Zo creëer je wendbaarheid in jouw team
Wendbaarheid. We willen het allemaal in onze organisatie. Je kunt er niet genoeg van hebben! Maar hoe organiseer je wendbaarheid? Hoe zorg je dat jouw team in topconditie komt en om kan gaan met de uitdagingen die op hen afkomen?
Lees of luister in onze podcast hoe je wendbaarheid in jouw team creëert!
Wendbaarheid, wat was het ook alweer?
Iedereen heeft in meerdere of mindere mate te maken met veranderende situaties en de uitdagingen die daarbij horen. Wendbaarheid is het leren omgaan met het ongemak dat de weg naar het gewenste resultaat niet uitgestippeld ligt. Het lef opbrengen om te bewegen, ook als je niet precies weet hoe het er allemaal uitziet. Dus vooral die eerste meters maken – in beweging blijven is namelijk noodzakelijk om succesvol te kunnen zijn en resultaten te halen die je voor ogen hebt.
Niet onderhandelbare factoren
Als bedrijf of team heb je je continu aan te passen aan wat er in je omgeving gebeurt. Hoe ga je om met die veranderprikkel uit jouw omgeving? Stel als eerste vast welke niet onderhandelbare factoren in jouw omgeving aanwezig zijn. Kijk naar de buitenwereld en bedenk: wat gebeurt er nu in mijn omgeving waar ik geen invloed op heb, maar waar ik wel iets mee moet? Dat zijn de niet onderhandelbare factoren. Het klinkt eng, ‘niet onderhandelbare factoren’, maar ze zijn eigenlijk heel fijn. Je móét hier namelijk iets mee. Je hoeft daar geen ellenlange vergaderingen over te houden. Deze factoren zijn er en je hebt ermee te dealen. Je hebt deze factoren dus in kaart te brengen.
Visualiseer het gewenste resultaat
Visualiseer daarna het gewenste resultaat van het team of de organisatie. Wendbare teams en organisaties zijn steeds in beweging. Maar bewegen in het wilde weg zonder een richting, dat brengt je nergens. Dus begin met: waar gaan we naartoe? Hoe ziet dat eruit? Doe je dat niet, dan krijg je het lastig voor elkaar om te gaan bewegen.
We zien in de praktijk dat het opschrijven van die richting vaak nog wel lukt. Maar hoe trek je die plannen nou van het papier af? Vaak komen organisaties er bij deze stap achter dat het plan op papier niet scherp genoeg gevisualiseerd is. Maak dus kraakhelder hoe dat gewenste resultaat er in de praktijk uitziet in, pak hem beet, twee jaar van nu. Wat zien we dan gebeuren op inhoud? Welk gedrag hoort daarbij? Als je dat schept hebt, dan kom je ook tot een heldere stip op de horizon waar je naartoe wilt bewegen. Die weg erheen komt daarna wel.
Key take aways om jouw team wendbaar te maken:
- Bedenk waar je nu staat als team of organisatie.
- Maak helder wat de niet onderhandelbare factoren zijn.
- Visualiseer hoe het gewenste resultaat eruit ziet.
- Kom in beweging!
Hobbels op de weg
Veel teams schieten bij een tegenslag in een reflex en grijpen dan terug naar de oude situatie. Ze merken onderweg dat het niet helemaal lekker loopt en gaan terug naar ‘hoe we het altijd deden’. Eenmaal terug in die oude situatie gaan ze nog een keer nadenken of het plan wel goed was. Die reflex is echt funest. Niet doen! Lekker veilig en comfortabel? Dat is nou juist de plek waar je niet vooruit komt.
De weg naar het gewenste resultaat gaat absoluut niet in een rechte lijn. Je zult zien dat het team in een soort golfbeweging komt richting het gewenste resultaat. De ene keer galoppeer je op volle toeren. De andere keer zitten jullie tot je knieën in de zware modder. Het enige wat je nooit doet is teruggaan naar de situatie waar je vandaan kwam. Houd zicht op het gewenste resultaat en blijf daar naartoe bewegen. Dat betekent niet als een dolle naar je resultaat rennen, maar juist af en toe vertraagt. Bijsturen hoort daar bij en voorkomt stilstand.
De beweging valt stil, wat nu?
We zien veel teams wel in beweging komen, maar toch stokt die beweging dan op enig moment. Wat is er op dat moment nodig om toch wendbaar te blijven? Wat moeten leiders en teams kunnen? Redeneer op zo’n moment vanuit het gezichtspunt van het gewenste resultaat. Plant jezelf op die stip op de horizon en kijk terug naar de dag van vandaag. Je zult merken dat je vanuit die mindset, vandaag andere keuzes maakt. Die mindset maakt namelijk dat je anders omgaat met obstakels die je tegenkomt. Je hebt in je hoofd namelijk kraakhelder waar je naartoe beweegt en hoe dat eruit ziet. Daardoor weet je ook hoe je het probleem dat voor je ligt op moet lossen.
Ongemak is the place to be!
Wendbaarheid brengt ongemak met zich mee. Als leider heb je het ongemak en de bijbehorende emoties te verduren. Je hebt een omgeving te creëren waarin die emoties er ook mogen zijn. Laat zien dat het oké is dat de verandering en beweging oncomfortabel is. Dat het oké is dat je met elkaar aan het leren bent. Dat het oké is dat je daar fouten bij maakt. Als leider ben je eigenlijk een soort arts of verpleegkundige in dit soort situaties. Je zit klaar met een verbanddoos en op het moment dat iemand valt pak je een verbandje, jodium erop, pleister plakken, tranen drogen en hop we gaan weer door. Besteed aandacht aan het moment, leer met elkaar van dat moment en ga weer door. Blijf in beweging.
Begeleid als leider je team in het leren, het experimenteren en het oncomfortabel zijn. Creëer samen een veilige omgeving waar je heel veel oncomfortabele tijd in kunt doormaken. Daardoor blijf je steeds in beweging. Deze mindset, veilige omgeving en wendbaarheid kun je als team onderling ook voor elkaar krijgen. Wendbaarheid is namelijk een leiderschapsvaardigheid van iedereen in het team. Sterker nog, wendbaarheid is absoluut vaardigheid nummer 1 in deze constant veranderende wereld. We kennen niet voor niets de tegeltjeswijsheid: verandering is de enige constante. Niets aan gelogen, dus start vandaag nog met het organiseren van wendbaarheid in jouw team!
Wil je meer weten over het creëren van wendbaarheid in je team? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door
Nog meer inspiratie