Wanneer ben jij tevreden?

De wereld om ons heen verandert zo snel dat je eigenlijk geen tijd meer hebt om rustig aan veranderingen te wennen. Omdat je succesvol wilt zijn probeer je om alle ballen op werk, in relaties en dagelijks leven in de lucht te houden. En, werkt het? Ben je succesvol en tevreden? Rainmen kijkt graag vanuit verschillende camerastanden naar mensen en organisaties. Deze blog neemt je mee langs de camerastand van Hans Kloosterman, hij is Boeddhistisch monnik, mindfulness trainer en werkt als Rainmaker met de accountability methodiek. Een combinatie die verassend goed blijkt te werken.

Na 2500 jaar: Boeddhisme en mindfulness gesteund door wetenschappelijk bewijs

Het Boeddhisme bestudeert al ruim twee eeuwen hoe lichaam en geest werken. Sinds de moderne wetenschap zich ermee is gaan bemoeien komen interessante cijfers naar boven. Wat blijkt: in het Westen hebben wij 40.000 tot 80.000 gedachten per dag. Om goed te functioneren hebben we maar 2000 tot 4000 gedachten nodig. Waar komt de rest vandaan? Door de digitalisering zijn we 24 uur per dag bereikbaar en raakt onze geest overprikkelt. We bouwen weinig rustmomenten in, terwijl die rust juist essentieel is om overzicht te krijgen en prioriteiten te kunnen stellen. Helaas maken we daar weinig tijd voor. Het gevolg is chaos, brandjes blussen, crisis van de week en op lange termijn: hooguit matige resultaten. Kortom, al die extra gedachten staan ons succes behoorlijk in de weg. Kun je daar iets aan doen?

Bewustzijn helpt vooruitgang

Het Boeddhisme hecht veel waarde aan bewustzijn: niet alleen stilstaan bij wat je (1) denkt, maar ook bij wat je voelt, (2) lichamelijk en (3) emotioneel. Wanneer je je aandacht gelijkmatig over deze drie gebieden verdeelt, neemt de productie van gedachtes af. Zo ontstaat er ruimte voor intuïtie, het stellen van prioriteiten en het aanbrengen van focus. Essentiële elementen die je in veel succesverhalen terugleest. Waar mindfulness al duizenden jaren wordt beoefend, is accountability een verander-methodiek voor organisaties, die de afgelopen 25 jaar door de Amerikaan Mark Samuel is ontwikkeld. Hij meet de effecten van alle accountability interventies en de resultaten zijn verbluffend. Cultuurveranderingen (met bijbehorende zakelijke resultaten) die volgens veel adviseurs jaren zouden duren worden gerealiseerd in 6 tot 12 maanden.

Bewustzijn begint vandaag. Wat heb je nodig?

Allereerst: Helderheid
Je kunt de juiste keuzes niet maken als je niet weet wat je wilt bereiken. Status, macht, geld, het zijn middelen. Welk doel wil je met die middelen bereiken? Zelfbewustzijn is een krachtig middel om helderheid te krijgen en zie hier de eerste link met het Boeddhisme.

Nummer twee: Focus
Wanneer je met alle impulsen meebeweegt kun je je prioriteiten niet realiseren, want voor je het weet ben je verdwaald tussen die 40.000 overbodige gedachten.

Flexibiliteit is een constante
Te midden van constante verandering gaat dat wat je gisteren succesvol maakte je morgen niet helpen. Het Boeddhisme legt ook een sterke nadruk op het nu. Gisteren kun je niet veranderen en je enige invloed op morgen bestaat uit wat je NU doet. Het lef hebben om flexibel om te gaan met wat er nu op je af komt in plaats van het heden in je oude systeem te proppen.

Alleen ga je snel, samen kom je verder
In tegenstelling tot wat je van Amerikaans gedachtegoed wellicht zou verwachten, onderkent accountability de onmisbare rol van anderen bij elk succes. Niemand bezit alle kennis, talenten of middelen. Elke grote sporter, artiest of ondernemer heeft coaches, sparringpartners en adviseurs om zich heen. Een deel van de kracht van accountability ligt in het onderkennen van de menselijke faalbaarheid. Fouten zijn niet erg, de kernvraag is hoe je elkaar zo snel mogelijk weer op de rails krijgt. Zonder oordeel. En ja, oordeelvrij denken is een Boeddhistisch kernthema. Net als onderlinge afhankelijkheid.

Tot slot: Play Big
Heb jij het lef om je talenten volledig te benutten en de wereld als jouw speelveld te zien? In Nederland zeggen we als snel: Doe maar gewoon. Terwijl grote dromen en ambities de energie vrijmaken die je helpt om vol te houden als het moeilijk wordt. En het wordt altijd moeilijk wanneer je iets groots wil realiseren. Visualiseer je succes zegt het Boeddhisme. Door je aandacht weer te richten op je ambitie blijf je in beweging en verschuift je angst naar de achtergrond. Als je angst je niet meer tegenhoudt, wat ga jij dan morgen doen?

Wil je meer weten en heb je een vraag of een opmerking?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

nog meer inspiratie

Ervaar onze impact
met een gratis sessie