Een resultaatgericht plan maken voor jouw herstart

Dit is deel 2 in een 4-delige serie van blogs waarmee we organisaties helpen bij de herstart na de eerste impact van de coronacrisis.

Als dit het eerste deel is dat je leest, mis dan niet de waardevolle informatie die wordt gedeeld in deel 1: Leren van de coronacrisis.

Deel 2: Een resultaatgericht plan maken voor jouw herstart

Je hebt inmiddels vastgelegd wat je de afgelopen maanden hebt geleerd. Ook heb je een nieuwe Picture of Success gemaakt. Nu is het tijd om een ​​aantal beslissingen te nemen over hoe je werknemers terug naar de werkplek brengt. Dit is een uitdaging, aangezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus van week tot week veranderen. Hierdoor staat jouw oplossing open voor veel verschillende meningen over de beste manier om dit te benaderen – overigens zonder enige onderbouwing uit eerdere ervaringen.

Stap 1: Stel doel en gewenste resultaten centraal

Het ligt in onze menselijke aard om oplossingen te willen en na te jagen. Maar zonder de tijd te nemen om eerst het doel en de gewenste resultaten helder te krijgen rondom het terugbrengen van jouw mensen naar de werkvloer, kun je gemakkelijk afgeleid raken door ieders goede ideeën en perspectieven over jouw herstart.

Hoewel we het misschien allemaal willen – hoge winstgevendheid, veiligheid, effectiviteit, efficiëntie, aantoonbare kernwaarden, daadkrachtig leiderschap, sterk ontwikkelende medewerkers, coöperatief teamwerk en nog veel meer – zal het in één keer najagen van al deze zaken hoogst waarschijnlijk verre van effectief zijn. Zonder focus en prioriteit is het bijna onmogelijk om succes te behalen.

Stap 2: Stel nieuwe prioriteiten op basis van uitvoering

Neem even de tijd om de volgende overwegingen in volgorde van prioriteit te zetten. Beoordeel ze van 1 tot 11. Je zult merken dat sommige uitspraken meer ‘doelgericht’ zijn, terwijl andere meer ‘uitvoeringsgericht’ zijn. Ze scherpen allemaal het beeld van jouw gewenste resultaten aan. Natuurlijk kan je aanvullende criteria toevoegen op basis van jouw specifieke organisatie en situatie. Maak je geen zorgen als er dingen zijn die je graag wilt bereiken, maar die niet de hoogste prioriteit krijgen. Je kunt namelijk alles nastreven én bereiken wat je maar wilt. Onthoud dat je daarvoor wel eerst moet prioriteren en focus moet houden op de belangrijkste dingen.

  • Winstgevendheid zo snel mogelijk verhogen;
  • Klanten effectiever bedienen;
  • Zorgen dat iedereen tegelijkertijd weer aan het werk gaat, zodat iedereen gelijk wordt behandeld;
  • Zorgen voor de veiligheid van alle werknemers die weer aan het werk gaan;
  • Sommige mensen toestaan om thuis te blijven werken;
  • Opties bieden voor werknemers die terugkeren naar de werkplek of thuisblijven op basis van vereisten die zijn vastgesteld voor het handhaven van een veilige en gezonde werkplek (maskers, reinigingsprotocol, enz.);
  • Mensen weer terug naar de werkvloer brengen, alleen als ze bedrijfsapparatuur moeten gebruiken of fysiek met anderen in een ruimte moeten zijn;
  • “Extraverte mensen” laten terugkeren naar de werkplek om in hun behoefte aan sociale contacten te voorzien;
  • Mensen toestaan om thuis te werken als ze een hoog prestatieniveau hebben getoond, zonder anderen daar negatief mee te beïnvloeden;
  • Een gefaseerde aanpak gebruiken om mensen weer aan het werk te krijgen op basis van persoonlijke behoeften, wensen en effectiviteit terwijl ze thuis werken;
  • Zorgen voor tijdvakken voor thuiswerken en werken op locatie, op basis van ruimte voor social distancing.

Stap 3: Breng alles bij elkaar

Bij het opstellen van de lijst met prioriteiten ervoer je waarschijnlijk dat het in het begin gemakkelijk was en daarna lastiger werd. De vraag hoe je jouw herstart gaat maken komt naarmate je vordert in de lijst ook steeds nadrukkelijker naar voren. Dat is waar de meeste conflicten het veranderingsproces ingaan. Het is namelijk gemakkelijk om doel en resultaten vast te stellen, maar het is moeilijker om beslissingen te nemen en overeenstemming te krijgen rondom de uitvoering.

Anders gezegd: als jij in een topsportteam zou zitten en aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd zou staan, wanneer zou je dan willen dat onduidelijkheid over hoe je de wedstrijd gaat spelen zichtbaar wordt? Tijdens de wedstrijd of nog voordat de wedstrijd begint? Een inkopper: je zou zeker voor de wedstrijd op één lijn willen komen. Zie hier het belang van oefenen.

Organisaties stellen doorgaans hun strategie, visie en doelstellingen snel vast. Vervolgens, in hun haast om snel resultaten te boeken, lossen ze onduidelijkheden op tijdens de uitvoering, wat leidt tot onnodige verstoringen, conflicten, slechte prestaties en een lager moreel.

Wat de prioriteiten voor jouw herstart ook zijn, zorg dat jouw doel en de benodigde uitvoering zo goed mogelijk in lijn met elkaar zijn voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Dat gezegd hebbende, voor sommige organisaties is het onvermijdelijk om direct aan de slag te gaan en te leren terwijl ze bezig zijn.

Om te weten te komen hoe je jouw herstartaanpak kunt aanscherpen, een effectieve scenarioplanning kunt opstellen en proactieve herstelplannen kunt maken, gaat je naar deel 3: Jouw terugkeeraanpak aanpassen.

Klik hieronder om andere delen van deze serie te lezen:

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Mark Samuel, CEO van B State en partner van Rainmen. 

Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?