APK voor je businessplan

In een wereld met een wervelwind aan afleiding is het essentieel om kraakhelder te hebben welke kant je op wilt bewegen. Daar heb je een scherp businessplan voor nodig. Heb je dat niet, dan word je automatisch onderdeel van andermans plan. Wat dacht je van de concurrent of nieuwe regelgeving? Die speelbal wil je niet worden. Een businessplan moet een heldere roadmap zijn naar het gewenste resultaat. Het geeft inzicht in de gezamenlijke ambitie en vooral de manier waarop je deze ambities écht gaat vertalen naar actie. Hoe staat het met jouw businessplan? Wij dagen je uit om het businessplan aan een belangrijke APK te onderwerpen. Nee, niet een keer per jaar, maar veel vaker!

Vier stappen verwijderd van een kraakhelder businessplan

Elk bedrijf is vier stappen verwijderd van een geschikt businessplan. Helderheid, structuur en richting zijn de sleutel tot resultaat.

STAP 1: Helderheid op de context

Kijk om je heen. Weet welke ontwikkelingen gaande zijn. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe concurrent die aan de deur klopt, technologische veranderingen, aangepaste wetten, krapte op de arbeidsmarkt of juist explosieve groei van jouw organisatie. Het zijn interne en externe factoren die als het ware ‘niet onderhandelbaar’ zijn. Gevalletje deal with it.

STAP 2: Helderheid op ambitie

Geen mist, maar kraakhelder zicht op de gezamenlijke ambitie. Zet hier de richting uit. Bepaal welke ambities je hebt voor de komende twee tot drie jaar. Je hoeft geen specifiek eindstation voor ogen te hebben, maar maak wel helder welke richting je op wilt bewegen. Wie of wat willen jullie écht zijn? Hoe voeg je waarde toe? Dit is als het ware de bucketlist van jouw team of organisatie. Hoe zet jij jezelf, het team of je bedrijf in de wedstrijd ten opzichte van de niet onderhandelbare factoren? Wees daarin wel realistisch.

STAP 3: Helderheid over samenwerken

Maximaal uit de startblokken! Bedenk wat jullie te doen hebben om optimaal samen te werken en het gewenste resultaat te halen. Welk gedrag hoort daarbij? Schrijf geen kernwaarden op met mooie woorden. Maak juist het script voor zichtbare samenwerking en het samenwerkingsgedrag dat daarbij hoort.

STAP 4: Helderheid op hefbomen

Nu is het tijd voor om door te pakken. Te vaak zien we organisaties die doen alsof ze in januari helemaal opnieuw gaan beginnen en 10 tot zelfs 15 prioriteiten bepalen. Dat gaat geen verandering in gang zetten. Dat kan anders. Maak drie of vier hefboomprojecten die je in de komende zes maanden gaat starten. Deze projecten brengen momentum, helpen je op weg naar meetbare gedragsverandering en uiteindelijk naar een meetbaar resultaat.

Glazen bol

Een businessplan is geen wondermiddel. Het geeft geen garanties dat je het hele jaar vooruit gaat. Die glazen bol heeft niemand in het bedrijf staan. Wat een businessplan wel doet is richting geven, haarscherp en kraakhelder maken waar je als organisatie of team naartoe wilt. Het zorgt voor blijvende waarde en dat de energie precies gericht is op de juiste activiteiten. Het helpt je om dit keer echt te bewegen in de richting van je ambitie.

Aan de slag!

Zijn dit prettige handvaten en wil je nu doorpakken? Neem dan gelijk contact met ons op! Wij helpen je op geheel eigen wijze naar een op maat gemaakt businessplan.

Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?