HÉ MANAGER, BESTUUR JIJ JE TEAM ALS EEN STRAALJAGERPILOOT?

Wat kun je leren van de ervaring van een straaljagerpiloot?

Het is een dag aan het begin van mei wanneer we hebben afgesproken in het Amsterdams Proeflokaal met Oscar Zoeteweij, welke precies een jaar geleden een punt heeft gezet achter zijn carrière als F16 piloot. Rainmen gaat regelmatig in gesprek met mensen die weten wat het is om binnen topteams enorme prestaties te leveren. In deze gesprekken zien wij steeds weer de overlap met onze aanpak in het realiseren van high performance teams bij de klanten waar we actief zijn. Met deze blog willen we jou inspireren en prikkelen om de ervaringen van, in dit geval Oscar, te vertalen naar jouw dagelijkse praktijk. Dus laten we de eerste misvatting direct uit de lucht halen: Het beroep van F16 piloot is alles behalve individualistisch, je werkt binnen een team waar een hoog stressgehalte geen uitzondering is.

Realiseren van je ambitie? Focus houden en bewust keuzes maken!

Wanneer Mitchel binnen komt lopen om 3 minuten over half 10, zit Hannah al gezellig te praten met Oscar. We bestellen allemaal een kop thee, Oscar moet ook nog even ontbijten, maar nog voordat hij een hap neemt begint hij te praten: “Ik wilde altijd al F16 piloot worden. Dit was in eerste instantie meer een jongensdroom maar ik heb het toch altijd als doel voor ogen gehouden. Ik heb een sterke eigen visie waar ik aan vasthoud en het piloot willen worden heeft altijd wel invloed gehad op de keuzes die ik maakte”. Hiermee geeft Oscar een prachtig voorbeeld van het realiseren van succes. Of het nou om een persoonlijke, team of organisatie ambitie gaat; het begint bij een heldere stip op de horizon en het lef hebben om de keuzes te maken die constant bijdragen aan dit gewenste resultaat.

Het geheim achter een topteam?

In de anderhalf uur die hierop volgen vertelt Oscar alle ins en outs van zijn teamervaringen als F16 piloot. Hij geeft twee prachtige voorbeelden die behoorlijk toepasbaar zijn in het bedrijfsleven:

  1. De formatie van een team: Als F16 piloot zit je dan wel alleen in die kist, je gaat echter nooit alleen op een missie. Elke missie is uniek en daarom de opstelling van het team voor die missie ook. Per missie wordt er gekeken welke mensen een team vormen om tot het beste resultaat te komen. Er worden hele heldere afspraken gemaakt over ieder zijn rol en taak en over het samenwerkingsgedrag dat nodig is om de missie te laten slagen. Ook in projecten, of in onze dagelijkse teamwerkzaamheden, is het mogelijk om zowel het doel als het samenwerkingsgedrag dat nodig is om dit doel te bereiken heel helder te maken.
  2. De debrief van een missie: Oscar merkt op dat een missie zonder debrief weinig zin heeft. Hoe kun je immers de volgende missie nog beter doen als je niet weet waar je zwakke punten en sterke punten liggen? Oftewel, elke missie heeft een debrief welke slechts een uurtje duren of in een extreem geval zelfs zeven uur, afhankelijk van de complexiteit en leerdoelen van de missie. Tijdens de debrief zijn alle teamleden aanwezig en is de plaats van een teamlid binnen de hiërarchie niet relevant. Ieder zijn reflectie op de missie wordt serieus genomen. Op de werkvloer zou dit betekenen dat we een systeem hanteren waarin we resultaten en samenwerkingsgedrag tijdens en na ‘de missie’ meten en verbeteren.

Hoe geef je sturing aan jezelf?

Je merkt dat, ondanks dat Oscar nu een jaar niet meer vliegt, het vuur nog zeker niet uitgedoofd is binnen de ex-piloot. Dit is ook niet vreemd, als je bedenkt dat het werk in een topteam veel toewijding van een persoon vereist. Het is dan ook dezelfde toewijding aan het verbeteren van zichzelf, en de mensen om hem heen, dat Oscar heeft besloten zijn focus te verleggen. Waar de outside-in vorming van zijn persoonlijkheid door de groep binnen defensie een waardevolle bijdrage aan zijn proces is geweest, vond hij het tijd voor een inside-out aanpak waarbij zijn persoonlijke voorkeuren een centralere rol in kunnen nemen. Hij verruilde het leven als piloot voor een leven binnen het bedrijfsleven en nam de gewoonte van reflectie op zijn taken hierbij mee. “Ik debrief mijzelf ook dagelijks! Telkens als ik in de auto terug naar huis zit, neem ik even de dag door. Wat heb ik vandaag gedaan? Welke gesprekken heb ik gevoerd? Wat was mijn rol hierbij, en welke dingen had ik anders aan kunnen pakken?”. De mentaliteit van onvermoeid vechten voor vooruitgang om maar te blijven leren, welke zo belangrijk was binnen defensie, is iets waar Oscar nu een sterke toepassing voor heeft weten te vinden binnen het bedrijfsleven.

Tot slot: blijf leren en vernieuwen

Het is deze mentaliteit van constante zelfreflectie die Oscar ook van zijn huidige collega’s vraagt. Hij is van mening dat een topteam wordt gemaakt door elke dag te blijven prikkelen en iets nieuws te ondernemen. In het leven is verandering de status quo en door telkens te blijven vernieuwen zal je learning curve stijl blijven. “Je kunt als team een doelstelling hebben maar je behaalt pas echt resultaten als je elke persoon binnen dit team naar een hoger niveau kunt tillen. Als jij en ik beide beter zijn dan voorheen, maken we samen ook een beter team. Het is super belangrijk om je eigen ego als leider aan te kant te kunnen zetten. We kunnen immers pas groeien als we onze angsten en zwaktes onder ogen zien. Wanneer je feedback op een constructieve manier kunt verwerken kun je pas echt jezelf overstijgen, dan kun je écht een topteam vormen”.

Rainmen begeleidt leiders en teams om ‘hun missie’ naar een steeds hoger niveau te tillen. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? Laat je gegevens achter en dan nemen we contact met je op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

nog meer inspiratie

Ervaar onze impact
met een gratis sessie