Krijg inzicht in persoonlijke drijfveren

Waardoor ga jij harder lopen en waardoor juist niet? Wat definieer jij als complex en lastig? Met wie kun je van nature goed of minder goed samenwerken? En hoe antwoorden jouw teamgenoten op deze vragen? Krijg inzicht in jouw drijfveren en die van de ander, als krachtig teamingrediënt. We gaan in dit blog in gesprek met Hans de Jong, oprichter van Profile Dynamics, over de zin en onzin van drijfveren analyse.

Wat is Profile Dynamics?

Profile Dynamics is een analysetool die motivatie bij mensen meet. Het is een weergave van jouw motivatiepatronen of anders gezegd, jouw drijfveren. Met Profile Dynamics kijk je naar wat mensen motiveert om bepaald gedrag te vertonen. “We kijken daarbij naar een diepere laag, namelijk naar de motivatie die ten grondslag ligt aan het gedrag,” licht Hans toe.

Kijk, zo ziet zo’n profiel analyse er dan uit:

Scouten van talent - Ajax

Waarin is Profile Dynamics nou anders dan andere analyses of persoonlijkheistesten die gebruik maken van een kleurensysteem? “Wij kunnen unieke profielen per individu maken,” geeft Hans aan. “Ieder mens is uniek, en daarom heeft iedereen een eigen combinatie van drijfveren. We werken dan ook niet met typologieën die andere analysetools vaak gebruiken.” Profile Dynamics werkt met 7 drijfveren. “Juist de combinatie van die drijfveren, die is uniek en geeft inzicht in wie je bent. Dat is waarin wij ons onderscheiden,” benadrukt Hans. “Bovendien kijken we niet alleen naar wat mensen motiveert, maar ook naar waar de weerstand zit. Waar heb je moeite mee?” De unieke combinatie van drijfveren en de weerstand maakt dat je inzicht krijgt in wie je bent.

Theorie voor de liefhebber

Drijfveren zitten in een spiraal die zich continu ontwikkelt. In het plaatje hieronder kun je dat zien. Volgens onderzoekers van deze theorie hebben drijfveren een evolutionair proces. Dat wil zeggen, drijfveren blijven zich steeds ontwikkelen gedurende de jaren en er komen ook nieuwe drijfveren bij. Zit jij nu heerlijk in je gele drijfveer en wil je alles dorgronden en begrijpen over de kleuren en betekenis erachter? Lees dan hier verder: https://rainmengroup.com/blog/drijfveren-analyse/

Scouten van talent - Ajax

Profile Dynamics inzetten in organisaties

Profile Dynamics zet je in om zichtbaar te maken welke motivaties en drijfveren je in een team hebt. Je kunt het inzetten bij individuele coaching, optimaliseren van teams, conflictmanagement, outplacement en verandermanagement.

Heb je bijvoorbeeld een veranderopgave en wil je weten hoe je dat het beste kan aanpakken met dit team? Dan is Profile Dynamics een heel interessant middel. Je kijkt dan naar de combinatie van drijfveren in een team of organisatie, naar de individuele profielen in combinatie met elkaar. De optelling van de individuele drijfveren bij elkaar is het gezamenlijke teamprofiel. Daaruit kun je een duidelijke vaste manier van handelen filteren. Het geeft ook inzicht in het ontwikkelpotentieel van de groep. Welke drijfveren zijn ontwikkelbaar met deze groep en welke een stuk minder?

Wat heb je aan deze inzichten? Nou, je kunt bepalen of de veranderingsbereidheid hoog of laag is in het team. Je kunt ook met elkaar bepalen welke best passende stappen je kunt nemen om het team in beweging te houden. Een kraakhelder beeld over de motivatiepatronen en drijfveren in een team, maakt spanningen tussen motivaties bespreekbaar. “Profile Dynamics maakt drijfveren inzichtelijk. De acceptatie om daarna in beweging te komen is echt groot. Dat vind ik het mooie, je bent al snel heel veel strijd kwijt,” vult Hans aan.

Ideaal leidersprofiel bestaat niet

Is er een ideaal profiel voor een leider? “Nee. Dat is echt afhankelijk van de omstandigheden”, geeft Hans duidelijk aan. “De situatie bepaalt in hoeverre leiderschap effectief is.” Afhankelijk van de omgeving waarin je werkt, moet je dus je leiderschap aanpassen. “Dat is precies hoe het werkt, je moet als leider aansluiten bij de motivatiecultuur van de groep aan wie je leiding geeft”, legt Hans uit. Medewerkers in een innovatieve start-up hebben heel andere drijfveren dan die in een productiebedrijf. Dat vraagt ook om ander leiderschap; coachend of juist richtinggevend.

Learnings van deze leider

“De grootste learning die ik na 17 jaar leidinggeven heb opgedaan is dat het werkelijke probleem bij bedrijven vaak niet de mensen zijn, maar systemische procesfouten”, kijkt Hans terug. “Die fouten leiden vaak tot conflicten. Werken volgens onhandige of niet passende processen kan specifiek gedrag oproepen en dat is vaak niet het gedrag waar je als bedrijf naar op zoek bent.” Dus kijk goed naar de processen. Zijn de structuren en processen in jouw organisatie helpend aan hetgeen je wilt bereiken?

Jarenlange ervaring als leidinggevende brengt ook een hoop fouten met zich mee. Hoe groei je anders nietwaar? “Mijn grootste vergissing is dat ik ooit bij een klant zat en zo overtuigd was van mijn eigen product dat ik het teveel heb opgeklopt. Het was gewoonweg niet meer geloofwaardig. En dat was echt een hele belangrijke klant. Van dat moment heb ik zeker veel geleerd!”, blikt Hans terug.

Ja, ik wil dit voor mijn team!

Zit je nu stuiterend op je stoel?! Ben je bloedje nieuwsgierig welke verrassende inzichten voor jou en je team naar boven komen? Lees meer over wat Profile Dynamics kan betekenen voor jouw team of organisatie op onze website: https://rainmengroup.com/e-book/profile-dynamics/

Hoe zet jij drijfveren in bij het bouwen van een team? Wij zijn benieuwd! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?