Het geheim van non-verbaal communiceren

Heb jij wel eens het gevoel bij mensen dat er iets niet klopt, maar dat je je vinger er niet goed op kunt leggen waar dat aan ligt? Dat kan zomaar eens te maken hebben met jouw eigen non-verbale signalen. Oeps, dat is slikken. ‘Ligt het aan mij?!’ horen we je denken. Heb je wel eens nagedacht over welke signalen jij de ander geeft? Welke impact heeft jouw gedrag op de ander? Inzicht in non-verbale communicatie levert een schat aan informatie op. An Gaiser neemt ons mee in de wondere wereld van non-verbaal gedrag.

An Gaiser neemt ons mee in de wondere wereld van non-verbaal gedrag.

Jouw gezicht als vingerprint

An Gaiser is non-verbal profiler en investigative interviewer en is in het verleden werkzaam geweest bij INSA, een onderzoeksinstituut dat bijdraagt aan verbetering van het functioneren van de samenleving door een betere communicatie en daarmee meer onderling begrip tussen mensen. Zij hebben aangetoond dat ieder mens een eigen unieke set van non-verbale bewegingen in het gezicht heeft. Dit setje zegt iets over jou als persoon en over jouw gedrag in interactie met anderen.

Je kunt het eigenlijk zien als een unieke fingerprint aan bewegingen. “INSA heeft ontdekt dat je naar het gezicht kunt kijken en daar ook echt gedrags- en persoonlijkheidsinformatie uit kunt halen” legt An Gaiser uit. “Dat is nooit eerder onderzocht en is echt revolutionair.”

Non-verbaal communiceren kun je leren (maar is niet zo makkelijk)

We halen je gelijk uit de droom. Er bestaan geen quick win solutions voor het interpreteren van non-verbale communicatie. “Je zal altijd te maken hebben met informatie, verbaal of non-verbaal, die je kan gebruiken. Maar dan nog ligt het aan je gespreksvoering, aan je beïnvloedingskwaliteit en vaardigheden, om die informatie ook daadwerkelijk te gebruiken” licht An toe.

Kan iedereen non-verbaal communiceren leren? Gelukkig is dat zeker het geval. Maar of je deze vaardigheid kunt leren heeft veelal te maken met hoe goed je in staat bent om naar jezelf te kijken. Wat draagt jouw gezicht uit in de communicatie met andere mensen? En heb je het lef om daar goed naar te kijken? Kun jij bij jezelf uitvogelen waar jouw gedrag vandaan komt? Als je dat met ‘ja’ kunt beantwoorden dan kan eigenlijk iedereen non-verbaal profileren leren. “Het is vooral een werkhouding, of eigenlijk een reflectiehouding. Die vaardigheid om non-verbale signalen te kunnen interpreteren komt daarbij.” 

Wat je dus te doen hebt is te zorgen dat je jezelf snapt en kunt reflecteren wat het met jou doet als iemand bepaald gedrag vertoont. Je hebt ook te reflecteren op jouw aandeel in de interactie met je gesprekspartner. Waarom loopt het gesprek soepel of juist heel stroef?

Het geheim van non-verbale communicatie

Alles op één lijn

Wil je meer verbinding in jouw interactie met anderen? Zorg dan dat jouw verbale en non-verbale signalen synchroon lopen. Als die twee signalen gelijk lopen, dan kunnen mensen je beter begrijpen. Pluspunt is dat iedereen dat synchroniseren kan leren. Maar je voelt het al aankomen: ook hier heb je jezelf goed te kennen. Het levert vervolgens wel veel op: “Door je verbale en non-verbale impact in kaart te brengen, ga je meer in een helicopterview van het gesprek zitten. Veel meer op het relatieniveau dan de inhoud. Juist meer gericht op verbinding.” 

Wat kun je met non-verbale communicatie in een bedrijf?

Leren om de signalen van non-verbale communicatie op te vangen en beter te interpreteren kan een bedrijf veel brengen. “Directeuren komen met verschillende vragen bij mij. Zij willen bijvoorbeeld medewerkers beter leren begrijpen. Of beter verbinding maken, zodat zij hun medewerkers beter kunnen begeleiden en adviseren.” Het komt ook voor dat An gevraagd wordt om te helpen bij onderhandelingen. Bijvoorbeeld door de gesprekspartner of onderhandelingsgesprekken te analyseren. Wat heeft het bedrijf nodig om de deal rond te krijgen? Hoe bepaal je positie tijdens het gesprek? 

Rust is het geheim

Uiteraard is er niet één geheime formule om non-verbale communicatie te ontrafelen. An geeft wel aan dat rust, luisteren en zelfreflectie essentiële elementen zijn.

“Mensen denken heel vaak dat ze luisteren, maar dan luisteren ze verbaal, met hun mond open. Door heel veel vragen te stellen. Ik zeg altijd: luisteren doe je door je mond te houden.”

An Gaiser – Non-verbal profiler

Je kunt pas luisteren als je zelf de rust ervaart om écht te luisteren. Vraag jezelf af: kan ik voldoende naar mezelf luisteren? Begrijp je voldoende waar je eigen stress vandaan komt? Welke impact heeft dat op anderen? Welk aandeel heb ik zelf in het conflict of de discussie?

Kortom, een betere interactie begint bij jezelf!

 

Wil je meer weten over non-verbale communicatie? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842. Of neem eens een kijkje op de website van An Gaiser: https://www.angaiser.com/

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?