doe wat nodig is en maak tijd. Het is een keuze die je hebt te maken om tijd vrij te spelen voor strategie.

What’s next? Ga op zoek naar de kleinere momenten waarop je de strategie aan het bijwerken bent. Het is constant bijschaven en daar heb je altijd tijd voor. Pak het op met één of twee mensen. Dit hoeft niet je evenknie te zijn of je vaste club managers. Kijk verder, stel een peergroup voor jezelf samen en zorg voor perspectieven vanuit binnen en buiten de organisatie.

Maak van reflectie en bewustzijn op strategie een continue factor, houd deze reflectie ook continu vast. Zoek manieren waardoor jij gescherpt wordt, die bij jou reflectie wakker schudt. Maak de energie los waar jij lekker op gaat. Dat is voor de een buiten zijn en met iemand praten, voor de ander is dat samen in een call brainstormen. Je hebt deze reflectie te organiseren in je dagelijkse werk. Pak het pragmatisch aan, maak het laagdrempelig en begin er morgen mee. Maak bijvoorbeeld eens een afspraak met iemand uit jouw peergroup, maak een wandeling en heb het over de vraag: Wat hebben we morgen te doen om overmorgen succesvol te zijn en het gewenste resultaat te halen? Gewoon, voor een uur. Het hoeft niet lang, weet je nog? Strategie is dagelijkse praktijk en zit ook in kleine momenten.

Klaar om de Waan van De Dag te overwinnen?

Dan heb je keuzes te maken! Maak tijd vrij voor strategie. Probeer eens de volgende oefening.

  • Kijk kritisch naar je agenda voor volgende week.
  • Streep rigoureus alles weg wat niet daadwerkelijk een prioriteit is. Waarom zit je bij dat ene overleg? Wat kom je brengen, is er iets te halen?
  • Op alle afspraken waar je een vraagteken bij zet heb je helderheid te krijgen.
  • Krijg je die helderheid, dan ga je erheen.
  • Zo niet, dan zeg je hem af! Bam, streep erdoor.

Pas dan ga je tijd creëren, kies je voor tijd en maak je van strategie een prioriteit.

Wil je meer weten over het vrij maken van tijd voor je strategie? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?