Over weerbaar en wendbaar organiseren

Maandagochtend, ik ben aanwezig bij de wekelijkse ontmoeting van het Doorbraakteam bij één van mijn klanten. Het begintijdstip van het overleg is onderwerp van gesprek. Niet iedereen is happy met een starttijd om 9.15 uur. Het conflicteert soms met andere afspraken in de organisatie. Eerder beginnen is in dit geval niet goed mogelijk. Na een paar minuten dient het moment van de waarheid zich aan als één van de deelnemers zegt: “Ik wil dit overleg van max één uurtje echt als eerste op maandagochtend hebben, ik sta dan immers meteen voor de rest van de week in de goede stand”. Hij raakt een snaar die bij allen lijkt te resoneren. De afspraak wordt gemaakt dat iedereen de voor en tegens de komende week nog eens rustig voor zichzelf afweegt. Volgende week neemt men een besluit.

De manier waarop het team nu met deze vraag omgaat, strikt genomen een dingetje van niks, is niet gemakkelijk in taal te vangen. En toch, drie maanden geleden had deze vraag zich kunnen ontpoppen tot een groot ding. Een issue, een kwestie die zich bij uitstek zou lenen uit te groeien tot een thema met veel ergernis onder de ‘waterlijn’. De onderstroom waarin veel organisatie – en persoonlijk leed zich heeft opgehoopt. Wie kent het niet? Dat gebeurde nu niet. Hoe kon deze beweging tot stand komen?

In beweging komen en wegblijven van perfectie

Drie maanden geleden werd dit team in het kader van een Accountable Doorbraakprogramma gevormd. Binnen twee dagen stelden zij een eigen veranderprogramma samen en ging men de uitdaging aan om per direct te gaan bewegen. Bewegen op weg naar een nog ongekende toekomst waarin nieuw gedrag nodig zal zijn. Want wie weet precies wat de verdergaande digitalisering gaat betekenen? Wie kent exact de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van welzijn, zorg, onderwijs en jeugd, duurzaamheid en bijvoorbeeld participatie? Hoe ontwikkelt de overheid zich? Welke competenties van je medewerkers zijn straks belangrijk, hoe willen zij verbonden zijn?

In actie komen, eigenaarschap pakken en wegblijven van perfectie zijn enkele belangrijke kernpunten van de Accountable aanpak. Vijf leden van het Doorbraakteam zijn als projectleider van een hefboomproject – en met een helder resultaat voor ogen – in de frontlinie gaan staan. Zij hebben deze klus op zich genomen wetende dat het team, in totaal 9 mensen, inclusief directie en MT, gemeenschappelijk eigenaarschap op de te behalen resultaten heeft genomen.

Hoe heerlijk is het vervolgens om te zien wat er gebeurt als iedereen weet wat men van zichzelf en de ander verwacht. Als er vertrouwen wordt opgebouwd en men steeds beter leert om elkaar te steunen, feedback te geven, te leren van fouten en er niet voor afgestraft te worden. Hoe mooi is het te voelen hoe belangrijk het voor iedereen is om oprecht support te kunnen bieden en te kunnen ontvangen.

Patronen doorbreken

Nieuw gedrag aanleren is lastig, zelfs als je de noodzaak ziet en het graag wil. We zitten allemaal vast in onze bekende patronen, zowel individueel als samen. Het organisatie-DNA is krachtig en lastig te doorbreken. Moed en lef zijn nodig om dat beet te pakken. Het Doorbraakteam bestaat uit mensen die dat aandurven, die willen bewegen en die willen leren. Ze weten als geen ander dat het gros van de mensen niet instapt enkel op een mooi verhaal. Die gaan immers pas mee doen als er bewijs is geleverd. Onderdeel van de ambitie is om bewijs te leveren: dat veranderen kan, dat het spannend maar ook leuk en energie gevend kan zijn. En dat bewijs levert men. Van meet af aan worden de signalen breder in organisatie opgepikt. Men ervaart dat er andere vragen gesteld worden, dat er anders met input wordt omgegaan, dat er actieve betrokkenheid gevraagd en oprechte aandacht gegeven wordt. Het sneeuwbaleffect is op gang gekomen en er is geen weg meer terug.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

nog meer inspiratie

Ervaar onze impact
met een gratis sessie