Doorbreek 6 gewoontes om succesvoller te zijn
Een nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen!
2017 is begonnen! Yes, een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen om al je goede voornemens te realiseren! En wat voor voornemens?! Om mij heen zie ik dat er veel ambitieuze voornemens zijn gemaakt. Zo sprak ik deze week een bestuurder die dit jaar aan de slag gaat met een nieuwe vorm van functioneringsgesprekken bij zelfsturende teams. Een vraag waar veel zorgorganisaties mee worstelen nu er geen manager meer is. Altijd leuk, die goede voornemens. Maar hoe kom je nu echt tot actie en resultaat?
Hoe maak je van je goede voornemens een succes?
Laat me je meenemen in mijn persoonlijke succes van afgelopen jaar. Want of je voornemens nou zakelijk of privé zijn, het komt allemaal neer op veranderen. De accountability loop van Rainmen, is voor mij het model dat haarfijn beschrijft wat écht veranderen teweeg brengt. Het geeft antwoord op de vraag: Hoe moet dat?
De neiging om alles over boord te gooien…
Wat ik wilde veranderen? Een echte klassieker, namelijk kilo’s kwijt raken. En ken je dat? Je komt in een situatie en gaat ineens twijfelen aan je eigen intentie? Dat is nou precies wat dit model je laat zien. In elke ‘spannende’ situatie jezelf bewust herinneren aan de intentie (afvallen) en dus de keuze maken om elke dag weer te doen wat nodig is (in mijn geval sporten en gezonder eten). Nu je dit weet, maak je die keuze dan elke dag bewust? Waarschijnlijk niet, want oude gewoontes en ‘slachtoffer’ gedrag ligt op de loer… Zo ook bij mij:
Typisch ‘slachtoffer’ gedrag wanneer het even spannend wordt
1. Negeren
Gewoon net doen alsof het er niet is. Ik ging vooral niet op de weegschaal staan en werd ook heel goed in het uitzoeken van kleren die me slank maakten.
2. Ontkennen
“Ik ben eigenlijk helemaal niet zo dik, 5 kilo valt best mee, ik hoef niet af te vallen”.
3. De schuld geven
Treur niet, je kunt altijd nog iemand anders de schuld geven van jouw probleem: Mijn moeder/partner/huisgenoot/vriend (omcirkel wie je de schuld wilt geven) kookt vaak veel te lekker. Dat kan ik toch niet laten staan?!?
4. Rationaliseren
Bewijzen zoeken voor het tegendeel: Ik heb mijn gewicht in een Excel bestand vergeleken met de die van de gemiddelde Amerikaan en dan zit ik nog verder onder het gemiddelde.
5. Openlijk verzetten
Ik weiger af te vallen, dat is helemaal nergens voor nodig. Waar bemoeit iedereen zich mee? Roken, dat is pas slecht voor je….
6. Verstoppen
Natuurlijk niet letterlijk. Bij mij ziet dat er zo uit: “ik heb het zo druk met werk, ik heb echt geen tijd om te sporten/te koken”.
Wat doe je tegen deze gewoontes?
Deze simpele voorbeelden illustreren hoe makkelijk ik in oude gewoontes en slachtoffergedrag verval als er een voornemen is om te veranderen. Ik heb ervaren dat het voor een (verander)manager een essentiële tool is om bewust te worden van het typische slachtoffergedrag van teamleden als het spannend wordt. En geloof mij, iedereen heeft één of twee favorieten. Vervolgens wordt het veel makkelijker om jezelf en anderen weer “naar de bovenste cirkel” te krijgen. Het blijkt een zeer gangbare tool en taal als je het eenmaal binnen je team uit gaat proberen. “Kom eens onderuit de loop” is een veel gehoorde opmerking bij mij in het projectteam.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door
Nog meer inspiratie