Laat je niet gek maken!
Voldoende is het nieuwe goed. Nergens wordt de ratrace naar succes en geluk zo zichtbaar als in onze verhouding tot werk. We hebben nooit genoeg en we kunnen nooit voldoen. Daardoor raken we verwijderd van onszelf. Dat kan anders. Begeleidingskundige en auteur Chris Rooijakkers is daarvan overtuigd. Zij heeft de Voldoende Filosofie ontwikkeld en biedt daarmee een alternatief voor het ratrace-denken. Deze filosofie opent een nieuw perspectief op de betekenis van ‘goed werk’ en laat zien hoe je dat in de praktijk kunt toepassen, zowel individueel als in een team.
De Voldoende Filosofie: Een Alternatief voor het Ratrace-denken
We leven in een maatschappij waarin het niet meer oké lijkt om je niet oké te voelen. Misschien herken je dit bij jezelf. Als je een off-day hebt, denk je gelijk: wat moet ik daaraan doen? We laten onszelf gek maken. “Als coaches, veranderaars, adviseurs en consultants hebben we het vaak over de verbetercultuur en verandering, maar ondertussen zit de coachingpraktijk vol”, geeft Chris aan. Ze begon zich af te vragen: “Dragen wij, per ongeluk, niet juist bij aan het probleem in plaats van aan de oplossing? In de coaching en psychologie ligt vaak de nadruk op talenten en het volledige potentieel benutten. Je moet talenten hebben en ze ontwikkelen.” Ze kwam tot de conclusie: “Moeten we niet veel meer stilstaan bij wat mensen werkelijk ervaren op de werkplek en daar dichterbij blijven?!” Dit was de inspiratie voor haar boek: “Laat je niet gek maken: De Voldoende Filosofie als Alternatief”.
“De Voldoende Filosofie is een alternatief voor onze automatische piloot die denkt dat alles beter moet”, licht Chris toe. “We denken nu vaak automatisch: het moet beter, gelukkiger en succesvoller. Maar wat als we ‘goed’ vanuit een heel ander perspectief bekijken en de voldoende als maatstaf nemen,” stelt Chris voor.
Krijg je rillingen bij de gedachte dat we in een zesjescultuur belanden en alleen maar minder gaan werken? Schrik niet, daar doelt Chris niet op met dit alternatief. “Als je puur naar het woord ‘voldoende’ kijkt, is dat een maat die precies voldoet. Soms is dat een 10 en soms een 2. Dat hangt af van wat op dat moment voldoet aan de behoeften. De uitnodiging van de Voldoende Filosofie is om niet automatisch naar een 10 te streven.
Het Zoeken naar de Innerlijke Maat
De Voldoende Filosofie nodigt uit tot het zoeken naar de innerlijke maat, legt Chris uit. Dit kun je doen door als team de vraag te stellen: zijn we nog goed bezig? Voelt het nog goed? Het is belangrijk om als team samen te blijven zoeken naar de voldoende.
Klinkt dit als een prima alternatief, nietwaar?! Maar wat maakt dat we allemaal blijven hangen in die continue prestatie modus? “Als je naar onze taal kijkt, gebruiken we voornamelijk rationele taal”, constateert Chris. “We maken plannen, strategieën, we willen lean zijn… Er is niets mis met die taal. Wat ik mis, is de taal van beleving, de emotionele taal.” In haar boek onderzoekt Chris hoe we op de werkvloer omgaan met basisemoties – angst, boosheid, blijheid en verdriet – of hoe we juist niet met deze emoties omgaan. “Het is eigenlijk vreemd dat we emoties negeren, terwijl ze ons zoveel kunnen geven. Het zijn ontzettend informatieve spanningsvelden waar we eigenlijk nauwelijks gebruik van maken.”
Als leider is het belangrijk om je bewust te zijn van de waarde van emoties als informatiebron. Chris noemt dit “omdenken met emotie”. Hoe kun je dit als leider doen? Ten eerste is bewustwording van het belang van beleving essentieel, evenals de frequentie waarmee we geconfronteerd worden met basisemoties. Chris pleit voor meer aandacht voor de belevingswereld van medewerkers en voor het bewustzijn van je eigen emoties als leider. Door hier aandacht aan te besteden, doen we onszelf geen tekort maar creëren we juist een positieve werkomgeving.
Breng Verandering: Focus op Procesdenken
Hoe vieren we successen? Vaak zijn we gericht op het eindresultaat. Chris benadrukt dat dit riskant is. Successen worden vaak enkel gevierd op basis van productgerichte resultaten. We richten ons op wat we goed hebben gedaan en waar we complimenten voor krijgen. Hierdoor koppelen we ons gevoel van blijdschap en eigenwaarde sterk aan onze prestaties. Chris pleit voor een breder perspectief op succes. Ze introduceert het belang van procesdenken, waarbij we aandacht hebben voor de kleine momenten en aspecten die bijdragen aan werkplezier. Dit kan gaan over het aandacht hebben voor elkaar, nieuwe mensen leren kennen of nieuwsgierigheid naar ons werk. Als leider is het belangrijk om de nadruk te leggen op: “Hoe blij was je vandaag en waar kwam dat door?” Het vieren van successen moet niet alleen gericht zijn op resultaten, maar een breder scala aan componenten omvatten.
Wat kun je morgen doen?
Aan het einde van de dag is het waardevol om terug te kijken. In plaats van enkel te focussen op het aantal afgevinkte taken, kunnen we een andere benadering proberen. Stel jezelf de vraag: “Heb ik een fijne dag gehad vandaag? Waar werd ik boos, bang, blij of bedroefd van?” Het is een manier om bewust te reflecteren en inzicht te krijgen in je emotionele beleving.
Als leider kun je morgen al letten op je eigen taalgebruik. Wat zeg je eigenlijk tegen mensen die gestrest zijn of bang? Draagt jouw taal misschien bij aan hun stemming? Kun je rationeel taalgebruik omzetten naar de taal van beleving? Bijvoorbeeld, wanneer je een nieuw plan presenteert, kun je vragen stellen zoals “Welke onderdelen maken je bang? Welke elementen roepen boosheid op?” Laat je verrassen door de inzichten die dit oplevert. Emoties zijn er namelijk altijd! Gebruik deze bron van informatie en zorg ervoor dat je een goede werkomgeving creëert. “Maak plezier, want werk is er voor mensen en niet andersom,” sluit Chris af.
Meer weten?
Wil je meer weten over de voldoende filosofie als alternatief voor het ratrace denken? Kijk dan op de website van Chris Rooijakkers (https://devoldoendefilosofie.kommakompagnie.nl/ ) of bestel haar boek via verschillende webshops (om het makkelijk te maken hier alvast een link)
Wanneer is het goed genoeg voor jou? In welke situaties merk jij dat de ratrace het overneemt? We sparren er graag met je over. Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.
- Successen vieren doe je zo
- 10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen
- Kernwaarden vertalen naar gedrag
- Waarom eigenaarschap creëren niet lukt, hoe wel?
- Hoe ga ik om met weerstand in mijn team?
- Herken slachtoffergedrag. Start de route naar succes!
- De 7 kenmerken van een adaptieve organisatie
- Meet het gedrag, niet het resultaat
- Last minute checklist voor een inspirerende kerstspeech
- Help jouw team in 4 stappen de corona-crisis door