8 wijze lessen van Dora the Explorer

Het leven is één grote ontdekkingstocht! Of het nu gaat om een vakantie die in de planning staat of dat je met jouw team op het werk een klus te klaren hebt. Het is zoeken, ontdekken, leren en ervaren. En wie is ons grote voorbeeld als het om ontdekkingstochten gaat? Inderdaad: Dora! Ze heeft ons en/of onze kinderen meegenomen op vele ontdekkingstochten, maar welke leiderschapslessen kunnen we nu trekken uit haar rijke ervaring als ontdekkingsreiziger?

Les 1: weet wat het gewenste resultaat is

Uiteraard is belangrijk om te weten wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt. Ofwel: wat is jouw gewenste resultaat? 

Dora weet als geen ander wat ze wil en dat is een belangrijk vertrekpunt. Ze weet het niet alleen, ze neemt ook uitgebreid de tijd om het uit te leggen. En dat is een harde spiegel. Want onbewust beginnen wij juist vaak aan een nieuwe reis zonder dat we echt goed weten wat we willen en zonder dat we hier hetzelfde beeld van hebben. Herken je je in het volgende voorbeeld van een collega Rainmaker?

“Zo’n 2 jaar geleden ging ik ‘gezellig’ met mijn gezin op vakantie. Op naar de camping in Frankrijk, wat kan er mis gaan? Mijn kinderen (alle 3 in de puberleeftijd) hadden toch een heel ander beeld bij ‘op de camping hangen’ dan wij. Ons beeld was dat de kinderen lekker de camping gingen verkennen, vrienden maken, zwemmen en hun eigen ding doen. Op die manier konden wij ons eigen plan trekken en hadden we tijd voor een goed boek. We gingen ook als gezin nog wat activiteiten ondernemen in de regio. Maar het liep toch anders. Onze pubers vonden het prima om bij de tent te gaan hangen en hadden weinig zin in activiteiten in de regio. Het resultaat? Veel gedoe en regelmatig een niet zo heel gezellige energie op onze campingplek. Dat had anders gekund! Het jaar daarop hebben we de verwachtingen en wensen van iedereen besproken en dat nemen we nu mee in de planning en de afspraken. Dat klinkt zo logisch, maar was nodig om er weer een gezellige vakantie van te maken.”

De eerste les: Weten wat het gewenste resultaat is en de tijd nemen om hierover afstemming met elkaar te krijgen. Het is met stip op 1 het belangrijkste ingrediënt voor een goede ontdekkingstocht. 

Wist je dat Bob Ross ook altijd pas begon met schilderen als hij een helder beeld had van wat hij op het doek ging toveren? We schreven er eerder dit blog over! 

Les 2: we leren onderweg (kom én blijf in beweging)

Dora is altijd onderweg. Voor haar is in beweging blijven een levensmotto, het zit in haar DNA. Ditzelfde zie je veel bij ondernemers. Niet l*llen maar poetsen. Het is de kerncompetentie van mensen die dingen voor elkaar krijgen. 

Afstemming op het gewenste resultaat is belangrijk, maar verandering zit in de beweging. Als we weten wat we willen, volgt – als het goed is – al snel het doen. En hoe cliché het ook klinkt: elke ontdekkingstocht begint met de eerste stap. 

Binnen organisaties zien we het vaak voorbij komen: we praten en praten, maar beslissingen worden niet genomen. Pilots worden niet gestart of blijven hangen in de vele opties die we kunnen bedenken. Meeting ingepland, uur gepraat, geen vervolgacties en of beslissingen; hoe kan dat? In kritische projecten wordt dan gewerkt met MVP: Minimum Viable Product. Met andere woorden; wat heb je minimaal nodig om te kunnen draaien. Maak dat helder en ga starten. Gun jezelf niet teveel tijd voor ruis, maar leer onderweg. Deze mindset zit diepgeworteld in de Rainmen methode. Als we met teams werken staat bewegen in lijn met het gewenste resultaat altijd centraal in alles wat we doen, van strategie tot operatie. 

Les 3: gebruik de juiste tools

Dora heeft altijd alles wat ze nodig heeft. Haar magische rugzak en haar kaart helpen haar door de moeilijkste momenten heen. In het echte leven zijn we ons er niet altijd van bewust, maar ook wij hebben een magische rugzak en een kaart (kompas) die ons verder helpen. Het zijn onze ervaringen, vaardigheden en onderbuikgevoel.

Wat is het eerste wat Dora doet als ze vastloopt? Tijd nemen om te kijken wat ze in haar rugzak heeft om haar obstakel te lijf te gaan. Binnen Rainmen noemen we dat inhoud. In onze overtuiging is het realiseren van het gewenste resultaat een eenvoudige formule: Inhoud + gedrag = resultaat. Door de juiste skills te koppelen aan constructief gedrag kom je tot het gewenste resultaat.

Door welke bril kijk jij als je tegen problemen aanloopt in je werk of op je vakantie? Concentreer je je op het probleem of kijk je wat je in je rugzak hebt om je verder te helpen op je reis?

Les 4: stel de hulpvraag

Als Dora ergens een kei in is, dan is het hulp vragen. Zodra ze een obstakel tegenkomt, vraag ze om hulp en die krijgt ze ook. Wie ooit de uitdrukking “kinderen die vragen worden overgeslagen” heeft bedacht, had het bij het verkeerde eind. Juist als je om hulp vraagt, zal je zien dat het in de aard van mensen zit om anderen te helpen. Natuurlijk moet iedereen z’n eigen reis zelf afleggen, maar hulp durven vragen is een belangrijke competentie.

