Nog steeds op schema met je jaarplan?

Heb je hem nog helder voor ogen? Je jaarplan, business plan, actieplan, OKR, transitieprioriteiten, of welke term er in jouw organisatie ook wordt gehanteerd? Ofwel: jouw voornemen om je jaar beter af te sluiten dan vorig jaar en in lijn te brengen met je gewenste situatie.

De meeste ondernemers en organisaties maken zo’n voornemen net aan het eind van het jaar of aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Zeker de eerste maanden zitten al deze voornemens nog vers in het geheugen en worden de voortgangsinstrumenten als business balanced score cards en dasboards nog goed bijgehouden. Voor de zomervakantie nog even een eind sprint en dan *zucht* heel even op adem komen. Ontspanning na inspanning, zinnen verzetten, energie en inspiratie opdoen. Herkenbaar?

Na de zomerweken begint het dan weer: bijpraten, je email wegwerken, lastige en complexe dossiers oplossen die tijdens je vakantie zijn ontstaan. En het jaarplan? Je voornemen? Oh ja, maar daar heb ik nog zeker een half jaar voor…

De meest gemaakte vergissing

De meeste mensen maken deze vergissing. Eenmaal terug van vakantie duurt het nog maar vier maanden tot het nieuwe kalenderjaar begint. Inclusief de administratie die daarbij komt kijken: de jaarcijfers, de afsluiting én weer een nieuw jaarplan. Dan hebben we nog niet meegerekend dat december half wegvalt door de kerst en dat je in oktober/november waarschijnlijk al weer begint met je nieuwe voornemens en vooruitzichten.

“Hoe ga je hier nu mee om?” is vaak een vraag die wij krijgen.

Kop in het zand en doorbuffelen

Dit is eigenlijk vrij eenvoudig, niet wereldschokkend en vraagt vooral discipline. En zeker dat laatste is lastig voor ons mensen. Want nieuwe gedragingen aanleren is één, die volhouden is een volledig andere wedstrijd.

  • Het begint met een kraakhelder plan waar voor iedereen een duidelijke en gecommitteerde richting in staat. Hierbij is realisme (de eerste “helft” van het jaar heeft vaak 7 maanden en de tweede “helft” kent 4 maanden) zeer belangrijk.
  • Introduceer proactief herstel. Dit betekent dat als je op dit moment voorziet dat hetgeen je in deze “tweede helft” van het jaar hebt gepland niet haalbaar is, je niet je kop in het zand steekt en door blijft buffelen, hopend dat het goed komt.
  • Pas je tussenresultaten of de route die je beloopt aan om nog steeds richting je gewenste eind resultaat te bewegen. Dit vraagt om lef en moed. Dit betekent NIET dat je je gewenst resultaat loslaat. Nee, het betekent dat je je pad en/of tussenresultaten zo gaat aanpassen dat je nog steeds ferme stappen blijft nemen richting je einddoel. Vandaar dat het ook zo enorm belangrijk is om een kraakheldere en gecommitteerde richting met je team te hebben: daar wijk je niet van af!

Is dit eenvoudig? Nee. Vraagt dit lef en moed? Zeker! In tegenstelling tot wat je wellicht gewend was, laat je je gewenste resultaat en de richting daar naartoe juist staan. Ofwel: jouw resultaat is niet onderhandelbaar. Deze helderheid zorgt voor een boost in de creativiteit van jouw team. Het vraagt van jou als leider echter dat je de support en het talent van je team maximaal inzet. Jij kanaliseert alle creativiteit om zo tot nieuwe routes te komen, die wél passen in de tijd en ruimte die je hebt. Dit noemen we ook wel de action cards die je in handen hebt. Even uitzoomen, hulptroepen inroepen, creativiteit toevoegen, niet gebaande paden belopen en doorgaan. Zeker niet je hoofd in het zand steken en door blijven buffelen. Werk slimmer, niet harder.

Wil je hier nog eens verder met ons over sparren? Wil je een sessie met je team organiseren om duidelijk te krijgen wat jullie action cards zijn? Of wil je op korte termijn een helder plan richting volgend jaar creëren? 

 

Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?