Herken jij de change makers in jouw organisatie?

Je kent ze wel. Collega’s die iedereen graag in projecten wil hebben en waar schijnbaar iedereen een beroep op doet. De steunpilaren in tijden van verandering. Ze dragen bovengemiddeld bij aan het succes van de organisatie, zijn kundig in hun vakgebied en bovendien ook nog eens heel prettig om mee samen te werken. En eerlijk, vaak zijn het ook de usual suspects – terwijl je dit leest, schieten er waarschijnlijk al een paar namen van collega’s door je hoofd.
Maar ze hebben vaak ook iets meer dan alleen een hoop kennis en kunde. Iets ontastbaars, lijkt het bijna. Dus waar let je op als jouw eerstvolgende verandering voor de deur staat? Hoe herken je de change makers in jouw organisatie? En hoe stel je het meest krachtige team samen om jouw verandering succesvol vorm te geven? In dit artikel geven we je inzicht in hoe wij dat doen.

Meer dan alleen kennis en ervaring

Helaas zien we nog (te) vaak dat projectteams samengesteld worden op basis van inhoudelijke kennis en ervaring. Je projectmanager is goed in het opstellen van plannen en planningen. Je hebt een analytisch iemand nodig die de complexiteit kan terugbrengen tot behapbare eenvoud. En iemand met technisch inzicht zorgt ervoor dat de juiste tools en applicaties ingeschakeld worden. Maar ondanks het feit dat de kwaliteit van de vaardigheden binnen het team van groot belang zijn voor het succes van jouw verandering, komt er bij het vormen van een echt high performance team veel meer kijken.

Succesvolle strategie executie vraagt om accountability

Wil je jouw strategie succesvol ten uitvoer brengen, dan zoek je het beste een groep mensen bij elkaar die op een bovengemiddeld niveau accountable zijn. Ofwel: collega’s die doen wat nodig is en hun talenten, vaardigheden en principes inzetten ten dienste van het grotere geheel en ten dienste van het gewenste resultaat.

Probeer bij het samenstellen van jouw ideale team eens te kijken door de bril van accountability. Analyseer op welk bewustzijnsniveau jouw mensen acteren. Wij hanteren daarbij het Wheel of Indispensability – het wiel van onmisbaarheid. De verschillende camerastanden uit dat model helpen je om een krachtig high performance team op te tuigen.

Wheel of Indispensability
1. Purpose Driven vs. Goal Driven;
2. Play Big vs. Play Small;
3. Adaptable vs. Rigid;
4. We Centered vs. Me Centered;
5. Priority Focussed vs. Task Focussed;
6. Value Others vs. Disregard Others.

1. Purpose Driven
De bedoeling is leidend, niet de doelstellingen. Als je purpose driven bent, ben je toegewijd. De change makers in jouw organisatie gaan verder dan alleen bevredigende prestaties of acceptabele communicatie om uitstekende resultaten te bereiken.

2. Play Big
Goede change makers hebben continu focus op het grotere, ambitieuze geheel en zetten daar hun talenten op in. Ze geven anderen voldoende ruimte en tonen de bereidheid en het lef om te veranderen. Let maar eens op: ze durven risico’s te nemen en denken en handelen vanuit overvloed in plaats van schaarste.

3. Be Adaptable
Jouw change makers zijn flexibel en proactief. Ze begrijpen de samenhang en impact van dingen. Ze willen anderen begrijpen alvorens zelf begrepen te willen worden. Je herkent ze ook aan een gezonde dosis zelfreflectie.

4. We Centered
De change makers in jouw organisatie stellen het klantbelang, maar ook het organisatie- en teambelang boven het eigen belang. Ze delen successen met iedereen die daaraan bijgedragen heeft.

5. Priority Focused
Om echt effectief te veranderen, is focus nodig. Je herkent jouw change makers aan hun continue handelen vanuit ambitie. Ze richten zich op de echte prioriteiten – de juiste hefbomen die bijdragen aan het realiseren van die ambitie. Ze laten zich niet snel afleiden door de waan van de dag om hen heen.

6. Value Others
Echte change makers laten anderen in hun waarde, ook wanneer het spannend wordt. Ze steunen anderen en tonen dankbaarheid. Ze helpen anderen om te groeien.

Regelmatige analyse houdt jouw team scherp

Heb je inmiddels je team samengesteld en zijn je eerste resultaten behaald? Ook dan blijven bovenstaande stappen prima te gebruiken. Herlees dit blog nog eens als je merkt dat de ambitie, de focus, de snelheid, de vooruitgang of de effectiviteit van het samenwerkingsgedrag van het team vervlakt of vermindert. Vraag jouw teamleden om zichzelf te evalueren langs de assen van het wiel en breng in kaart wat goed ging en wat beter kan. Alle teamleden blijven zich op deze wijze bewust van hun slachtoffer- en accountable gedrag. Wil je meer weten hoe je dat herkent, zowel bij jezelf als bij anderen? Lees eens door het blog dat we daar al eerder over schreven.

Is het je gelukt om jouw optimale team samen te stellen? Kom je er niet helemaal uit en wil je met ons sparren over je aanpak? Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?