Andere resultaten bereik je alleen met ander gedrag

Samenwerken om écht resultaat te bereiken

Hoe zorg je er als leider voor dat jouw team samenwerkt om écht resultaat te bereiken? En dat de manier waarop je die resultaten behaalt niet zomaar een lucky shot zijn, maar verankerd zijn in jouw team of organisatie? Iedereen wil het, maar waar begin je? Spoiler alert; er is geen magisch drankje of universeel recept. Niet getreurd! We helpen je op pad met wat eerste stappen om met ander gedrag andere resultaten te bereiken.

Bekijk de video of lees de blog!


Samenwerken om echt resultaten te behalen

5 stappen om met ander gedrag andere resultaten te bereiken

1. Alles begint bij leider(schap)
De grootste verandering begint bij de leider zelf. De groep laat namelijk zien wat de leider doet. Op dat ouderwetse sinaasappelkistje naar beneden tetteren wat er moet gebeuren, dat kan echt niet meer. Steek dus tijd en energie in zelfonderzoek en zelfreflectie. Wat heb ík te doen om een verandering in de organisatie in gang te zetten? In welk opzicht moet ik mijn eigen gedrag veranderen om de organisatie te laten bewegen en deze beweging te houden?

Hier hoort ook leiderschap bij. Leiderschap is op elk level van de organisatie aanwezig. Dat zit bij de leider die de organisatie aan mag sturen, maar ook bij de medewerkers die in hun rol leiderschap hebben over de werkzaamheden die zij doen.

2. Klein beginnen
Verandering gaat niet alleen over extreem grote zaken. Begin klein en creëer een beweging waarin het normaal wordt dat je continu bezig bent om je gedrag aan te passen in lijn met het gewenste resultaat. Kijk wat je nu al anders kunt doen om over een maand resultaat te behalen. Veranderingen zitten op allerlei levels door de organisatie, op het allerkleinste niveau. Spreek je met elkaar af ‘afspraak is afspraak’? Dan kom je de volgende vergadering dus niet 3 minuten te laat de vergaderzaal of Zoom meeting in. Kleine veranderingen zijn het begin.

3. Koppel gedragsverandering aan resultaat
Laten we duidelijk zijn, gedrag veranderen om het veranderen slaat nergens op. Verander gedrag alleen als dat in lijn is met het gewenste resultaat. Niet omdat jij als leider zo graag ziet dat jouw medewerkers iets anders gaan doen. Koppel daarom gedragsverandering aan het gewenste resultaat.

Ga kraakhelder maken welk business resultaat je wilt behalen. Je hebt vast in gedachten hoe jij wilt dat het bedrijf bekend staat in de buitenwereld. Heb je ook al eens opgeschreven welke resultaten daarbij horen? Of welk gedrag je dan op de werkvloer terugziet? Schrijf op datzelfde lijstje helder op hoe het bedrijf besluiten neemt, op welke manier informatie onderling gedeeld wordt en hoe het bedrijf omgaat met interne conflicten. Ga hier samen met het team afspraken over maken.

4. Ga niet bepalen, ga samen creëren
Hoe zorg ik dat iedereen het gewenste gedrag laat zien? Waarom doen ze niet gewoon wat ik wil? Bedenk, beslis en vertel niet wat andere mensen anders moeten doen, want dan ga je de beweging niet krijgen. Die sinaasappelkist was de deur uit weet je nog? Reflecteer op je eigen leiderschap: wat heb je zelf te doen? Maar ga het ook ophalen bij jouw team. Ga met je medewerkers en je team in gesprek. Je kunt als leider de verandering wel ontwerpen, maar juist die vertaalslag naar gedrag kan alleen met de medewerkers erbij.

Je weet dit natuurlijk allang, we weten het allemaal. Maar juist in spannende tijden en in tijden van onzekerheid, met een hoop gedoe aan je kop, ga je snel bepalen, roepen en sturen hoe het in de organisatie allemaal moet. Het is de kunst om dan helder voor de geest te halen waar je echt voor ging. Sta even stil en bedenk: wat was echt belangrijk om het gewenste resultaat te halen? Wat heb ík dan op dit moment te doen?

5. Heldere taal
Zorg dat je de taal van jullie samenwerkingsgedrag helder maakt. Gewoon, klip en klaar zonder gedoe.

Vaak geven leiders hele andere kleuringen en woorden aan dat nieuwe gedrag dan medewerkers. Maak filmbaar hoe het nieuwe gedrag eruit ziet. Wat zie jij mij doen? Wat zie ik jou doen om tot het gewenste resultaat te komen? Als dat voor iedereen kraakhelder is dan weten collega’s ook waar zij elkaar op aan kunnen spreken. Google translate gaat hier niet helpen, maar schakel wel tijdig hulp in als je hierop vastloopt. Hoe eerder jouw medewerkers voor zich kunnen zien hoe succesvol gedrag eruit ziet, hoe eerder ze zich datzelfde gedrag gaan aanmeten.

Maak geen behanglijsten vol met allemaal punten over gedrag; daar gaat niemand zich aan houden. Kies! Wat is voor jullie op dit moment het belangrijkste? Ga daar samen over in gesprek. Wat zijn cruciale afspraken die je hebt te maken met elkaar? Welke zaken zijn essentieel om anders te doen, die je nu nog niet doet? Houd hierbij steeds het gewenste resultaat voor ogen en beschrijf het gedrag als een film.

Wil je meer weten over samenwerken naar écht resultaat? Benieuwd hoe we jouw organisatie die stap verder brengen? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?