Hoe hou ik grip op dagelijks werk?

Hoe hou ik nou dagelijks grip op mijn team om de performance hoog te houden? Hoe hou ik grip. Even herhalen: hoe hou ík grip. Je gaat er automatisch vanuit dat jij als leider grip te houden hebt. Wat is grip hebben? Waarom moet je grip hebben? Wat is dat dan?

Grip is net zo lastig te grijpen als water. Lukt het jou om dat met beide handen vast te houden? Nee dus. Frustrerend zeg! Wat nou als je een systeem van kanalen organiseert. Dan kan het water vrij stromen en heb je toch controle. Dat kan dus ook in jouw organisatie! Wij helpen je die vertaalslag te maken.

Grip, ik heb je?!

Iedere leider wil grip houden, toch? Je wilt weten waar je mensen mee bezig zijn, wat ze moeten doen. ERROR. Je zit in een oud denkpatroon. Het idee dat ík als leider grip moet houden wordt in deze tijd in een stroomversnelling weggevaagd. Ben jij als leidinggevende de persoon die moet weten wat jouw mensen moeten doen, of is het niet veel belangrijker dat zij weten wat ze moeten doen? Inkoppertje! Toch zien we in de praktijk constant organisaties en leiders om ons heen die uit een bepaald soort angst aan het zoeken zijn naar de kennis om als leider zelf te weten wat hun team of mensen moeten doen.

Wij dagen je uit om eens te bedenken wat er gebeurt als je heel bewust gaat zorgen dat jouw team grip heeft in plaats van jij. Stel vragen in plaats van zenden en vertellen. Wat wil de ander, in plaats van wat wil ik. Wat heeft jouw team nodig om eigenaarschap te pakken en de gewenste resultaten te bereiken?

Hoe hou ik grip op dagelijks werk?

Vals gevoel van controle

Grip heeft de verkeerde associatie met hetgeen dat je eigenlijk wilt bereiken. Grip willen hebben slaat vaak door in oneindige KPI lijsten en uitgebreide balanced scorecards. Dat geeft alleen de illusie van grip. Je meet dan vaak maar een heel klein stukje van het proces en het geeft een eenzijdige blik op jouw organisatie en op wat er in jouw organisatie gaande is. Tuurlijk deze instrumenten geven een perspectief, maar wees er zuinig mee.

Als je op zoek bent naar grip, focus je dan op het creëren van het juiste systeem en de juiste cultuur. Dus, schudt het patroon over grip houden van je af. Je moet geen grip willen hebben, je moet het organiseren. Creëer een systeem onder je die jou genoeg vertrouwen geeft dat je in control bent en grip hebt op het bereiken van gewenste resultaten.

Van grip naar vertrouwen

Ja, als leider heb je grip te houden op de juiste beweging in de organisatie. Je wilt weten of de organisatie beweegt naar het resultaat waar ze naartoe moeten. Maar is dat grip? Vervang het woord ‘grip’ eens door ‘vertrouwen’ en stel jezelf de volgende vragen. Vertrouw ik dat de juiste beweging wordt gemaakt? Vertrouw ik dat mijn mensen tijdig aan de bel trekken als het niet de goede kant op gaat? Stellen ze tijdig een hulpvraag?

Daarbij heb jij als leider dat proces goed te faciliteren. Dan heb je grip. Dus gooi dat idee van ‘grip, ik heb je’ overboord en vervang dat voor ‘grip, ik zorg ervoor dat iedereen eigenaarschap voelt om aan de bel te trekken, bij elkaar en bij mij als leider.’