In organisaties zien we vaak dat we bij problemen eerst eindeloos zelf gaan proberen voordat we iemand om hulp vragen. Pas als je echt vast loopt, wordt de hulpvraag gesteld. Wees je bewust van jouw eigen patroon en vraag reeds in een vroeg stadium om hulp. Vaak helpt het al als iemand een paar kritische vragen stelt, even een ander perspectief kan al zo helpend zijn.

Bij Rainmen noemen we dat ook wel helpen zonder te redden. Want hulp is fijn, maar niemand hoeft het van mij over te nemen. Ook Dora gaat gewoon haar eigen weg. Soms stelt ze je een vraag, geef jij haar antwoord en dan gaat ze toch heel iets anders doen. En gelukkig maar. Het blijft haar reis en gelukkig komt ze altijd tot haar doel.

Les 5: maak er een feestje van (vier succes)

Dora weet er altijd een feestje van te maken! Hoe moeilijk het ook wordt, er is altijd tijd voor een dansje en een liedje. 

Wij hebben onszelf aangeleerd dat het lang niet altijd een feestje is. Vaker een serieuze boel. Hoe fijn is het om én serieus met elkaar te kunnen zijn én met elkaar een feestje te kunnen bouwen! Bij Rainmen weten we daar alles van. Maar in veel organisaties is het werk vooral een serieuze aangelegenheid.

En dus: wat heeft jouw team nodig om de lol erin te houden? Juist wanneer het lukt om binnen je team ook lol met elkaar te kunnen hebben, bevordert dat niet alleen het vertrouwen en de veiligheid, je hebt ook meteen een goede graadmeter. Als de sfeer in het team wat in elkaar zakt weet je direct dat je alert moet zijn op bijvoorbeeld werkdruk of zaken in de onderstroom.

Nog een belangrijk pluspunt; plezier is energie. Dus volg het goede voorbeeld van Dora en maak er een feestje van! Denk daarbij ook aan de reflectie aan het eind van elke aflevering, uiteraard in de vorm van een liedje, waarbij alle successen nog even de revue passeren. “Het lukte?!”

Verzandt succes vieren bij jou standaard in het trakteren op taart of saucijzenbroodjes? Wij vroegen onze klanten hoe zij successen vieren en schreven er dit blog over!

Les 6: word een kei in tussentijds bijsturen

We kunnen natuurlijk Zwieber de schuld geven (die blijft maar stelen), maar we kunnen ook kijken wat we zelf kunnen doen. Proactief herstel gaat over maatregelen die je vooraf kunt bedenken en in kunt zetten als bepaalde obstakels zich voordoen. Zo word je een kei in tussentijds bijsturen en blijf je in beweging. 

Wees de ellende voor. Neem de tijd om je reis uit te stippelen en te bedenken welke obstakels je mogelijk tegen gaat komen. Voor de belangrijkste obstakels kan je vooraf al een herstelplan of speciale samenwerkingsafspraken maken. Het obstakel kan niet altijd weggenomen worden, maar met goede voorbereiding kost het je wel veel minder tijd en energie om er doorheen te komen. 

Les 7: wees irritant

Laten we eerlijk zijn, Dora is irritant. Ze blijft maar herhalen en stopt steeds tussendoor om weer wat uit te leggen of te vragen. Aan zo’n simpele reis lijkt geen einde te komen. Maar er zit ook wijsheid in deze aanpak:

1. De kracht van herhaling. Iedereen weet waar hij/ zij aan toe is en wat kennelijk belangrijk is. 

Zeker wanneer je zelf aan het stuur zit en weet welke route je af wilt leggen, vergeet je nog weleens dat het voor de andere mensen die aan boord zijn niet altijd duidelijk is waar we heen reizen. Tussentijds afstemmen is daarom belangrijk, op die manier blijven de medereizigers niet alleen fysiek, maar ook mentaal aan boord. 

2. Er is steeds ruimte om tussentijds bij te sturen. 

Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk dat het gewenste resultaat centraal staat bij de start van de reis. Op die manier weet je precies waar je tussendoor op kunt bijsturen. Niet de camping in Frankrijk of Kroatië is het gewenste resultaat (het doel). Nee, het is de tijd die je samen doorbrengt in ontspanning, verbinding en dankbaarheid. Wanneer de reis niet loopt zoals verwacht kan het nog steeds bijdragen aan het gewenste resultaat.

 

Les 8: help anderen en spreek vertrouwen uit

Deze laatste is oh zo belangrijk! Dora helpt de mensen die ze tegenkomt en spreekt altijd het vertrouwen uit in haar medereizigers. 

Het is de mindset waarmee je samenwerkt. Vroeg of laat heb je zelf hulp nodig of loop je te struggelen. Hoe fijn is het dat er dan iemand beschikbaar is om je op weg te helpen of een hart onder de riem te steken? Hoe goed we ook in ons werk zijn, we doen het nooit alleen.

Wil je vrijblijvend sparren om te kijken hoe jouw team goed voorbereid aan hun opdracht kan starten? Of heb je een andere hulpvraag? Schroom niet en neem gerust contact op. Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Wil jij op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Maandelijks sturen we je een update met het laatste Rainmen nieuws, blogs, video’s en case studies.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Tips over strategie-implementatie?