Van wiebelend kompas naar topfit team

Is een team ooit ‘klaar’ of helemaal ‘ontwikkeld’? Daar is wat ons betreft een heel helder antwoord op: nee. Net als topsporters moeten teams op de werkvloer ook continu aan zichzelf werken en verder verbeteren en ontwikkelen. Alleen dan is het mogelijk om topprestaties te leveren.

Dat geldt ook voor de teams van dierenarts Floor Stembert. Als praktijkmanager runt zij vier dierenartspraktijken en is sinds 2017 aangesloten bij AniCura. Rainmen heeft de teams begeleid langs de uitdagingen en problemen waar zij mee te maken hadden. Met resultaat! In deze case study is Floor aan het woord en licht zij toe hoe zij het proces met Rainmen ervaren heeft.  

Situatie

Enkele jaren geleden was daar de concurrent die zich bij ons in de buurt vestigde. Deze situatie zorgde ervoor dat wij, meer dan ooit, duidelijk naar buiten moesten brengen waarin wij ons als praktijk onderscheiden en waar onze kracht ligt. Wisten wij dat eigenlijk zelf wel precies? Acteerde het hele team wel naar dezelfde doelen? Hadden we een gezamenlijke ambitie?

Wiebelend kompas

We waren, zeker gezien de nieuwe concurrentie om de hoek, eigenlijk een wiebelend kompas. Rainmen heeft ons meegenomen en begeleid in een traject naar heldere strategische doelen. Zij hielpen ons bij de teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en de samenwerking binnen het team.

We zijn nu echt een team dat gaat voor performance

De heldere aanpak van Rainmen hielp daarbij. We hebben veel onderwerpen bespreekbaar gemaakt en knopen doorgehakt. Veel praten, maar vooral ook veel doen. Voor iedereen werd duidelijk welke ambities we samen hebben en wat de gewenste resultaten zijn. Rainmen heeft ons laten zien welke gedragsverandering nodig was om daar te komen.

We zijn nu echt een team geworden dat gaat voor performance. Collega’s zoeken elkaar op om gezamenlijk een oplossing te vinden voor een probleem. We weten namelijk precies van elkaar waar onze sterke en zwakke punten liggen. Dat is niet aan komen waaien, daar hebben we samen hard aan gewerkt. We hadden vooraf echt wel wat schuring op de werkvloer en verschillende meningen binnen het team.

Rainmen heeft ons laten zien welke gedragsverandering nodig was.

Resultaten

We hebben nu jaarlijks een evaluatiedag waarin we terugkijken op het jaar én onze blik weer vooruit richten. Dat werkt voor ons erg goed. Sinds kort hebben we dit iets uitgebreid en werken we met een vijfjarenplan. Ik merk dat de ambitie veel breder gedragen wordt en de doelen daardoor niet alleen in de kamer van het MT blijven hangen. We hebben onze doelen allemaal continu tussen de oren en daardoor denken mijn medewerkers actief mee hoe wij onze patiënten optimale zorg kunnen bieden. Ik zie dat zij veel meer bezig zijn met de afweging: wat kan ik zelf doen en waar heb ik de organisatie nodig. Die instelling en die manier van werken brengt ons veel werkplezier. Dat willen we ook overbrengen op de nieuwe praktijken.

‘Ik wil nooit meer ergens anders werken’
Hoe bevalt het mijn medewerkers? Het grootste compliment kreeg ik toen een medewerker mij vertelde: “Ik wil nooit meer ergens anders werken.” Wauw! Beter kan je niet hebben toch?

Nieuwe praktijken
We hebben sinds kort een nieuwe praktijk onder onze hoede. Dit brengt nieuwe mensen en een nieuwe dynamiek. Ook met dit team willen we hetzelfde traject doorlopen. Daar helpt Rainmen ons weer bij om heldere keuzes te maken. We willen het nieuwe team stap voor stap bekend maken met de manier waarop wij in onze praktijken werken. Dit gaat natuurlijk niet in één keer. Rainmen helpt ons om de juiste stappen te zetten, niet te forceren, maar ook niet stil te vallen. We stemmen steeds af welke stappen op korte termijn nodig zijn en voor welke veranderingen het nog te vroeg is. We kijken echt wat nodig is. Wel maken we een lijst waarin we duidelijk omschrijven wat ons nog te doen staat!

Het grootste compliment kreeg ik toen een medewerker mij vertelde: “Ik wil nooit meer ergens anders werken.” Wauw!

Floor Stembert, praktijkmanager

Jouw strategie in tijden van corona