Wij kijken graag vanuit verschillende camerastanden naar mensen en organisaties. Tim Vreugdenhil ondernemer en dominee van de citykerk Amsterdam is één van de inspirerende mensen die zich aan de Rainmen community verbonden heeft. Hij weet als geen ander mensen te raken met zijn verhalen en hij kan meeslepend en inspirerend schrijven en vertellen over actuele onderwerpen. In deze blog neemt hij je mee langs het onderwerp grip; het woord van afgelopen jaar.

 
 
 
 

Hét woord van afgelopen jaar: Grip

Grip was volgens de Trendrede 2016 het woord van het jaar. Want grip, zeggen de schrijvers, is wat we het meest kwijt zijn. Zoveel informatie als wij hebben, en dan zo weinig ‘in control’ zijn. Grip op ons persoonlijk leven, dat gaat meestal nog wel. Maar grip op de grote wereld? Zodra je een poging doet, verdwaal je.

Grip verliezen is een ongemakkelijk gevoel. Het kan hartverlammend zijn. Allemaal zijn we wat dat betreft een beetje Max Verstappen. Allemaal voelen we ons prettiger op vaste grond. Hoe meer grip, des te meer mens.

Het nieuwe jaar een kans om los te laten

Toch zijn de belangrijkste dingen in het leven letterlijk ongrijpbaar. Muziek. Kunst. Geloof. Liefde. Zin. Zaken waar je geen grip op kunt krijgen, kun je hem ook niet verliezen. Da’s logisch.

De filosoof Sören Kierkegaard heeft ooit gezegd:  “Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.” Een nieuw jaar is een kans om los te laten. Niet langer vasthouden aan het oude, en ook nog niet echt grip op een pril jaar. Agenda’s met veel lege bladzijden. Even zweven.

Meer houvast en grip

De Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer zei in een recent interview: “Ik ben bang dat hoe dichter de wereld zich bij onze vingertoppen bevindt, des te verder zij verwijderd zal raken van ons hart.” Hij heeft gelijk. Juist wat we niet in de hand hebben, heeft een bijzondere plek in ons hart.

Laten we het als geschenk beschouwen dat we minder grip hebben. Laten we er onze winst mee doen. Laat ons, om aan dit jaar te beginnen, loslaten. Het is een investering, zegt Kierkegaard. Even voelt het hulpeloos. Maar op termijn krijg je er zelfs meer houvast voor terug.

Met een variatie op Leonard Cohen:
There is no grip in anything,
that’s how the light gets in.

Benieuwd over welke onderwerpen Tim nog meer geschreven heeft? Neem vooral een kijkje op de website van Tim: www.citykerk.amsterdam. Meer weten over Rainmen? Neem gerust contact met ons op!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

nog meer inspiratie

Ervaar onze impact
met een gratis sessie