Grip organiseren

Hoe doe je dat dan, grip organiseren? Je kunt alleen grip en controle organiseren wanneer je als leider en als team met elkaar weet welke resultaten je samen wilt halen. Alles draait altijd om kraakhelder resultaat. Je hebt dus afspraken te maken over deze resultaten en hoe jullie de voortgang richting het gewenste resultaat monitoren. Wat spreek je bijvoorbeeld met elkaar af als blijkt dat jullie afwijken van de voortgang die jullie verwachten te zien? Als je hierover in gesprek bent, dan ben je als leider bezig met het organiseren van grip. Alleen dan zonder dat je een ouderwets systeem inricht waarbij je de illusie hebt van grip en controle. We kunnen namelijk allemaal talloze voorbeelden opnoemen waarbij alle checkboxen gevuld waren met een groen vinkje, maar dat het gewenste resultaat nog steeds niet behaald werd. Heb je dan grip, of alleen een illusie van grip?

De grip creëer je door een proces en een cultuur in te richten waarin het niet onderhandelbaar is dat je een hulpvraag stelt. Het moet vanzelfsprekend zijn dat je support vraagt of een hulpvraag stelt als je merkt dat de voortgang, of de koers afwijkt van het gewenste resultaat. Dit patroon heb je in te bakken in de cultuur van jouw organisatie.

Maak kraakhelder waar je grip hebt te organiseren

Het eerste wat je te doen hebt is kraakhelder maken waar je grip op wilt organiseren. Wat is het resultaat? Waar ben je met elkaar voor aan het werk? Waar sta je voor aan de lat? Wat is de gezamenlijke ambitie? Waar gaat het naartoe? Als je hier met elkaar een helder antwoord op hebt en afspraken maakt, dan pas kun je met elkaar zeggen, ‘nou dit is waar we grip op willen hebben’! Deze afspraken en antwoorden maken dan vanzelf duidelijk waar je als medewerker dus een hulpvraag op te stellen hebt als je klem komt te zitten.

Sweetspot van cultuurverandering

Geef jezelf de opdracht om dit proces onderdeel te maken van de cultuur. Vergis je niet, dat is knetterhard werken! Dat betekent namelijk dat je als leider bij elke stap die je neemt terugschakelt en reflecteert. Is wat ik doe in het belang van de beweging die ik wil maken, of ben ik in een oude groef aan het stappen? Je moet jezelf uit die oude patronen trekken, en dat geldt niet alleen voor de leider, ook voor anderen in de organisatie die de verandering doormaken. Het is belangrijk om continu die reflectie bij jezelf op te zoeken. In de achteruitkijkspiegel te kijken en jezelf op tijd terug te fluiten. “Ho, wacht even! Is dit wat ik nu doe in het belang van het gewenste resultaat? Ben ik nu wel accountable voor het hele resultaat of ben ik in een soort solo race vertrokken?” Kijk, deze vragen, reflectie en beweging, dat is de sweetspot van verandering. Hier begint de cultuurverandering.

Hoe ziet die cultuur er dan uit?

Stel je eens voor dat deze cultuur werkelijkheid is in jouw organisatie. Wat zie je dan? Nou, dat jouw mensen met elkaar de challenge opzoeken, support vragen, op een gezonde manier de confrontatie opzoeken om elkaar scherp te houden en de successen vieren. Als je dat ziet gebeuren in jouw organisatie, dan heb je als leider meer vertrouwen dat je in control bent en dat mensen ook naar jou toekomen als iets niet lukt.


Zo organiseer je grip

  • Laat het los. Gooi de gedachte overboord dat jij grip moet hebben.
  • Ga het gesprek aan met je team. Wat hebben zij nodig?
  • Bedenk met elkaar: Hoe organiseren we samen grip?
  • Maak kraakhelder waar je grip hebt te organiseren.
  • Wat is het business resultaat dat we samen te bereiken hebben?
  • Welke afspraken hebben we dus te maken met elkaar om samen grip en eigenaarschap te pakken?
  • Ga bewegen! Ga niet het perfecte plan bedenken en dan elkaar aankijken ‘wat nu?!’ Plannen en intenties doen niets vanzelf. Ga het doen!

Wil je meer weten over het houden van grip op je dagelijkse werk? Neem dan contact met ons op! Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?