Geef enthousiaste mensen aandacht tijdens verandering

Verandering doorvoeren, hoe doe je dat?

Neem het implementeren van een nieuw elektronisch cliënten dossier (ECD) in de zorg, geen klus die je zomaar klaart. De meeste organisaties hebben de ervaring dat dit minimaal 1,5 jaar in beslag neemt. Of erger: dat de implementatie überhaupt nooit van de grond komt. Dit kan anders en sneller. Hoe? Door je communicatie over de gewenste verandering net even anders in te steken dan je mogelijk gewend bent.

Buy-in aan de voorkant, is dat slim?

Veel organisaties in de zorg werken met de theorie “buy-in aan de voorkant”: zorgen dat iedereen betrokken wordt bij de verandering. Dat klinkt vrij logisch. Als iedereen instemt met de verandering en zich gehoord voelt, zal deze immers een stuk sneller verlopen, toch? Helaas, bij de aankondiging van een verandering reageren mensen altijd anders. Je hebt mensen die razend enthousiast zijn. Dan heb je mensen die liever nog even de kat uit de boom kijken. En tot slot mensen die duidelijk geen zin hebben in verandering! Ongeveer 20% behoort aan de start van de verandering tot de groep enthousiastelingen, 60% van de mensen wacht nog even af en blijft “onzichtbaar”, en 20% zal uitgesproken negatief zijn.

Als mens zijn wij geneigd om veel aandacht en energie te steken in het overtuigen van de 20% die nog niet enthousiast is. We willen immers dat iedereen de verandering omarmt en doorzet, en dat iedereen gaat werken met het nieuwe ECD.

Wat gebeurt er als je stopt met overtuigen?

Stel je eens voor dat je de groep mensen die verandering aan de start tegenhoudt helemaal geen aandacht geeft. Dat je je enkel richt op de groep medewerkers die al slim werken met apps en tablets. En die zich vrijwillig aanmelden voor een werkgroep om de juiste apparaten te selecteren. Wat gebeurt er dan?

Focus op wat je wil bereiken!

Deze mensen zijn al de verandering die jij wilt doorvoeren. Ze hebben al de juiste mindset, en zij gedragen zich zoals de organisatie voor ogen heeft. En ja, dat werkt aanstekelijk, zeker als zij binnen de organisatie ook een klankbord krijgen om de positieve geluiden te verspreiden.  Er ontstaat een beweging en het eerste bewijs voor de verandering wordt geleverd. Omdat positiviteit aanstekelijk werkt, zal de overgrote meerderheid, de 60% ‘kat-uit de-boom-kijkers’, zien dat het werkt en willen meedoen! Zij blijven dan namelijk “onzichtbaar”, en dat is precies wat ze willen. Zij willen niet opvallen door als eerste mee te doen, of juist openlijk te verzetten. Zij willen rustig hun werk doen, en ze bewegen mee met de massa zodat ze onzichtbaar kunnen blijven.

Wat doe je met de 20% die tegen is?

Niet zoveel eigenlijk. Deze mensen krijgen vanzelf een keuzemoment. Enerzijds kunnen ze meegaan met de overgrote meerderheid in de verandering. Anderzijds kunnen ze natuurlijk ook niet meegaan in de verandering, en aanvaarden ze dan de daarbij behorende consequenties.

Mensen aan de voorkant overtuigen, is dus zonde van je tijd. Want wanneer ga jij iets doen waar je geen zin in hebt? Als andere mensen tegen je zeggen dat je het moet doen? Of omdat je ziet dat het werkt en dat andere mensen er baat bij hebben? Mijn tip is dan ook: creëer zo snel mogelijk bewijslast met de groep positievelingen, vier elk succes richting verandering en, niet onbelangrijk, deel en verspreid dit succes!

Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?