10 handige ‘do different’ tips voor jouw strategiedagen

Maak van je strategiedagen een succes

Een corporate herfstritueel. De conferentiecentra puilen weer uit van de strategiebijeenkomsten. Vermoeid komen ze aan, de managers. Vluchtige ontmoetingen in de bar en tijdens de pauzes. Een eindeloze stroom powerpoint slides. Overvloedig eten en drinken. Discussies die verzanden in details. Holle kreten als ‘world-class’ en ‘excellence’. In de pauzes druk telefonerend met kantoor. En we sluiten af met mooie intenties. Tot volgend jaar! En nu weer de dagelijkse ratrace in.

4 gewetensvragen over de strategiedagen die je jezelf kunt stellen:

  • Zit ik daar als team met mijn collega’s, of is het ieder voor zich? 
  • Ben ik er helemaal bij met mijn gedachten, of grotendeels alleen fysiek aanwezig?
  • Spreek ik uit wat ik denk en voel, of onderdruk ik mijn mening en gevoelens?
  • Gaat ieder teamlid echt ‘doen wat nodig is‘ om de strategie in executie te brengen?

Wat zou jij invullen op deze vijfpuntsschaal als het gaat om werkelijke betrokkenheid van jou en je collega’s?

Het moet anders, zo zei een multinationaal technologiebedrijf uit Scandinavië
In een extreem veranderende markt met een miljard euro omzet staat een technologiebedrijf al jaren stevig onder druk. Een 27-koppig ‘extended leadership team’ uit 11 landen realiseert zich dat geleidelijk verbeteren geen optie meer is. Een wakkere top executive trok een logische conclusie. Het moet anders, te beginnen bij ons strategieproces. En zo werd Rainmen de ‘do different‘ bondgenoot.

 

10 handige ‘do-different’ tips voor jouw strategiedagen

1. Strategie-retraite
Laptop en telefoon blijven in de hotelkamer. Geen ‘ratrace’ afleiding, maar volledige focus en concentratie op de strategie en op elkaar. Behalve natuurlijk de momenten om even met het thuisfront te bellen.

2. Niet-onderhandelbare marktontwikkelingen
De strategie is geen doel op zich, maar een reactie van de organisatie op kansen en bedreigingen in de markt. Houd je blik op de markt tijdens de strategiedagen en voorkom intern navelstaren.

3. Ambitie-energie
Doelen moet je halen. Maar ambitie verbindt, is besmettelijk en zet mensen in hun kracht. Deelnemers aan de strategiedagen willen met meer energie vertrekken dan waarmee ze aankwamen!

4. Strategie-executie-systeem
Zonder een krachtig en vooraf gepland ‘executie-systeem’ blijft de strategie een papieren tijger.

5. Doorbraakprojecten
In veel organisaties lopen er wel 35 tot 50 ‘solo’ initiatieven die moeten bijdragen aan strategie-executie. Dat zijn er te veel en bovendien beconcurreren ze elkaar. Kies tijdens de strategiedagen gezamenlijk de 4-8 cross-functionele doorbraakprojecten waarmee de strategie binnen 12 maanden werkelijk kan worden gerealiseerd.

6. Samenwerkingsgedrag
Heeft het de afgelopen jaren aan de strategie gelegen? Of moeten we als leiders samenwerken? Welke ‘do-different’ samenwerkingsafspraken maken we dan onderling en binnen/tussen onze eigen teams?

7. Samenwerkingsrelaties
Richt relaties op het toekomstig resultaat dat alle leiders gezamenlijk willen bereiken. Werk veilig en oncomfortabel samen. Daag jezelf en elkaar uit om uit de comfort zone te komen. Ga de beleefdheid voorbij. Zoek constructief conflict. Luister meer dan je praat. Begrijp de ander voordat je zelf begrepen wilt worden. Maak gebruik van elkaars talenten. ‘Play big’!

8. Perfectie is dodelijk
Er bestaat geen perfecte strategie in een onzekere markt. Streven naar perfectie haalt de energie en de snelheid uit het strategie- en groepsproces. De kern is ‘nu doen wat nodig is’.

9. Vraag wat je nodig hebt
Spreek met elkaar af dat iedereen open en eerlijk reageert wanneer hij of zij mentaal of emotioneel dreigt af te haken. De bedoeling is dat alle teamleden de strategie omarmen en optimaal bijdragen aan een succesvolle executie. Van ‘ja knikken en nee doen’ wordt niemand wijzer.

10. Neem deel als een topsporter
Voor het leveren van een topprestatie tijdens de strategiedagen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Na iedere 90 minuten is het tijd voor verstilling, diepte-ontspanning en energieopbouw. Gebruik daarvoor een mix van Hatha yoga, Tibetaanse yoga, Chi Kong, mindfulness, meditatie, visualisatie en ademhalingsoefeningen. Niets ‘zweverigs’. Topsporters doen het ook!

Wij wensen jou ‘do different’ strategiedagen toe, zodat je net als het bedrijf in Scandinavië wegloopt na deze dagen met schone energie en een strategie-executie-plan voor een snelle en daadkrachtige uitrol!

 

Ben je benieuwd hoe wij strategiedagen begeleiden en hoe we jou kunnen helpen?

De suggesties voor tijdsbesteding voor een tweedaagse ‘do different’ strategiesessie onder begeleiding van Rainmen:

5%Scherp stellen van de niet-onderhandelbare marktontwikkelingen die impact hebben op de organisatie
5%Werken aan het strategische antwoord (hoe te reageren) op deze marktontwikkelingen
10%Open en eerlijk delen van gedachten, gevoelens en behoeften, met als doel om de strategie individueel en als groep te kunnen omarmen
25%Uitwerken van strategie-executie sprints voor de komende 6 maanden
25%Expliciet maken van en elkaar contracteren op ‘do-different’ samenwerkingsgedrag
20%Investeren in welzijn & vitaliteit & energie: de werksessie wordt na iedere 90 minuten afgewisseld met fysieke en mentale oefeningen om het mentale en emotionele energieniveau, de helderheid, focus, de productiviteit, de efficiency en de creativiteit hoog te houden
10%Focus op de follow-up, zodat alle teamleden er op kunnen vertrouwen dat iedereen na de tweedaagse strategiesessie gaat doen wat nodig is voor een succesvolle de strategie-executie
Mail ons op hallo@rainmengroup.com of bel ons op 085-0434842.

Heb jij jouw strategie scherp voor ogen? Weet iedereen in jouw organisatie welke kant jouw bedrijf op gaat? En hoe goed zijn jullie in het implementeren van jullie strategie? Boek een online sparringssessie met één van onze Rainmakers en laat je uitdagen. In een kort gesprek stellen we je 5 vragen voor gegarandeerd meer helderheid. 


Boek een online sparringsessie

Inspiratie ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Connect met Rainmen

Linkedin

Nog meer inspiratie

Een krachtige corona-teamdag?