De zin en onzin van mission statements

Blog De zin en onzin van mission statements
rainmen, group, rainmakers, blog, HR expert, Pim Posdijk, mission statements

Missie + Visie = Winst?

Organisaties hebben de afgelopen decennia wel geleerd dat het belangrijk is om een missie en een visie te hebben, deze uit te dragen en vooral ook te zorgen dat de werknemers deze goed begrijpen. Onderzoek heeft inmiddels voldoende uitgewezen dat als je werknemers de missie, visie en de bijbehorende (strategische) doelen goed begrijpen, de winst toeneemt. En wie wil dat nou niet?

Een heel leger consultants heeft zich op deze markt gestort en adviseert bedrijven bij het maken van zogenaamde “mission statements”. En laten wij daar nou geen fan van zijn…

Holle frasen of volle flauwekul

Veel van de mission statements die wij zijn tegengekomen kunnen we onder een van deze twee categorieën onderbrengen. Het ene statement is nog prachtiger dan de ander. Maar het probleem is dat het een reclame slogan is. De woorden zijn door een bureau mooi resonerend achter elkaar zijn gezet, iedereen kent ze, maar niemand weet wat ze betekenen voor de eigen praktijk. Of het zijn platgeslagen volzinnen als gevolg van consensus en polder retoriek. Vaagheid voert de boventoon en er is geen enkele richting uit te halen.

Is dat nou écht zo belangrijk, zo’n mission statement?

Of hebben we ons dat laten aanpraten door al die consultants? Willen we geen flater slaan ten opzichte van onze concurrenten door geen missie en visie te hebben? En wat kan het onze klanten eigenlijk schelen? De vraag of een mission statement belangrijk is, is eigenlijk de verkeerde vraag. De vraag die we ons moeten stellen is of een mission statement in zijn huidige vorm wel het gewenste effect heeft. Namelijk dat iedereen in de organisatie weet waarom we doen wat we doen, wat we willen bereiken en vooral hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. Dus ja, een mission statement is belangrijk, maar dan wel anders!

Hoe dan, een mission statement anders?

 1. Koppel je mission statement aan de huidige situatie.
  Op welke marktontwikkelingen moet je anticiperen? Wat gebeurt er op het gebied van wetgeving, ICT, financiën, de arbeidsmarkt? Wat komt er op je af? Als dat “ononderhandelbaar” is, wat moeten we dan doen? Wat gebeurt er als we niets doen? Bestaan we dan volgend jaar nog? Doen we wel de goede dingen?
  Wees daar heel duidelijk over. Gebruik dat als vertrekpunt voor jullie gezamenlijke ambitie.
 2. Kijk niet te ver vooruit.
  Over het algemeen is een jaar vooruit kijken al moeilijk genoeg. De wereld verandert in een snel tempo en voorspellen hoe die er over vijf jaar uitziet is vrijwel onmogelijk. Hoe dichterbij in de tijd en hoe concreter je doelen zijn, des te beter kunnen medewerkers het voor zich zien. En er zich ook naar gedragen.
 3. Visualiseer je missie alsof het al zo is.
  In de topsport wordt visualisatie al lang gebruikt. Bij deze “mental rehearsing” wordt ieder element van de wedstrijd waar de atleet/topsporter wil presteren “in het hoofd” geoefend. Hoe voelt het als een oefening met de ringen, of een hardloopwedstrijd perfect wordt uitgevoerd? Wat zie je, voel je, hoor je enzovoorts.
 4. Met en voor elkaar
  Een ambitie bepalen is geen top-down proces, integendeel. Je wilt dat iedereen begrijpt wat we doen en waarom. De niet-onderhandelbare ontwikkelingen zijn sturend voor die richting, maar in het bottom-up en met elkaar die ambitie delen en vorm geven zit de kracht.

Wat kan HR doen?

Volgens ons is juist HR bedoeld om de ambitie te helpen vertalen en concreet te maken, gericht op het gedrag wat nodig is om die ambitie waar te maken. Wij doen dat langs drie thema’s:

 • wat dat betekent voor de reputatie die wij hebben bij onze klanten;
 • wat is het samenwerkingsgedrag in ons team dat daarvoor nodig is en
 • wat levert dat aan waarde (voor de organisatie) op?

Wij zijn benieuwd hoe jullie hiermee om gaan?

Geloof jij, net als wij, in de onmisbare toegevoegde waarde van HR als expert in organisatieverandering?

Doe mee! Deel deze blog en, als je dat nog niet gedaan hebt, vul de vragenlijst in en krijg een beeld van het gedrag in jouw organisatie! Heb je vragen of wil je liever 1 op 1 met ons sparren? Neem contact met ons op (team-hr@rainmengroup.com) of laat je contactgegevens achter!

Het Rainmen HR team,

Marlies Leyte-Smeets
Monique Fortuin
Nicole Markus
Pim Posdijk

Vul hieronder de vragenlijst in

Rainmen HR vragenlijst

Geloof jij, net als wij, in de onmisbare en waardevolle toevoeging van HR als expert in organisatieverandering?

Vul hier de vragenlijst in

Geschreven op woensdag 24 mei 2017 door: